2007-07-17

Házi pesto

Aki csinált már házilag pestót tudja, miről beszélek. Összehasonlíthatatlanul jobb, finomabb, ízletesebb mint a bolti üveges. Ilyenkor nyáron van is annyi bazsalikom, hogy nem sajnálja az ember. Én a napokban másodszorra készítettem. Ha egyszer kipróbálod, többet gyárit maximum télen veszel minestrone vagy paradicsomszósz ízesítéshez.
Fenyőmagom nem volt éppen itthon, így az első adagba diót tettem, a másodikba pedig, mivel a dió is fogytán volt, pisztáciát. Nekem mindkettővel bevált. Lehet rakni tésztára, pirítósra, salátára, paradicsomra… Az elkészítéséhez kb 2 perc kell.

Hozzávalók: 1 csokor bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 1 marék reszelt parmezán, 1,5 dl olaj, 8-10 szem dió

1. A hozzávalókat botmixerrel összeturmixolom, és kész is. Aki autentikusabban szeretné készíteni mozsárban is törheti. Én ezt max áramszünet esetén tenném.

10 megjegyzés:

Rossamela írta...

Mivel az egyik háztartásomban nincs botmixer viszont van mozsár (még nyaralni is magammal vittem), újabban mozsárban készítem a pestot, nekem így sokkal jobban ízlik.

Névtelen írta...

még sosem próbáltam, de ez annyira guszta! ezeket a olajos magokat lehet csereberélni? fenyőmag-dió-pisztácia, ezek itt kompatibilisek?

Dolce Vita írta...

Rossamela!

Én is készítettem már többször mozsárban, azt nem mondanám, hogy attól jobb lett az íze (de valószínű, igen)

Chili!
Az eredeti genovese ugye a fenyőmagos. Ezek már csal ilyen tövábbgondolt válzozatok. Ha dióval készíted annak kicsit kiérződik az íze, de sztem jól áll neki, a pisztácia semleges marad. Sztem maga a bazsalikom és a parmezán eléggé uralja a dolgot, nem hinném, hogy kövezés járna érte, hogy épp nincs fenyőmag otthon, nem az a döntő íz benne.

Rossamela írta...

A mozsaras változat darabosabb, valahogy "egyben marad", jobban tapad a tésztára, nem roncsolódnak annyira az összetevők, talán ezért ízlik jobban.
Továbbgondolással én is sokféle pestot készítek, variálva a magokat meg a zöldeket. Sok évvel ezelőtt még nem is láttam fenyőmagot, akkor natúr napraforgómagggal zúztam a bezsalikomot, de a fenyőmag tényleg jobb. Szerintem a rukolához a dió illik legjobban, enyhén megpirítva. Ki fogok próbálni egy zsálya-mogyoró kombinációt is.

Dolce Vita írta...

Ez a zsályás izgalmasan hangzik, érdekel, mi sül ki belőle. Azért a zsálya sokkal intenzívebb ízű. Én eddig csak zsályavajként használtam

Melinda írta...

Előre is elnézést kérek a nagyon amatőr kérdésért. Elég sok receptedben szerepel a parmezán,amit én Intersparban 9000ft/kg-os árban láttam. Ezt én sajnos nem tudom megfizetni:( viszont gondolom így tökéletesek az ételek.Van ennek más-olcsóbb változata,vagy beszerzési helye is esetleg? Veszprémben lakom,tehát Pesti üzlet sajna nem jó.

Dolce Vita írta...

Melinda!

Az valóban brutál drága. Intersparban van csomagolt, darabos zacskós kiszerels (20-25 dkg) ez 1000 ft körül szokott lenni. Tescóban, Auchanban is kapni ilyet 3600-4000 ft/kg körüli áron. SAjnos az elmúlt évben itthon retttentően felment az ára a parmezánnak. De ennél többért én sem szoktam megvenni. Érdemes figyelni a hiperek tematikus akcióit. Pl Auchanban szinte minden októberben van olasz hét, ilyenkor, tavaly 3200 volt a parmezán kilója, ilyenkor érdemes nagyobb adagot beszerezni, zsírpapírban eláll a hűtőben.

Névtelen írta...

Tegnap csináltam, de sikerült elnézni a mennyiségeket...baromi sok lett...
Meddig áll el ez a cucc a hűtőben?

Thrini írta...

Vittem a receptet. Köszi.

Dolce Vita írta...

szívesen : )

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin