2007-06-07

Terasz kilátással: juhsajt

A falu után a ház volt a következő, amely mindannyiunkat levett a lábunkról. A háromszintes téglaházat valamikor a 13. században emelték, majd a 17. században kicsit átalakították. Gondolom, ekkor kerülhettek be a nappalikba a kandallók és a még most is használt nyílt tűztér a konyhába. Évszázados cotto lapokat és márványlépcsőket koptathattunk mi is két hétig. Pazar volt. Azonban ódon falak ide vagy oda, mégis a terasz, és a kilátás tetszett meg a legjobban. Minden napszakban képes volt új élménnyel megajándékozni minket. Főleg este, amikor különböző állatcsordák jelentek meg a tájban. Kiderítettük, a velünk szemközti dombon egy biofarm üzemelt. Elmentünk hát sajtért. Az elsőre kicsit furának tűnő család egyik hölgytagja vezetett végig a farmon, ahol a juhokon kívül háziasított vaddisznók és egy rakat kutya lakott. No meg a vidéki életre szomjadzó külföldiek. 6-7 féle, különböző érettségű sajtot vettünk, juhricottától kezdve érlelt pecorinóig. Azt hiszem, van még mit tanulni a magyar „piacos” kecske és juhsajtosoknak, főleg azt, hogy 3000-3500 Ft/kg-ért ne savós túrót áruljanak sajt helyett. Az olasz bio farmon az árak 6 eurótól (ricotta) 12 euró/kg-ig terjedtek (érlelt, kérges szélű, kemény pecorino). Tessék csak utánaszámolni! Ja hozzáteszem, a MOM Parknál, a bio piacon 5000 Ft/kg-ért vettem a kecsketúró-szerű sajtot!



Juhricottás-spárgás szósz

Hozzávalók:
50 dkg zöldspárga, 20 dkg ricotta (lehet tehéntejből készült is), só, bors, olivaolaj
1. A megpucolt spárgát rövid lében megfőzöm, majd leturmixolom
2. Hozzáadom a ricottát, sózom, borsozom, kis olajat öntök hozzá (ezt már csak úgy megszokásból), esetleg egy kis szerecsendió is kerülhet bele.
A klasszikus spenót-ricotta váltótársa lehet ez a szósz

Körtés-friss pecorinós torta

Hozzávalók: 50 dkg leveles tészta, 2 nagy körte, 20 dkg friss pecorino(ez hasonló, mint a mi piaci kecskesajtunk), 10 dkg gorgonzola, 2 dl tejszín, 1 tojás, só, bors

1. Előmelegítem a sütőt 210 fokra, kinyújtom a tésztát egy lapos tortaformába
2. Ráhalmozom a tésztára a megpucolt és felszeletelet körtéket, a juhjajtot és a gorgonzola darabkákat.
3. A tojást a tejszínnel felverem, sózom, borsozom, ráöntöm a tortára
25 perc alatt megsütöm

6 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Nem is tudtam, hogy van olyan, hogy kecskerikotta. Ricotta di pecora néven keressem? (egy szót sem tudok olaszul sajnos :((( )
Valami jó helyi piacon nem jártatok ott a környéken?

dolcevita írta...

Igen, van. A fenti fotón is ott van dobozban: ricotta di pecora. Állandó piacot nem találtunk (pedig reméltem, hogy lesz egy olyasmi, mint pl Trevisóban. Aki járt már ott, tudja miről beszélek) A környéken az alábbi napokon vannak piacok: hétfő (minden második)-Casole di val D'elsa, kedd-Poggibonsi, szerda: Siena, Certaldo, csüötörtök- San Gimignano, péntek- Colle val d'elsa, szombat- castellina in chianti. Ezek mind a környéken vannak, sztem a legnagyobb és legközelebb a Colle val d'Elsa-i. Itt van egy nagyobb Coop is, elég jó halválasztékkal. Pomerance kb 10 km-re van Radicondolitól, sztem érdemes erre a kecskefarmra is elnéznetek. Na meg Radicondoliba, tényleg gyönyörű, illetve a környékén Belforte is megér egy kis látogatást és Casole di val d'Elsa is. Ezkek mind igen kis települések, 1-2 óra, alatt megnézhető. Akecskés címét megkeresem

Zsuzsa írta...

Nagyon köszönöm, szuper információk, egy-két piacozást mindenképpen beveszek a programba! És várom a kecskés címet!

dolcevita írta...

Bocsánat Téged is jól félrevezettelek! Miután olvastam az utolsó kommentedet, akkor tudatosult bennem, hogy hülyeségeket írtam. Még jó, hogy nekem van egy olasz diplomám, jótól tanulsz! : )))) Tehát JUH az a ricotta és nem kecske, de gondolom a cím ettől függetlenül jöhet. : )

Zizi írta...

Szia Kriszta!

Megírnád légyszíves, hogy merre jártok, hol volt a szállásotok? Nagyon mennék egy jó kis olasz útra, főleg egy olyan helyre, melynek biogazdaság van a közelében!
Köszi.

Zita

Névtelen írta...

Szia.
Amikor a tojást fel kell verni a tejszínnel sima tejszínt kell használni. Vagy a sütés miatt inkább a másikat?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin