2007-03-08

Minestrone


Minap vettem észre, hogy szép mennyiségű parmezánhéj gyűlt össze a hűtőben, eljött az idő, hogy minestronét főzzek. Változó, milyen zöldségeket teszek bele, ami éppen van, de cukkíni és szárzeller mindig kerül bele. A parmezán kemény héja egész puhára fő, nálunk a férjem eszi. A közvélekedéssel ellentétben: nem kell bele maggi kocka!

Hozzávalók: 1 paradicsomkonzerv, 1 nagy fej hagyma, pár gerezd fokhagyma, 3 sárgarépa, 2 szem krumpli, 4 szál szárzeller, egy közepes cukkíni, 1 konzerv bab, egy kis zöldborsó, kelkáposzta, olivaolaj, zsálya, bazsalikom, balzsamcet, parmezán.
A kockára vágott hagymát olivaolajon megpirítom, ha nem fogyókúrásra készül, adok hozzá egy kis szalonnát is. Megpárolom a felkarikázott répát és szálzellert, majd jöhet a pardicsom és egy kis só. Itt akár még meg is gondolhatjuk magunkat, és leves helyett isteni tésztaszósz is kerekedhet az egészből. Bár ez egy délies sugo, én rigatoni romanival szeretem. De most levest főzök, ezért beleteszem az alapba a felkockázott (nem kell túl kicsire) zöldségeket, kivé a kelkáposztát, és a sajthéjat, majd felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellpeje. Nagyon sűrűnek kell lennie. A friss fűszerekkel, sóval, borssal ízesítem. Ha nincs friss bazsalikomom 2-3 teáskanál genovai pestóval helyettesítem. Kb egy óráig főzöm, ekkor rakom bele a csíkokra vágott káposztát, és végül pár csepp balzsamecettel fejezem be.

11 megjegyzés:

Mademoiselle írta...

Már ezer éve keresek egy jó kis mistrone receptet, úgyhogy ezt mindenképp kipróbálom :-)

Honnan vetted ezt a gyönyörű betűtipust a képen?

Mademoiselle írta...

akarom mondani Minestrone receptet :-)

Dolce Vita írta...

Madmoiselle,
A betűt a gépemről vettem : ), ugyanis ilyesmivel foglalkozom. Nekem is az egyik nagy kedvencem. A minestronéhoz hajrá, már sok-sok finom zöldség van a piacokon.

Dolce Vita írta...

bocsánat, akarom mondani, azaz írni mademoiselle.

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita!

Gratulálok az oldaladhoz, már több receptet is kipróbáltam,imádom az olasz konyhát! A minestrone levesed fantasztikus,nagyon jól sikerült, viszont a recept leírásából hiányzik az, hogy mikor kell beletenni a sajthéjat!

Üdvözlettel:
Alíz

Dolce Vita írta...

Alíz!

Köszönöm, javítani fogom, akkor rakom bele a sajtot, mikor vízzel felöntöm

Névtelen írta...

bocsánat, hogy ilyen béna vagyok, de a káposztát azt már nem főzzük? nekem semmi gyakorlatom, és most itt állok a majdnemkész levessel. asszem egy kicsit hagyom azért összeesni.

Dolce Vita írta...

Kiscsirke!

De, de bocs, amíg meg nem puhul 5-10 perc

Névtelen írta...

Köszönöm, öt percig főztem (kicsit harapni kell, de szeretem így), és hihetetlen finom lett az egész! Három napig ettem. Nagyon jó recept. Elmentve.

Névtelen írta...

Szia!
Kezdő konyhatündér vagyok ezért meg kell kérdeznem hogy mekkora és milyen paradicsomkonzerv kell a levesbe? A leírt receptadag hány főre elég? Milyen babkonzerv kell hozzá és mekkora?
köszönöm

Dolce Vita írta...

Én meg nagyon kezdő bloggerként, ezért nincsenek mennyiségek : ))) 40 dkg-s, darabos paradicsomkonzerv (nem sűrített) csak darabolt, vagy egész hámozott, a bab is 40 dkg-s kozerv

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin