2011-11-15

Jöttek, láttak, főztek

Különös kalandban volt részem a hétvégén. Bő egy hónappal ezelőtt kerestek meg a szervezők azzal, hogy legyek az egyik zsűrije a Kiskukta főzőversenynek (a felkérésre nagy örömmel mondtam igent), most szombaton pedig megtörtént az első nagy találkozás a gyerekekkel. Számomra megszokott látvány a gyerek a konyhában, egészen kis koruk óta igyekszem az enyéimet bevonni a játékba. Persze ők még kicsik az igazi önálló alkotáshoz. Csodálva néztem tehát, hogy a néhány évvel idősebbek (na jó, legalább 4-5 évvel, azaz majdnem 10-től felfelé) viszont mennyire önállóak és ügyesek, sőt egyesek mennyire elhivatottak.
A verseny első fordulójában 10 kisgyerek főzött nekünk (a fiúk voltak többen), mi pedig rendíthetetlenül figyeltük és faggattuk őket. Az szinte mindenkiről kiderült (majd ezt az anyukák is igazolták), hogy otthon már a gyerek főz. (Ízbolygó Tündével, aki visszatért az aktívan blogolók sorába konstatáltuk, hogy van még nekünk is 4-5 évünk, aztán elbúcsúzhatunk a konyhánktól).

Neten böngésznek recepteket, szakácskönyveket bújnak, főzőiskolába (is) járnak, variálnak, kitalálnak, kísérleteznek és szemlátomást mindezt élvezik. Semmi szülői kényszer. Sőt volt akiről megtudtam néha le kell beszélni egy-egy újabb torta sütéséről, mert már várja a lecke. Tündériek voltak, egytől-egyig. Volt aki rettentően izgult, emiatt szótlan volt, és volt akinek pont ezért folyamatosan járt a szája és csak fecsegett és fecsegett, de közben olyan marcipán állatkertet gyurmázott a muffin tetejére, hogy igencsak meglepődtünk. Szeleteltek, kevertek, sütöttek, díszítettek, mindent, ahogy a nagyok. Sőt volt aki egy tradicionális izlandi halfasírt receptet is megosztott velem. Bár a bazsalikomot furcsálltam benne : )
A 10 gyerkőc után 2 hét múlva még jön másik 15, majd jön a mi nehéz feladatunk, a 25-ből ki kell választanunk a 10 döntőst. Nem lesz egyszerű, hiszen mindannyian nagyon ügyesek voltak bátran kiálltak az ismeretlen nénik elé és nagyon finomakat főztek nekik. A pályaművek a Dining Guide-on olvashatók.



7 megjegyzés:

Judyt írta...

Atyaég...ilyenkor én is elgondolkozom van-e értelme sütős-főzős babérokért küzdenem :D Egyébként minden területen tapasztalható szerintem,hogy a gyerekek már tizenévesen iszonyatosan elhivatottak, és irtó gyorsan fejődnek. Szerintem ez annak is betudható,hogy sokkal több lehetőségük van (pl főzősuli,ezerféle szakácskönyv,gasztroblogok,eleve a net) információt gyűjteni. De ez szerintem így jó...alig várom,hogy a belőlük szakáccsá vált emberkék főztjét kóstolhassam ;)

Fróni írta...

Tündériek! Az Én kisfiam is imád a konyhában sertepertélni:Apukájával együtt minden karácsonykor megsütik a tökéletes bejglit! Úgy gyúr és ken és kever, hogy elképesztő. Remélem egyszer neki is lesz lehetősége megmutatni magát. Várjuk a további híreket és képeket.

Ági írta...

Én a marcipán állatkertes versenyzőre szavazok (pusztán a fotók alapján persze)!
Már mehet is a legmenőbb cukrászdába, biztos befutó!:))))

Dolce Vita írta...

Ugye, hogy a marcipánok mennyire jók lettek!
Lesz újabb forduló a jövő héten szombaton, illetve egy döntő is, decemberben.

Most jön tényleg a neheze: ki kell választani majd 10 gyereket, azaz 15-nem azt mondani, hogy nem nyertél : (
amúgy eddig tényleg volt közöttük mérhető és érzékelhető különbség, nem ezért nehéz dönteni, hanem attól félek kicsit, nehogy valakinek a kedvét szegje a "kudarc". Nehéz ügy

monika76 írta...

Ez a videó pont ideillik erről a zabálnivaló kisfiúról és a vegán sütőtökos maffinjáról. Persze még túl kicsi, nemigazán egyedül süt, de látszik hogy élvezi:

http://www.youtube.com/watch?v=YdNztq2Y8Ws&feature=share

Névtelen írta...

Megértem hogy nehéz szívvel hozzátok meg a döntést. Remélem azok a kiskukták is kapnak valamit akik nem jutnak be a legjobbak közé, talán így nem élnék meg kudarcként. Szabina

Dolce Vita írta...

Mónika,
áhhhh, meg kell zabálni! Tündéri gyerek, a jövő Sztár Tv séfje!
iszonyú jó videó, köszi, hogy belinkelted.

Szabina, persze, már a forduló után is kaptak egy szép nagy csomagot a szponzoroktól.
Mi nem fogunk velük együtt találkozni, ahol lehetne pár szót szólni hozzájuk is, levélben kapják az értesítést. A szülők feladta lesz ez. Ez sajnos minden versenyben adott, legyen az rajzpályázat, futóverseny, ahol a gyerekek indulnak.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin