2007-03-17

Polip carpaccio


Imádom a polipot enni, de nem elkészíteni. Ritka csúnya egy állat, viszont nagyon finom. Ez azonban még mindig kevés vonzerő ahhoz, hogy egyedül fogdossam, előkészítsem. Ez maradjon csak a férfiak dolga. Különben is ő akarta, hogy vegyük meg. Aztán szerencséjére támadt egy jó ötlete, csináljunk belőle carpacciót. Oké, de Te pucolod.

Hozzávalók: 1 kg polip, 2 szál répa és szárzeller, 1 fej vöröshagyma, fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor, olivaolaj, petrezselyem, só, bors

A polipokat alaposasan megmostuk, és feltettük főni a zöldségekkel, sóval, borral ízesített vízbe kb 2 órára. Miután megfőttek megpucoltuk: leszedtük a főzés közben pirosra vált bőrét, egy része magától is lejött, kivágtuk (nem én) a szemét és a csőrös száját, a fejét 2 részbe vágtuk és kitisztítottuk a barna cuccot belőle. A tapadókorongok maradjanak nyugodtan. A szárazra törölgetett polipokat egy tiszta nejlonzacskóba tettem (ezt már önállóan is tudtam végezni) és kisgömböccé préseltem, elkötöttem a zacsi száját és éjszakára a hűtőbe tettem. 10-12 óra alatt összeáll, mint egy szalámi és gépi szeletelővel szép vékonyan lehet szelni. A tálaláskor tányérra fektettem a szeleteket és citromos-fokhagymás-petrezselymes olajjal meglocsoltam.

9 megjegyzés:

Rossamela írta...

Ez mekkora adag? Hány személyre lesz elég? 1 kiló az nem kevés, de mennyi marad belőle a pucolás után?
Van majd' egy kiló bébipolip a fagyasztóban, de pont azért nem nagyon nyúlok hozzá, mert sokáig tart elkészíteni. Ez a recept nagyon tetszik, a kész (szeleteletlen) carpacciot mennyi ideig tudom még eltartani?

Dolce Vita írta...

Az 1 kg 5-6 embernek előételnek elég, de sztem a bébi polip erre nem alkalmas, nincs benne annyi ragasztóanyag mint ezekben a nagy dögökben. És ez fogja össze a gömbőcöt. Ha türelmes vagy holnap vagy hétfőn felteszek egy bébipolpos receptet. Most ettük meg. : )

Dolce Vita írta...

néhány napig bőven eltartható a hűtőben, viszont közvetlenül fogyasztás elött jó szeletelni, ha sokat áll vhogy veszít az ízéből.
A bébiket különben nem kell pucolni, amúgy ezekkel is kb 2 perc alatt végzett a férjem.

Rossamela írta...

Türelmes vagyok, nagyon is! Nem sürgős, mostanában nem csinálnék, holnap nem (l)eszünk itthon, leghamarabb egy hét múlva főzök.

Valahogy úgy érzem, hogy paradicsomos recept lesz. Legalábbis paradicsomosan ette mellettem a a társaságban valaki kedden este Bolognában. Annyira sajnos nem vagyok közeli viszonyban, hogy kóstolót kértem volna belőle, de nagyon ígéretes volt.

Éppen most indulok vásárolni oda, ahol a bébipolipot is beszereztem. Vegyek egy kiló nagy dögöt is? :) Erős a kísértés...

Dolce Vita írta...

Hááát, ezt rád bízom. :) Mi megettük mind. Na annyit előljátóban, hogy fehérbabos-zsályás-koktélparadicsomos tészta az egyik receptem (Velencében ettem egy igen jó fúziós konyhát vivő helyen: Osteria di Anice stellato), és van egy másik Rómából, a trasteverei Augustarelloból, ami zöldborsós-paradicsomos-polipos egytálétel, fehérkenyérrel. Nyammm.
Bologna? Kedd este? Hmmm..... irígy kutya vagyok. : ))))))))
Munka? Én nem dolgozhatnék ott? Sono perfetta nella lingua e nel cuocere. : )

Rossamela írta...

Csillagánizs vendéglő? Megjegyeztem, kár, hogy Velencében kevés az ipar... Bár az egyetlen velencei látogatásom is egy gépátvételhez kapcsolódik, de mostanában ilyen gépet nem veszünk.

Bologna, igen, munka, lesz még bőven, meg Siena... de sajnos egyszerre csak egy-két napok, legfeljebb egy hét.
Érdekes, ez a cég Bolognában és Sienában is a legjobb tengeri étterembe vitt bennünket. És milyen jól tették!

Dolce Vita írta...

Még irígyebb vagyok, bár Sienába mi is megyünk nemsokára 2 hétre nyaralni...
Nekem is első a tengeri étterem, csak tartsák meg jó szokásaikat. Milyen gépek?
Anice stellato: turistamentes, felkapott helyi étterem, jó borokkal

Névtelen írta...

mi tavaly nyáron voltunk Siena-ban és azóta is vérzik a szívem,ha rá gondolok.Tudsz valami "olcsó" szállást ott?

Dolce Vita írta...

igen, de csak 9 főre: nézd meg ezt a honlapot, mi most ide megyünk: www.geocities.com/ilterrazzo

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin