2007-03-11

Rozmaringos focaccia és grissini



Bolti kenyeret enni manapság Magyarországon önsorsrontás, ezért mi 1. inkább nem eszünk kenyeret, 2. sütök helyette valamit, például focacciát. Ezzel csak egy gond van, bármennyit sütök, azt azonnal meg is esszük. (Ha innen nézem, ez is egyféle önsorsrontás). És ha már van bekevert tészta, jöhet a házi grissini is. Gyerekeseknek igazi móka lehet az elkészítése. Az enyém még kicsi a gyurmázáshoz, de 9 hónapos létére szépen ette. Ahogy a spagettimet is. : ) Nem árt korán elkezdeni szoktatni a kölköt.

Hozzávalók:
Fél kg liszt, 7 gramm szárított élesztő, olivaolaj, 3 dl melegvíz, só, teáskanál cukor, fokhagyma, 2 ág friss rozmarig, olivaolaj, bors

A lisztből, élesztőből 3 evőkanál olajból, a melegvízből, cukorból és sóból tésztát gyúrok. Ezt az alaptésztát használom pizzának, és mindenféle más ízesítésű focaccia-nak is. Kb 10 percig gyúrom, amíg jó „gumis” nem lesz az állaga. Az egyik rozmaringág leveleit letépkedem, összevágom, és belekeverem a tésztába, majd kelesztem minimum 1 óráig, de van mikor 3-4 óráig is kel, mert csak később sütöm ki.
Elfelezem a tésztát, és a grissinikhez hosszú kígyókat sodrok, pont úgy, mint gyurmából az oviban. Olyan 20 cm hosszúak és 0,7-1 cm átmérőjűek legyenek, mert sütés közben még kb a duplájára dagad. Előmelegített 250 fokos sütőben 10 percig sütöm, inkább fehér lesz, mintsem aranybarna, én így szeretem mert nem szárad ki a belseje.
A focacciához kinyújtom (4-5 mm) a maradék tésztát, megkenem fokhagymás-rozmaringos olajjal, megsózom, borsozom és ezt is kb 8-10 percig sütöm.

27 megjegyzés:

Névtelen írta...

véletlenül nem 7 gramm az a szárított élesztő? amúgy nagyon guszta, a gyerkőc meg nagyon ari!!! gratulálok!!!

Névtelen írta...

Ezt kipróbálom én is(legalább tudom miből készült), főleg a gyerkőc miatt. Az enyém 8 hónapos és most kezdett el ismerkedni a kiflicsücsökkel.
(marmalade.blog.nlcafe.hu)

Dolce Vita írta...

chilii! Köszi, javítom. : )
Az lenne az elszállt focaccia.

Marmalade, azért jobb ami házilag készül, és tényleg nagyon hamar megvan.

Névtelen írta...

a "normális"élesztő nem jó hozzá,csak a szárított?

Dolce Vita írta...

de, persze, hogy jó! Sőt. Én szárítottat használok, mert ezt könnyebb itthon tartani, és csak így tudom a szükséges mennyiséget. (vagy még így se, ugye)

Névtelen írta...

Szió!Rendszeres olvasód vagyok. Ma kisütöttem a grissinit du.-n, már csak 4 vagy 5 rúd van.:)Nem volt rozmaring ágam,de tettem bele őrölt rozmaringot. Nagyon nagyon fincsi lett. Rendszeresen fogok ilyet csinálni.Köszi!
Ui: Nagyon cuki és szép a kisfiad, na meg nagyon jó a fényképész is!
Hasonló recepteket, de sokat!
Encsi

Dolce Vita írta...

Encsi!

Köszönöm, és örülök, hogy finom lett. Nálunk is ilyen gyorsan fogy (sajnos) Érdemes még kipróbálni: aszalt paradicsommal, fekete olivával is, esetleg zsályával. A por rozmaring is ugyanolyan jó, mint a friss, sztem. Én is használom, ha nincs épp kéznél ág.
A receptekkel igyekszem, nagy elmaradásaim vannak tészta téren, de még mindig fogyózok :(((((((

Névtelen írta...

nagyon finom,megsütöttem, köszönöm a recit

Névtelen írta...

finom ízletes a kenyérke

Dolce Vita írta...

én is pont most sütöttem, 4 tepsivel és a vendégek panaszkodtak, hogy kevés (6-an voltunk)
Örülök, hogy bevált a recept. Vegyetek hozzá cerbona sütőkeverék lisztet. asszem fele-fele arányban 55 és 80-as liszt. A legjobb persze a csak BL 80-as lenne, de ilyet sima közértekben nem kapni.

Névtelen írta...

Szia!

Gratulálok a blogodhoz, csak most találtam rá, tegnap estére a képernyőre ragasztottál :-) A fényképek is csodálatosak.
Ma megsütöttem a grissinit. Lenne egy-két amatőr kérdésem.
Úgy éreztem, elég sót tettem bele, mégis ízetlen egy kicsit. Kell, hogy íze legyen és sok só kell bele?
Aztán végig azt éreztük, hogy vmi hiányzik mellé. Hogy jó lenne vmi paradicsomszószfélébe mártogatni. Ti ezt mivel szoktátok enni?
EGyébként fini lett, holnap ezt visszük a játszótérre ropogtatni...

Üdv

Anikó

Dolce Vita írta...

Anikó!

Jó sütögetést és olvasgatást!: ) A grissinit kenyér helyett szoktuk enni, finom száírított, sós sonkával, stb. De az ötleted, hogy mártogassuk paradicsomba, az is nagyon jó. A grissini gyakorlatilag egy olyan előétel, amit addig ropogtat el az éhes vendég, amíg meg nem érkezik az igazi előétel.

Névtelen írta...

Szia!

Köszi.
Ízlett a többi gyereknek is :-)
Van Balatonfüreden egy étterem-pizzéria, oda mindig betérünk, ha arra járunk,mert nagyon jól csinálják az olasz kajákat. Na, náluk van olyan, hogy talán ugyanebből a tésztából, de nem grissiniket, hanem kicsi gombóckákat sütnek, és azt adják előételnek, vagy pl. saláta mellé. Isteni finom, csak nem tudtam, milyen tésztából csinálhatják. Lehet, hogy kipróbálom, bár nyilván nem lesz ugyanolyan a házi sütés, mint ott a kemencében.

Dolce Vita írta...

a grissini talán azért jobb, mert ezek a tészták egy-két nap múlva nagyon kiszáradnak. A rudat szárazon is el lehet ropogtatni, a gömböt kevésbé. Ha zsemle-szerűt sütsz belőle, azt frissen egyétek.
A kenyér receptek között találod a dagasztás nélküli kenyér receptjét (tökéletes kenyér), ha nem próbáltad próbáld ki! Nagyon egyszerű és finom. Nálam a gyerek imádja. Nem is veszünk kenyeret.

Névtelen írta...

Elsőül is, mivel csak most fedeztelek fel, ezer köszönet a kenyér receptjeidért, a többit sorba veszem.
A dagasztatlan kenyered, hevny kételkedő lázat váltott ki 4 fős kenyérsütésre kattant közösségünkben, DE megcsináltam, és ISTENI VOLT! osztatlan sikert aratott.
Nekem is kislányom van (4 éves) aki él hal a kenyerekért/tésztákért. Az ő kedvéért (is) én kuglóf formákban sütöm a kenyereket ált. mert akkor kicsi csinos szeletkék lesznek, ill. több a ropogós héjja. Eccerűen egy nagy fedőt tettem rá és klassz volt! Egyedüli bibije ennek a kenyérnek a dagasztás hiánya. Én azért szeretek dagasztani, mert az egész napos ülő munka után maga a stressz oldás. Ráadásul a ygerek is imád könyékig belemászni a tésztába (és dézsmálni, ha nem látom)nagyon jó közösségi program, mellesleg.
Az olasz konyhán kivül más nem érdekel? Kiváncsi lennék más receptjeidre is...

Még egyszer köszönjük!

Névtelen írta...

Kedves DV, és mindenkinek BL 80-as liszt ügyében! Ne essetek kétségbe, ha nem kaptok BL 80-ast, az nem más, mint 1/3 finomliszt és 2/3 rétesliszt keveréke!!!! Ez meg ugye bármikor előállítható otthon :)))
Talán ezt valahol jól látható helyen közzé kellene tenned a blogod kenyeres oldalán, hogy megnyugodjanak a kedélyek :)

Gratulálok az oldaladhoz, remek!!!

attlilla írta...

szia,

lehet teljes kiörlésű rozsliszttel v graham liszttel készíteni vmelyik kenyérfélédet? akár ezt?
köszi, Lilla

Dolce Vita írta...

Lilla!

A grissini és a focaccia fehér lisztet kíván, a dagasztás nélküli kenyereket szoktam felesben tk-vel keverni

Pilcard írta...

Szia!

Azt hiszem nálunk a focaccia már több mint szerelem,ma is az lesz az ebéd.:)
Párom a fehér liszteset,én viszont a tk tönköly liszteset szeretem.
Lehet hogy fehér lisztet kíván eredetileg ,de tk liszttel is működik és isteni finom.

Dolce Vita írta...

Pilcard!

Nem tudom, valahogy nem tudok a tk lisztekkel igazán megbarátkozni. Fehérliszt párti vagyok, sajnos

Névtelen írta...

Isteni a focaccia és a grissini! Köszönöm a receptet!

Buci

Dolce Vita írta...

Buci!

örülök!

Eszter II írta...

Megcsináltam a könyvedből a paradicsomos grissinit egy pizzasütéskor, szuperjó lett. Örök hála az ötletért, hogy a maradék pizzatésztát legjobb grissininek felhasználni!!!

Dolce Vita írta...

Eszter!

örülök, hogy sikert aratott az ötlet!

Névtelen írta...

Férfi létemre, neki mertem állni :D
2 pici gyerekkel megcsináltuk rozmaring nélkül. ÉS mondhatom zseniális lett.
Kisfeleségem teljesen el volt ájulva :D

Nagyon szépen köszönöm, régóta kutattam már ezt az olasz csodát.

Dolce Vita írta...

Azt el is hiszem! Ha ilyen jól megy a manókkal a főzés, tessék gyakran meglepni finomságokkal a mamit.

Eszter II írta...

Egy nem túl régi Nők lapja konyhában is közreadtál grissinireceptet, és emlékszem, hogy azt írtad, hogy mostanában több olajjal csinálod. Nem találom az újságot, leírnád légyszí, hogy mit változtattál az itteni recepten? Köszi szépen

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin