2007-08-03

VKF! VII. – a nyaralás ízei: kagylóleves

Erre a körre is a végén csusszantam be, de már itt vagyok! A nyaralást nekem a tenger jelenti, a nyaralás ízét pedig a tenger gyümölcseinek grillen sült, karamellesen édes íze és a kagylóhús mennyei aromája. Senki ne gondolja, hogy a tenger nekem a klasszikus nyugágyas napozásban merül ki. Igazán nem is szeretek strandolni, jobban vonz a víz ősszel, tavasszal, télen. Egészen különleges hangulata van ilyenkor, kicsit kihaltnak érezzük, de ebben a kihaltságban van valmi olyan megnyugtató, hogy egy itt eltöltött nap felér egy welness-szállós hosszúhétvégével. Mikor a helyi halászok, boltosok, nyugdíjas nénik urai a tengerparti városnak, (akik amúgy nyáron is itt élik életüket, csak nem vesszük őket észre a turisták nyüzsgő tömegétől), ekkor láthatjuk meg igazi arcát a tengernek. Érdemes egyszer szezonon kívül elutazni egy ilyen városkába, örökre szerelmes lesz az ember.
És most lássuk az ételt: kagylóval készültem, és ennek több oka is van. Sokszor készítek kagylót, mióta tudom, hol lehet frisset kapni. Ugyanis semmilyen tengeri étel nem készíthető el fagyasztott vagy előfőzött halakból. Ezektől soha nem kapjuk vissza azt az ízt, amit várunk. Szerncsére a pesti Nagycsarnokban minden szerdán és pénteken lehet kapni friss kagylót, rákot, tintahalat, polipot, hal halakat. Ezt szerintem sokan nem tudják. (ez volt az egyik ok). A másik ok, szerintem sokan félnek friss kagylót venni, mert ugye azt meg kell pucolni, még él, hátha megharap stb stb. Megnyugtatok mindenkit, nem harap, a pucolása pedig gyerekjáték. Egy dologra figyeljünk: mégpedig a kagylók állapota. Friss (tehát nem előfőzött) kagylóból csak olyat vegyünk meg, amelyek zárva vannak! Pucolás során dobáljuk ki azokat, amelyek kinyíltak, főzés után pedig azokat, amelyek nem. Így nagy baj nem lehet.


Hozzávalók 2 főre (négy főre előételnek): 1 kg friss feketekagyló, 1 nagy fej hagyma, 3 dl száraz fehérbor, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, bors, olivaolaj

1. A kagylókat folyó víznél megpucolom: az algákat egy erős rántással kitépkedem, a héjra telepedett mindenfélélt késsel lekaparom
2. Az apróra kockázott hagymát levesesfazékban, olivaolajon megpirítom, hozzáadom a bort, 5 percig párolom, borsozom. Sózni sosem szoktam a kagylót!
3. A petrezselymet összevágom, a lekapart fokhagymával összekeverem
4. A legnagyobb lángra átteszem az edényt belöntöm a kagylókat, majd lefedve kb 4-5 percig főzöm, míg szépen kinyílnak. Időnként megkeverem. A fokhagymás petrezselymet az utolsó 2 percre teszem bele.
Mélytányérban tálalom, lével együtt, amit fehérkenyérrel kitunkolunk.

Friss kagylót 2 kg-os kiszerelésben (2000 Ft körül) a Corákban is lehet kapni, a rák azonban itt előfőzött. A Nagycsarnokban a kagyló 1300 Ft/kg, a friss garnéla (szép nagyok) 3500 Ft/kg, a tintahal 2100 Ft/kg. Ezek szerintem nagyon baráti árak.

7 megjegyzés:

Lilahangya írta...

köszi a remek tippet, mégis lesz itthon is paella :-)

Dolce Vita írta...

na, tudtam, hogy hasznos lesz a témaválasztás : )

Névtelen írta...

egyetértek veled az utószezonnal kapcsolatban:)
életem legjobb kagylóételét, losinjban ettem. többféle kagylóból készült és semmi füszer nem volt benne, vajon, olívaolajon megfuttatott hagyma fokhagyma, fehérbor és petrezselyem. ahogy te is irtad. az egyszerüség, nagyszerüsége. sajnos itt pécsett ritkán van friss kagyló, ha van akkor a metróban vagy tescoban. de ki kell fogni azt a napot amikor frissen hozzák.

Dolce Vita írta...

Na, Pécsről csak ne tessék reklamálni,: ) 3 óra alatt leérsz a tengerhez. Én néha ennyi idő alatt csak a város másik végébe. : ( Akármennyire is összeszedem magam 7 óránál előbb nem érek partot. :(((((
Miért nincs nekünk tengerünk????????

Névtelen írta...

Ugyan többszöri próbálkozásra sem leszek fanatikus kagylóevő:-(, de a remek, csarnokbéli tippeket köszönöm, jó tudni!

Dolce Vita írta...

Mamma!

érdemes megnézni, mo.-i viszonylatban nagyon "bő" a választék, és az árak is korrektek. Pár éve a Rózsakert bevásárlóközpontban jártam halért (ott is van/volt(?) egy friss hal árus), mindennapi szállítással, de olyan árakon, hogy semmit nem vettem. Pedig ez az amire bármilyen összeget képes vagyok elkölteni. Ha jól emlékszem a garnéla 12 e körül volt (normál méretűek, egyáltalán nem nagyok)

Névtelen írta...

Amikor itthon vagyok (mint pl. most), akkor szeretnék gyorsan valami jóhoz hozzájutni, és nem bejárni a várost:-(
Rózsakertben pár éve én is jártam valamiért, de felejthető volt.:-(
Tengeri halakból a választék ... hmm, hát nem vagyunk tengeri nagyhatalom.
A Csarnok jó lesz, még egyszer köszönöm!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin