2011-01-24

DG-gála és a swing parti

Remélem, nem árulok el belső titkot, ha elmondom, hogy a DG gála előtt pár nappal kaptam egy levelet, miszerint táncolnunk kellene a séfekkel egy nyitótáncot, válasszunk, kit szeretnénk. Maradtam volna az olasz vonalnál és Faustóra szavaztam. Aztán ez egészet lefújták, de én azért a biztonság kedvéért az indulás előtt (volt még 10 percem a taxi érkezéséig) gyorsan felmentem a YouTube-ra, hogyan is kell swinget táncolni (swing zenekar játszott az este). Ezt találtam elsőre (0.31-től érdemes)


Csak reménykedni tudtam, hogy VALÓBAN törölték a programot, mivel nem készültem tornacipővel, hanem ezzel a 12 cm-s sarokkal.

Legújabb cipőkedvencem
Illetve tánctudásban is komoly hiányosságaim vannak. Ilyen szinten főleg. : ) A jó hír, tényleg törölték a nyitótáncot. Mázli, eleget nem tudtam volna inni hozzá, mert az estén a fehérbor és a rosé nagyon hamar elfogyott.
Ettől függetlenül nagyon jó hangulatú volt a gála. Az előzőhöz hasonlóan zajlott: Hotel Marriott, rendezvényterem, lenyűgöző kilátással a Dunára, a gálavacsorát kínáló éttermek mellett néhány kiállító (Giuseppe, Nespresso, Bükki sajt, Márton és lányai, Baldaszti's, Gerbeaud, Auguszt, Zazzi Cukrászda remélem, nem hagytam ki senkit sem) kóstoltatott.
A Gösser Bock-Dinig Guide Év Étterme 2010 díjra 10-en pályáztak: Alabárdos, Aranyszarvas, Bábel, Bock, Chateau Visz, Costes, Csalogány, Fausto's, Kistücsök, Onyx. Közülük A Csalogány és az Onyx nem kínált vacsorát az este, a többi 8 étterem 2-3 kóstoló különlegességgel készült. Sajnos mindet nem tudtuk megkóstolni, a tavalyihoz hasonlóan a győztesről idén is lemaradtunk (majd kiderült, hogy az egyiket kóstoltuk), viszont most a tavalyi győztes mindkét fogását meg tudtam kóstolni. Őszinte leszek, egyik sem győzött meg. A Costes két fogása: Marinált cékla kecskesajttal és dióval illetve Homár saláta, jégcsapretek escabeche wasabi majonézzel. A vékony céklalap finom édes volt, de túl erős hozzá a kecskesajt, a retek pedig a homárt nyomta el teljesen, ami akár garnéla is lehetett. (vagy legalábbis egy friss garnélának ennél sokkal több íze van)
homársaláta, az elmaradhatatlan habbal : (

Készül a marinált cékla

Nem szeretnék korlátoltnak tűnni, de annyira jó lenne, ha a hazai top éttermek, elfelejtenék végre a kötelező "habozást". Tudjátok, arra gondolok, mikor a kész étel úgy néz ki mintha vagy egy csiga mászott volna keresztül rajta, vagy a kézilány rázta rá a mosogatószeres kezét. Akkor kerüljön ilyen az ételre, ha annak van értelme, azaz íze. Itt ilyennel nem lehetett találkozni, sőt én eddig ha jól visszagondolok, egyszer ettem olyat, aminek íze is volt, a Mákban kukoricahabot. Értelemmel majmoljuk a dolgokat, plíz!
Több ételen is éreztem az estén, hogy meglehetősen ötlettelenül, nem jól kivitelezve szerepelt, a tavalyi gálán több emlékezetes fogás volt.
Amúgy az egyik legjobb fogáson, Fausto's szarvasgombás rizottóján pl. mangalicapofa figyelt. Mi scusi Fausto, ma é totalmente inutile. Teljesen felesleges volt rá, nem adatott hozzá semmit, nem is illettek össze. Csak azért mert ma divatos a mangalicapofa nem kell egy szarvasgombás risottóra rátenni. A risotto amúgy isteni volt. Ahogy állítólag a tengeri sügéres-sütőtökös ravioli is, de ebből nekünk nem jutott

A kifogásolt pofa

Gyenge volt az Alabárdos Páztrotarhonyája, rajta egyedül a kolbászchips volt nagyon finom, bár ez meg egy kicsit unalmas már. A tarhonya egy teljesen közönséges, házi tarhonyáskrumpli volt. Az étterem "Kacsarészletek lencsével" fogása ellenben finom volt, főleg a kacsa.
A mélypont a Chateau Visz által kínált sütőtökös ananászlében úszó sütőtök golyók, vastag fehér, teljesen ízmentes habbal (és ebben nem voltunk biztosak, hogy ez volt-e a "Sütőtökleves különböző textúrákkal", ha igen, tessék a díjat visszaadni : )). Ez nem, hogy különleges nem volt, de átlagos sem, inkább rossz.
Bocsánat, nem voltam túl diplomatikus, ezzel nem bántani szeretném az éttermeket, de ez az igazság.
Persze sok nagyon finom fogást is kóstoltunk, térjünk inkább rá ezekre.
Az Aranyszarvas kacsamájkrémeiből már csak annyi jutott, amennyi az üvegek alján maradt. Ezt megkaptuk, kikanalazhattuk. Volt natúr és szarvasgombás. A krémet kacsaalaplével lazították, ettől nagyon krémes, folyós lett az állaga, illetve a csontok lesütésének az íze, pörköltsége átjött a májkrémen is.

Ezt kitakarítottuk

Nálam a Kistücsök mindkét fogása jól szerepelt: "Házi kolbász diós káposztával". A diós káposztát nagyon jó ötletnek tarom, a kolbász is finom volt. Erről nincs kép, mert mire bevillant, hogy fotózni kellene, lenéztem a tányéromra és üres volt. A "Nyúldagadó sárgaborsópürével"-ben a nyúl tökéletes volt, a püré kicsit jellegtelen.
A püré lehetett volna karakteresebb

Bockék mindkét fogása kimaradt nekem: "Kóstoló a tegnapi vágásból" és "Békacomb Toulouse-Lautrec kacsamájjal". Körülöttem akik ették, dicsérték. Az este vége felé kokettáltam a kolbásszal, de túl voltam 4 macaronon és 8 maracujazselén (erről később)

Tegnap vágták

Békacomb kacsamájjal

Neki csak a füle jutott, zimmezumm

Pocakok ha beszélgetnek

A Bábel fogásait hagytam a végére, nem véletlenül, nekem ők lettek az este győztesei.
Kínálatuk: "Nyúlpástétom zölddió sajttal és céklalekvárral" illetve "Maracuja zselé levendulás robbanóscukorkával" volt. A nyúl itt is nagyon jó volt, azonban itt a lekvár is finom volt, a fogáson nem lehetett fogást találni.
Ropogós sajtlap alatt a céklalekvár

Az est csúcspontja pedig (az azért elárul valamit) a maracujazselés nyalóka volt, amit levendulás robbanóscukorkába kellett forgatni. Műhelytitkot nem árultak el, pl. mivel sűrítették a savas maracuját, a cukorról csak annyit tudtunk meg, hogy a szódabikarbónához van köze. Egyszerűen letáboroztunk mellette és egymás után ettük őket. A képet nézve most is érzem az ízét.
Látványos is volt a gőzölgő szárazjégen

27 megjegyzés:

bévé írta...

Remekbe szabott összefoglaló volt, élvezettel olvastam, itt-ott jókat derültem rajta. A mosogatólányos csigahabot illetően szívemből szóltál. A robbanós mangó nekem is bejött volna. Láttam is robbanós cukrot a www.xkluziv.hu-n.

Dolce Vita írta...

hú basszus, ez tömény kémia. Jópofa ez a molekuláris konyha, de nem hinném, hogy megéri, nekem ez túl mesterséges.

Horasz írta...

Szia,

sajnos nem tudtunk összefutni..:( Én kacsa melleztem, cserébe ahogy látom neked maradt időd körbe járni:) Én már csak a romokat láttam...

Üdv,

Horasz

bévé írta...

Hát igen, van néhány cucc, amit már nekem sem vesz be a gyomrom...

Névtelen írta...

kedves DV és salsa!
annyira örülök, hogy végre valahol azt olvasom, hogy ez a hab a kaják tetején másnak se jön be...megmondom őszintén, nekem még durvább asszociációim vannak a dologgal kapcsolatban, mint Neked, DV. Sokszor lehet bármilyen különleges a kaja, a habtól totál elmegy az étvágyam.
egyébként nekem is nagyon tetszett a beszámoló!és az a cipő is?-)))
kisvirág

Vera írta...

A habbal a legmesszebmenőkig egyetértek, nekem szimplán felfordul a gyomrom tőle.

Azért volt pár étel a felsorolásban amit szívesen megkóstoltam volna.

bévé írta...

Fú, nekem is nagyon gusztustalan dolgok jutnak eszembe a hab láttán. Sosem volt még szerencsém hozzá élőben.

ehran írta...

A habbal kapcsolatban nekem azért több pozitív tapasztalatom volt - ha átgondoltan, a helyén kezelve használják, akkor tud az ételhez hozzáadni, és meg lehet oldani esztétikusan is, mondjuk mint a cappuccino tetején, arról se negatív asszociációk jutnak az ember eszébe.
Jó beszámoló amúgy, élmény lehetett.

Névtelen írta...

Tudom, hogy ez egy gasztrobolg, de húúúú az a cipő Kriszta! Álomszép!!! :o)

Réka

SpeckoHU írta...

Nagyon tuti a beszámoló.

Amúgy a Dolce Vita konyhás leveleket olvassátok?
Kettőt küldtem már.

Adelke írta...

Véééégre nem csak én gondolom ezt a habról. Sohasem értettem, hogy mit keres ott, bár nekem a csigás verziónál sokkal gusztustalanabb dolog jutott eszembe... rettenetes...

á la carte kulinaria írta...

A habokat tényleg lehet máshogy is használni, több étteremben is lehet finom habokkal találkozni. Az ízetlen változatok tényleg nem jók, de pl. az Onyx paprikahabja a legjobb, amit eddig ettem. Az is hab...és finom :)

Dolce Vita írta...

Én csak azt a habot kifogásolom, aminek semmi íze. Ezek általában nagyon múlékony állagú, vékony kis habocskák. Nekem eddig ilyenekhez volt szerencsém, kivéve a Mákban a kukoricahab (szarvasgombával és lilaburgonyával).
Laci, a cappuccino habja azért kicsit más tészta : )))

A cipő, bizony, bizony én is szeretem. Ráadásul én cipőmániákus vagyok. Ezt pl.a Zarában vettem nagyon jó áron, leértékelve

ehran írta...

Kriszta: Csak a megjelenésre gondoltam, szerintem az csak sűrűbb, apróbb buborékokkal. :) Ha sikerül egy ilyan sűrű habot előállítani, hasonlóan passzintva az ételhez - nyilván a megfelelő ízzel - az szerintem esztétikailag is működhet. Ilyennel találkoztam a Costesben, a Mákban, az Onyxban és a Maligánban Litauszkinál.

country komfort írta...

Csatlakoznék, nagyszerű bejegyzés - ezt az is mutatja, hogy tegnap este olvastam, majd ma reggel visszajöttem kommentelni... a tornacipőtől a maracujazseléig hosszú utat jár be, jó volt olvasni! a fotók ismét pazarul sikerültek (magassarkú! zselés tálca a száazjégen!). Üdv, Judit

SpeckoHU írta...

Mi lenne, ha a lábadon fényképeznéd le a cipőt?:)

Hapci írta...

Na, Te is kiiratkozol a csúcsgasztronómiából (ungarische fine dining), ha így folytatod... :)
Valódi és jó habbal egyszer találkoztam (szalonnahab: Carmen, Győr), a többiből ami fogyasztható volt és nagyjából túlélte a konyhából az asztalig vezető utat, krém volt, csak valamiért (trendi) habnak nevezték.
Bár nekem teccik a kombináció: hangyafasznyi degusztációs adag köpetszerű habbal (a hf saját, a köpetszerűt talán Tavernaro találta ki). :)

Borbély Anita írta...

Nagyon tetszett az összefoglaló, kellően szígorú, nem kíméltél senkit sem. :) A habozás valóban nagyon divatos. Nekem sem tetszik annyira. A molekuláris konyha viszont érdekel. Anita
www.kavecsokolade.blogspot.com

Névtelen írta...

Hű, a cipő bámulatos, a senkit és semmit nem kímélő beszámolód meg pláne:)
Végre valaki nincs popsira esve, s ki meri mondani, le is írja, hogy a hab gáz, dekorációként inkább gusztustalan, mint kedvcsináló.
Köszi Kriszta!
Adri

Dolce Vita írta...

A lábamat hogyan? Vágjam le? : )))))
Ha az a hab nem egy szétfolyós vmi, hanem tartja magát és íze is van, akkor jöhet, amúgy felejtsék el. Petíciót a béna hab ellen...

Névtelen írta...

...mert az estén a fehérbor és a rosé nagyon hamar elfogyott....:-)
Bezzeg a hab...:-D

SpeckoHU írta...

Ahogy neked jól esik:)

(Nehogymár én adjak 5leteket, hogyan lehet lefényképezni...)

laszlo írta...

Lehet kritizálni a mestereket(bíró laja)Én sem vok egy mislin csillagman,de mostan néztem a paprika tv-n a dolce vita műsort,és a hagymát hideg serpenyőben,hideg olajban raktad oda!Te kritizálsz másokat?A nevem Serényi László,megvan a facebookon az iwiwen ,csak nehogy az legyen ,h név nélkül utálkodok,de szerintem siralom a blog és kész!

Névtelen írta...

Még szerencse hogy lehet kritizálni...:-D Mindannyian ezt tesszük és a jó kritika jó helyen, akár építő is lehet...

ehran írta...

laszlo: Speciel a Bíró Lajos egy fia negatív kritikát nem kapott a bejegyzésben (sőt inkább pozitív volt a beállítása). :)
Másrészt meg, azért remélem érzed a különbséget, ha egy amatőr ront el valamit vagy egy szakács - az egyiknek ez a szakmája, ezt tanulta, gyakorolta éveken keresztül, nála határozottan kínosabb, ez van. És remélem most nem az jön, hogy akkor a szakmán kívüli ne kritizáljon, mert fogadjunk, hogy Te sem készítettél még filmet vagy szereztél zenét, de volt már olyan, amit szidtál mint a bokrot. ;)

SpeckoHU írta...

Tudom hogy amatőr vagyok, de miért kell a hagymát meleg serpenyőbe felrakni?

Dolce Vita írta...

Kedves László!

a siralom és kész, punktum észrevételekkel nehéz bármit is kezdeni. Az a baj, ilyenkor nem derül ki, mi a bajod vele. Én pusztán leírtam egy nagyon jó rendezvény élményeit, ahol az étel nem volt annyira jó, mint az előző évben (ilyen ez, ha már van viszonyítás, az ember hasonlítgat), 2-3 fogás nagyon nem volt eltalálva, a többi pedig igen. Ennyit írtam, és igyekeztem elmondani, miért nem tartottam jónak. Ez sztem kritika, a Tiéd, ahogy magad fogalmaztad "utálkodás". Erre nem nagyon vagyok itt vevő, bocs. : ))
Nem emlékszem pontosan a paprika Tv-s forgatásra (még mindig nem láttam!), mikor tettem oda a hagymát : ))) de hidd el, a risotto tökéletes lett a hideg serpenyőben is. Mi baja lesz különben tőle? Ha húst sütök hirtelen, előmelegítem a serpenyőt, ebbe teszem a zsiradékot, utána a húst, mert itt ez számít. Hagymát mikor hogy jön ki a lépés, hidegbe, langyosba, melegbe, különbséget nem találtam még

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin