2007-08-29

Grillezett friss rák

Hát van ennél finomabb? Ráadásul végre valami, amit hízás nélkül lehet enni számolatlan mennyiségben. Leginkább friss zöldsaláta illik hozzá, kenyér semmiképp (a kagylóhoz ugye muszáj fehérkenyeret enni). Szóval nem egy hízlalós vacsora.
A rák akkor a legfinomabb, ha a páncéljábna sül meg, ugyanis a kabátkájában és a fejében van a legtöbb ízanyag. Ha grillezzük a páncél karamellesen édesre sül. Ez az az íz, amelyért sokan mindenre képesek lennének. Akik meg még soha nem ettek ilyet, azon gondolkodnak csöndesen magukban, miközben enyhe undorral majszolják a felengedett koktélrákot, ezt meg hogyan lehet szeretni. Biztos ami biztos inkább leöntik egy jóadag majonézzel. A fagyasztott koktélrák ízének amúgy annyi köze van egy frissen fogott és grillezett scampi vagy gamberoni ízéhez, mint a maggi leveskockának a nagymama vasárnapi húsleveséhez.
Sokadszorra mondom, tengeri halakat csak frissen érdemes enni, leginkább tengerparton. Azt is sokadszorra mondom, hogy vannak azért lelőhelyek, ahol van friss hal. Érdemes inkább innen próbálkozni.

Hozzávalók 2 főre: 50 dkg rák, 4-5 gerezd fokhagyma, petrezselyem, olivaolaj

1. Olajos keveréket készítek a petrezselyemből, fokhagymából
2. Rácsos teflonserpenyőt forróra hevítek. Beledobom a friss, még szürke rákokat. Azonnal kezdenek is rózsaszínesedni, úgyhogy meg is fordítom őket.
3. Mikor a másik oldalukat sütöm rákanalazok az olajból, kb 1 perc alatt megsütöm.
4. Amikor kiveszem a serpenyőből a rákokat elkeverem a többi olajjal.


Kerti grillen/vaslapon még jobb lesz a rák, ilyenkor sütés közben nem adok hozzá petrezselymes olajat.
Nagyon fontos, hogy a rák amint rózsaszín lesz ne süssük tovább. ha azt látjuk, hogy ahús kezd a páncéltől elválni, akkor sajnos erőteljesen túlsütöttük az állatunkat. Összesen kb 2 percig kell sütni.


0 megjegyzés:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin