2007-11-09

VKF! 10. A mama főztje: zöldségfelfújt

Lila Füge a jubileumi VKF! kiírásában arra, kért minket, idézzük fel, honnan ered főző szenvedélyünk.
Visszaidézve a múltat meglepődtem, nem is olyan hosszú ideje, 7 éve főzőcskézek, ami valójában inkább csak 4-5 év. Hét éve költöztem el otthonról, hogy beindítsam saját háztartásomat. Az első években, egyetem és munka mellett csupán kampányszerűen főztem, havonta 3x, 4x. Ellátásunkról anyu hétvégi csomagjai, az egyetemi menza illetve éttermek gondoskodtak. Főzni csak akkor főztem, ha kedvem volt, és olyat ami éppen megtetszett, tehát nem muszájból tettem.
Ekkoriban kezdték el Jamie Oliver műsorait vetíteni, és bevallom, nagy hatással volt rám főzési stílusa. Ehhez természetesen kellett egy partner is, a férjem, aki szintén nyitott volt az új ízekre. A szenvedélyt tovább erősítette az a mérhetetlen kulináris gazdagság, amivel olaszországi útjainkon találkoztunk. Majd mindehhez hozzácsapódott a Magyar Nemzet szombati számaiban megjelent (2003 óta) Bittera Dóra és Molnár B. Tamás írások.
Igen ez a 3 fő tényező, immáron a helyes sorrendben, tett szenvedélyes főzőcskézőve: Olaszország, Jamie és MBTBD.
És hogy ezek az inspiráló erők célba érhessenek, kellet az otthonról hozott főzési látásmód. Anyu szeret főzni, úgyhogy kiskoromtól kezdve azt láttam, tanultam, főzni jó és egyszerű dolog. Szeret ő is kísérletezni, új ételeket kipróbálni, nem méricskél, ha valami nincs otthon pótolja mással, stb. Ösztönösen főz, én meg mindezt magamba szívtam, miközben mellette játszottam, tanultam vagy nagyobbacska koromban már segítettem neki. A mai napik jókat tudunk együtt sütni-főzni. A karácsonyi készülődés, egy-egy ünnepi menü tervezése máig közös ténykedésünk. Úgyhogy egyértelmű, a sor elején Anyu található.
A választott zöldségfelfújttal a múlt héten lepett meg minket. Mostanában kezd ő is erőteljesen az olasz konyha felé hajlani (vajon miért is?). Többször készít minestronét, mint karfiollevest. Ezt a felfújtat idén ette Arezzóban, és annyira “bejött” neki, (mondta ő), hogy azóta különböző zöldségekből sütögeti az ő kis unokájának.


Hozzávalók: 25 dkg gomba, 2 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 zeller gumó, 30 dkg spenót, 20 dkg borsó, petrezselyem, fél dl tejszín, 4 tojás, só, bors, vaj és morzsa a forma kikenéséhez.

1. A zöldségeket pucoljuk meg, vágjunk mindent fel, és pároljuk meg
2. Ha megpárolódtak a zöldségek, adjuk hozzá a tejszínt és sózzuk, borsozzuk
3. A zöldségmasszát botmixerrel enyhén aprítsuk fel, ha kihűlt keverjük bele a tojássárgákat és a habnak felvert fehérjéket
4. egy tortaformát vajazzunk ki, szórjuk meg morzsával. Öntsük bele a zöldségmasszát és 200 fokos sütőben kb. 20-25 percig süssük. Hidegen és melegen is nagyon finom

Tipp: Bármilyen szezonális zöldségből készíthető.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Pénteken délután pont azon morfondíroztam, hogy mit főzzek vacsorára, amikor hopp - megláttam ezt a receptet. Mivel férjem nem szereti a spenótot, így brokkoli került bele, és nagyon finom lett! Köszi a receptet!

Névtelen írta...

Tényleg finom!Kis tálkákban,nem tortaformában sütöttem meg,azt ami a tegnapi szamószámból kimaradt(brokkoli,karfiol,kelbimbó,sárgarépa)

Dolce Vita írta...

Anyu, látod, milyen finomat találtál ki! : )

Dolce Vita írta...

Muffinformában is nagyon jól mutat, főleg ha vendégek kapják mondjuk előételnek, de köretnek is nagyon jó sztem.

Névtelen írta...

Most találtam erre a receptre, és már megis csináltam. Fantasztikusan finom, dekorativ (muffinformában sűtüttem), így nem kérdéses, hogy a jövő heti vacsoravendégek ezt fogják kapni.
Gratulálok a kedves Mamának és köszönöm.

Dolce Vita írta...

Örülök, hogy ízlett, vendégeknek kifejezetten hálás darab

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin