Nem kell megijedni a zenzero nem valami különleges, ismeretlen fűszer, hanem Toszkánában így hívják a peperoncinót, azaz az erőspaprikát. Ma ebédnél hosszas vitát folytattunk, melyik tészta a finomabb, ez vagy a paradicsomszószos. Neki az előbbi, nekem az utóbbi. Nem hinném, hogy ez az egyszerű tésztaétel tradicionálisan toszkán lenne, a neve miatt azonban most ide kerülhet. Főleg, hogy a zenzerót Arezzóban vettem, na meg a sajtot is, és ha jobban belegondolok az olaj is toszkánából jött haza, meg a tészta is. Jófajta parmezánt és olajat érdemes hozzá használni! Szeretem mert nagyon egyszerű, 5 perc alatt elkészül. Most pedig pont erre volt erőm mert a héten, csürörtökön 17 főre készítettem 3 fogásos toszkán menüt, úgyhogy pár napig kerültem a konyhát. A csütörtöki vacsoráról még beszámolok.
Hozzávalók 2 főre: 25 dkg spaghetti (sztem csak ezzel működik), 4 gerezd fokhagyma, 1-4 szárított erőspaprika (a paprika erősségétől és egyéni ízléstől függően), 1 dl olivaolaj, parmezán
1. Lekaparom a fokhagymát és az összemorzsolt paprikával együtt az olajhoz keverem
2. Kifőzöm a tésztát, majd a tésztára öntöm az olajos keveréket, illetve 4-5 evőkanálnyit a tészta főzővizéből.
3. Sok parmezánt reszelek rá.
Tipp: A csípős olajból érdemes többet készíteni, üvegben sokáig eláll. Remekül lehet bele focacciát mártogatni.
2007-06-17
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
ezt én nagyon szeretem :) (meg azt a fajtát is, ahol még parmezán sincs, csak chili, fokhagyma és kevés petrezselyemzöld)
Az is finom lehet, kipróbálom. Amit még nagyon szeretek: olaj-bors-citromlé-rucola-parmezán
tegnap ez volt a vacsi, gazdám nagyon elégedett volt! :)
ezzel én is mindig hatalmas sikert aratok. : )
Már ettem a saját készítésű pizzáidból, mind isteni volt! Légyszi rakj fel egy receptet a tésztáról, mert nekem ez fejből valahogy nem megy... :) Többek kérésére :)
Köszi, Hajni
Hajni!
http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/03/rozmaringos-focaccia-s-grissini.html
ezen a linken van a tészta alaprecept. De a kenyereknél a margherita pizzánál is megtalálod. Örülök, hogy ízlett!
Köszönöm, már megtaláltam közben, hétvégén már tuti házi pizzát eszünk! :)
Jó étvágyat hozzá. Azt hiszem, az én kedvemet is meghoztad egy kis tésztagyúrásra. : )
A szárított erőspaprika bármilyen lehet vagy valamiről lemaradtam és van valami speciálisan olasz?!
Csatlakozom a gratulálók sorához, bámulatos a receptgyűjteményed és az érzéked főzéshez és fényképezéshez egyaránt!
Zsu
Zsu!
Köszönöm! : )
Évek óta olasz peperoncinót használok, de csak azért mert mindig veszek kinnt, aztán sokáig eláll. A magyar "macskapöcse" vagy bármilyen csípős, szárított paprika is megteszi.
tenyleg az egyik legjobb teszta, en imadom:) Mondjuk nekem meg Olaszorszagban nem sikerult csiposet ennem:(
Megjegyzés küldése