2010-04-21

Új, új, új... spárgatorta

Újkrumpli, újhagyma, új sárgarépa, spárga, sóska, spenót, új kelkáposzta, hónapos retek, eper, tök, újra élmény piacra járni. Igaz, ezek közül van még ami nem hazai, de olyan jó nézni már a standokat. Tegnap nem bírtam magammal, iszonyúan bevásároltam a piacon, tele a hűtő friss zöldségekkel. Egyedül az eper volt baki, de erről majd holnap.
Vettem egy csokor zöldspárgát, az ára még elég magas (500 Ft/fél kg), de már magyar. Remélem, a hétvégére már megy kicsit lejjebb az ára, a jövő hétre meg legyen már csak 300 Ft. Tortát sütöttem belőle, nem kell hozzá túl sok spárga, az íze viszont nagyon intenzív. Hidegen és melegen is nagyon finom, érdemes kipróbálni cukkinivel és paradicsommal (ilyen recept lesz a májusi NLK-ban)

Hozzávalók 6 kis tortaformához, vagy 1 nagyhoz: 15 dkg liszt, 7 dkg vaj, csipet só, 2 tojás, 1 evőkanál mascarpone (lehet tejszín is, nekem csak mascarpone volt itthon), 5 dkg gouda, 25 dkg zöldspárga

1. Gyúrjuk össze a vajat a liszttel, sózzuk a tésztát, tekerjük folpackba, együk 1 órára a hűtőbe
2. Pucoljuk meg a spárgát, ha nagyon vastag vágjuk ketté, majd daraboljuk fel kb. 5 cm-s darabokra
3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon
4. A tojásokat verjük fel, keverjük hozzá a tejszínt/mascarponét, a reszelt sajtot, sózzuk
5. Nyújtsuk ki a tésztát a formánkba (kb. 4-5 mm), hagyjunk egy kis peremet, öntsük rá a tojást, helyezzük rá a spárgákat, süssük kb. 25-30 percig (nem sütöttem elő a tésztát üresen, de így is teljesen átsült mindenhol)

11 megjegyzés:

á la carte kulinaria írta...

: )) ma nálam is spárga a téma...
Klassz recept.

bévé írta...

Szuper recept!

Unknown írta...

Kedves Kriszta!
A recept teljes kiörlésű lisztel is működne? Vagy esetleg durummal...
Köszi!

Anna írta...

Szia Kriszta!
Ínycsiklandozó recept!! Végre megjött a spárga! :)
Szeretnék egy kérdés-kéréssel Hozzád fordulni: hétvégére édesség-utálónak szeretnék születésnapi sós tortát sütni, ráadásul nagyon szeretnék emeleteset készíteni (jó sok gyertya kell, hogy ráférjen:) Tudnál valamilyen ötletet adni? Előre is köszönöm válaszod! Szép napot! Anna

Nyuci írta...

Ó, anyám! Nagyon guszta! Belinkeltem egy receptedet a blogomon, mert te ihletted a cukkinis lepényemet. Itt találod: http://kisanyo.blogspot.com/2010/04/cukkinis-villamlepeny.html
Ne haragudj, de nagyon sokszor járok nálad és egyszerűen muszáj kipróbálni a receptjeidet! Köszönöm! kisanyo

Bisztrókonyha írta...

Nem bírok magammal, nagyon viszket már a tenyerem a spárgáért. De most piacra nem jutok ki, a sarki zöldségesnél meg nem friss. Én a clafoutisban gondolkodom... De lehet, hogy leváltom erre :)
(Sale e Pepe-s Anna :) )

Dolce Vita írta...

Fűri!

Ez egy hagyományos omlós tészta, sztem igen. Édes keksznek sütöttem úgy, hogy fele-fele sima és tk. liszt.
kisanyo!
bátran : )
Annák!
jól megtévesztetek itt engem.
EZ egy kicsit macerásabb mint egy sós clafoutis (nem sokkal) de annyival több is.
Ha tényleg igazi édes tortát akarsz imitálni, akár úgy, hogy az ünnepeltet is megtévessze, el tudok képzelni mondjuk vmilyen lazachabos tortát, kívülről sajtrémmel/ricottakrémmel bevonva. A ricotta jól ízesíthető sósra, akár süthető is. A tészta kérdés, sztem ebből az omlósból nehéz emeleteset sütni, újságban láttam kenyérből (kész kenyérből) összerakott tortát.

Névtelen írta...

Nagyon jól hangzik és jól is néz ki. Imádom a spárgát, de a pucolását utálom. Bárcsak meg lehetne úszni valahogy!
Szabina

Névtelen írta...

Jól néz ki nagyon, majdnem úgy mint ez a recept is:
http://www.lecker.de/rezept/1103981/Spargeltarte-mit-Oliven-und-Chili-Schmandcreme.html

Németh írta...

nagyon guszta, kipróbálom. Imádom a spárgát.
én nem pucolom, hanem az "ahol fás ott törik el alapon" töröm le a végét, ahogy Jamie is csinálja. :)Így még nem lett soha fás, bár igaz, hogy kb. a negyede kukába kerül. :( reméljük hamar lemegy az ára.
bonca

Unknown írta...

Szia Kriszta!

Egy kezdő háziasszonos kérdés, milyen hőmérsékletű legyen a vaj, hogy belőle és a lisztből tészta legyen, ne vajas morzsa, ami nekem lett?... (előre kivettem a vajat, hogy puha legyen, ez a gond? sehogy se akartak a kis morzsa manók egybeállni :)

Köszi, Évi

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin