2007-02-24

Tengeri halleves











Ma a Corában voltunk vásárolni. Sajnos ritkán jutok el ide, de ma pont a törökbálinti hiper parkolójában találkoztunk autónk – remélem – jövőbeni tulajdonosával. A mustra előtt egy gyors bevásárlásra futotta még. Szép halakat kínáltak a jegespulton, így hát vacsorához beszereztem párat, hogy finom kis levesben egyesítsem őket. Üzenem mindenkinek, aki lemondta a vacsorát: elk…tátok, nem kicsit, nagyon. (ennél többet nem politizálok, ígérem)

Hozzávalók 4 főre : 1 kg friss kagyló (2 kg-os kiszerelésben kapni a Corában, 5 nap az eltarthatósága), 30 dkg rák, 50 dkg fehér húsú tengeri hal (én aranydurbincsot vettem), fél liter száraz fehér bor, 400 gr paradicsomszósz, 2 nagy fej hagyma, 1 fej fokhagyma, só, bors, olivaolaj, petrezselyem

A rákokat megpucoltam, fejükből és páncéljukból és a durbincs fejéből főztem egy alaplevet. Ehhez először 1 fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát megpirítottam, beleraktam a páncélokat és a fejeket, ezt is pirítottam, majd felöntöttem az 5 dl borral, és fél óráig főztem. Kb fél óra után leszűrtem. Vigyázat!!! A lé kell, nem a cucc. Ezt egyszer automatikusan elnéztem, és a lé fele a mosogatóban végezte.
Közben a másik hagymát is megpirítottam egy nagy leveses fazékban, ráöntöttem az alaplevet és a paradicsomot, újabb fél óra alatt besűrítettem. Amint ez elkészült jöttek bele a halak szép sorban 1-2 perc különbséggel: először a hal hal, aztán a pucolt rák és a végén a friss kagyló, és sok aprított petrezselyem . Addig főztem míg a kagylók ki nem nyíltak, max 5 perc.



3 megjegyzés:

Pettycicuk írta...

A mai napon friss alapanyagokból a Kanári-szigeteken megfőztem ezt a levest és az egész család el volt tőle ájulva! :)

Köszönöm a nagyszerű receptet!

Hűséges olvasód: Betty

Dolce Vita írta...

Bettyke!

ne is mondd! hány fok van most ott?
Örülök, hogy ízlett!

Pettycicuk írta...

Szia! :)

Hát itt most pont dél van. Árnyékban 20 °C, napon akár 30 °C. Ma ismét halleves lesz a vacsora. :)

Reggelire friss narancs, kezeletlen - ha már otthon lemaradtam az itt lét miatt.
Szeretem nagyon a blogod.

Egészséget és jó főzögetést!

Szép napot: Betty

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin