
Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de én nyáron is olasz paradicsomkonzervből főzöm az ételeket. Sajnos itthon a piacokon még az üvegházi idény végeztével is csak egyenméretű, szép kerekre formázott, íztelen, paradicsomnak hívott gömböket lehet kapni. A finom, vastag húsú lucullus paradicsom nyomtalanul eltűnt a pultokról. Többször próbáltam már, de ezekből a génkezelt csodákból nem lehet igazi paradicsomszószt főzni. Ezért marad nyáron is a konzerv. Egyrészt ezeket Olaszországban nyáron szüretelik, sokkal több napot kapnak, mint hazai társaik. Másrészt a jó konzervek san marzano paradicsomból készülnek, ami egy kevésbé savas, pici, hosszúkás alakú, jó vastag hússal és kevés lével büszkélkedhető paradicsomfajta. A konzervek közül kerüljük a legolcsóbbat, mert tapasztalatból tudom, hogy ezek erőteljesen fémízűek, de találkoztam már olyannal, amelyben citromsav is volt. Inkább vegyük a picit drágábbat, akkor biztosan nem csalódunk. Az én kedvenvem a Mutti és a De Cecco. Ezeknek mind van darabos és egészben hagyott verziója, és paradicsomon kívül nincs bennük semmi. Utálom a kész szószokat, legyen az akár Barilla vagy bármilyen más „olasz” szósz. Nem elég, hogy drágák, az ízük egytől egyig borzasztó ipari. Egyedül a Mutti márkának van egy nagyon finom pizzaszósza, ami egyáltalán nem drága, konzerves, majdnem ugyanúgy néz ki, mint a sima paradicsomkonzerv, ezt Intersparban szoktam venni.
2 megjegyzés:
en ilyen paradicsomokkal kisérletezem. kaptam nagyon különleges eredeti biomagokat, és van a kertemben. rateszem majd a blogra.sztem az igényt kellene feltámasztani, hogy a termelők jót termesszenek. az olaszoknál 100féle paradicsom van, itt is lehetne..
Nagyon szerencsés vagyok, mert áldott jó nagymamám több polcnyit főz a paradicsomléből. Az elmúlt két évben, különösen tavaly lett isteni a nedü.Kicsi üvegekben, és nagyobbacskákban is megtalálható. Csak ezt használom. Még nem osztotta meg velem a receptet, mert azt mondta ezt nem lehet leírni, meg elmondani, ezt látni kell, és vele csinálni, ha pontosan meg akarom tanulni a titkot. A következő nyárra szabadságot veszek ki,amikor főzi a nedüt. Persze hozzá tartozik a témához, hogy a paradicsomt nem veszi, hanem bioeljárással és simogatással, becézgetéssel neveli. Ez utóbbi haéálosan komoly már palánta korukban beszél nekik. Sztem ez a titok....csak nem mondja ki. Próbáltam én is az ő egyik tövét otthon a kertnek kinevezett helyen nevelni, de nem ért meg igazán....nem adtam még fel, hogy egyszer az életben saját nevelt paradicsomom egyem vacsorára........
Megjegyzés küldése