2007-09-30

Citromos tészta Campaniából

Már megint a napfényes partszakaszra, a sorrentói félszigetre invitálom az olvasót. Ez lehet a világon az egyik olyan hely, ahol mindig süt a nap, a leghidegebb téli időszakokban is csak 15 fok van. Itt július elején már potyognak az érett fügék a fáról, és kilós citromokat süttetik magukat a teraszos kertekben. Az azúrkék tenger elnevezés valószínű, innen származik. Mikor meglá
ttam itt először a tenger színét, nem hittem a szememnek, azt gondoltam, ilyen csak képeslapokon létezik.
A salernói öbölben találunk luxus városokat (Positano, Capri szigete), emberközelibbet (Amalfi), mesés halászfalut (Cetara) és hegyi ékszervároskát (Ravello). A félsziget másik oldalán a Golfo di Napoli ura, Nápoly, amely mára tejesen összeolvadt Pompei-jel és Torre del Grecoval, s így 3 milliós metropolisszá nőtt. A tartományban amúgy 5,7 millióan élnek, a szerencsésebbje a sziklás tengerparton.
A tartomány legfontosabb adománya a világ gasztronómiájának, a méretes citromok és a bufala mozzarella.
A régió aranyérmes sütijét, a delizia al limonét, már beharangoztam. Ígérem, elkészítem hamarosan. Most előbb jöjjön egy jellegzetes tésztaétel citrommal és olajjal.
Többféle “eredeti” recept létezik, ez az én verzióm. Amúgy a paradicsomos spaghetti után, nálam ő a nagy kedvenc tésztaétel. Vagy ezt már mondtam másra is? Azt hiszem, igen.
Mikor nálunk borús szürkére vált az időjárás, gyakran készítem, hogy megidézzem vele a nyarat. Megnézem hozzá az ott készült fotóimat, és már minden rendben is van. Azért kicsit fáj a szívem.

(és egy kerek szám: ez a 100. bejegyzésem! Sztem a fotó is méltó lett hozzá, ez az első olyan kép amellyel nagyon-nagyon meg vagyok elégedve! : ))
Hozzávalók 2 főre: 25 dkg spaghetti, csokor petrezselyem, marék rucola, 1,5 dl olivaolaj, ½ citrom, bors, parmezán

1. Főzzük meg a spagehttit
2. Közben vágjuk össze a petrezselymet, rucolát, öntsük hozzá az olajat, facsarjuk bele a fél citrom levét, borsozzuk meg.
3. Ha kifőtt a tészta, keverjük el az öntettel+2 kanál vízzel a tészta főzővízéből. Bőségesen reszeljük meg parmezánnal.

15 megjegyzés:

Lilahangya írta...

Congrats! Pedig voltak mar nagyon utos fotoid, nekem a szintelen paradicsomleves mozarellas, bazsalikomleveles pl egy igen nagy kedvencem!

Dolce Vita írta...

Az az igazság, hogy objektívet cseréltem. Valamiért eddig egy 70mm-sel fotóztam, de ma vmi miatt előkerült a 70-300, ez a kép kb 135 mm készült. Egész más a nézete.

Piszke írta...

Az első? Hát én elolvasom becsülettel a recepteket is ( és sok van tervbe véve), de a fotók... szerintem mind gyönyörű.

Gourmandula írta...

Hmmm, ezt én is imádom!Annyiban csinálom másképp, hogy enyhén fokhagymás olajba szoktam pergetni az egészet.

Névtelen írta...

Szia Dolce Vita!

Gratula a 100.-hoz, még nagyon sokszor százat kívánok magamnak, magunknak! Nekem az összes fotód, leírásod visszaidézi a nyarakat, sugárzik belőle az élet- és ételöröm, amelyre minden nap szükségem van! :) A Te gasztorblogoddal indítom a napot, sokszor azzal is fejezem be...

Lenne egy kérdésem is: hol szoktál friss rucolát beszerezni? Bárhol nézem (teszkó, profi, cora, stb.)sosem sikerül igazán reshez, frisshez jutnom...még a Culinaris-ban sem...

Boglya

Dolce Vita írta...

Boglya!

Ez kedves volt, köszi! : )
Rucolát a kertből szoktam szedni. Ez mindig friss : ). Ha van kerted, érdemes ültetni, mert gyomnövényként szaporodik!
Boltban meg nagyon ki kell fogni, hogy jó legyen. A Nagycsarnokban van egy árus, aki Bécsből szokott hozni extra dolgokat. Próbáld meg ott. Ö ad telefonszámot is, és lehet hívni, mikor van pl articsóka, ez meg az.

Gourmandula!
jól hangzik, Én ha fokhagymásan, akkor rucolát nem teszek bele. : )

Piszke!
Köszi, én úgy mondanám, fejlődök. Nézd vissza a legelsőket, azok nem gyönyörűek.

Névtelen írta...

épp azt akartam kérdezni, hogy muszáj-e a rukkola, de az utolsó hozzászólásból látom, hogy lehet ezt fokhagymásan is, köszi szépen, és igen méééég sok campaniai receptet kérünk, mert naggyon jó volt ott, és ha odavalósiakat főzök/sütök, az mindig olyan jó érzés!!! ezért imádom Mamma Torta Caprese-jét, és nagyon várom azt a citromos receptet, mert azt nem sierült ott megkóstolnom.

Dolce Vita írta...

Tudom, és kb fél éve ígértem, hogy elkészítem! Csak olyan macerás. Mármint nekem

Moha és Sáfrány írta...

Dolcevita! Azért merek ilyet írni, mert úgy gondolom, hogy az összes magyar gasztroblogger fotói közül a tieid a legszebbek, remélem nem sértődsz meg,de nekem pl. jobban bejöttek a 70mm-essel készültek, remélem a jövőben hozzá sem leszel hűtlen!

Dolce Vita írta...

Moha és Sáfrány!

Ilyenen, soha : ) Ízlések és pofonok. Nekem a sekélyebb mélységélesség, és a közelebbi kép (kisebb perspektívikus torzítással) élethűbb képet eredményez. De ez az én ízlésem. : )

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita,

Ez a tészta fenomenális :) Elég furának tűnt nekem első olvasásra, tehát ki kellett próbálnom, és meg vagyok döbbenve. :) fantasztikus! Amúgy az összes "műved" csodálatos. Te lettél a legtöbbet olvasott oldalam.
Sok sikert továbbra is.
Vera

Dolce Vita írta...

Vera!

Köszönöm, ez nagyon kedves! : ) Én évekig a szicíliai narancssalátát nem akartam kipróbálni, mert valahogy nem jött össze a narancs, hagyma, só, bors, olaj párosítás. Egyszer kinnt ettem, azóta állandóan esszük (ezt is érdemes kipróbálni). A fura dolgok szoktak a legjobbak lenni : )

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita!
Imádom a recepteket a képeket, a stílust, ahogy írsz! :-) A tökéletes kenyérért már rengeteg dícséretet bezsebeltem, a citromos tészta a másik nagy kedvenc, bár be kell vallanom, néha a rukkolát fokhagymára és napérlelte paradicsomra cserélem (olyankor ezeket kicsit megpirítom olivaolajon, így az olaj narancssárgás színű lesz - utána adom hozzá a többieket).
Az alapján, amit írtál, egy idősek lehetünk (lehet, hogy napra pontosan :-)), gratulálok a gyerkőcökhöz, az oldalhoz, igazán jó példa vagy a korosztályunk számára!
További sok sikert kívánok, várom az újabb és újabb recepteket, történeteket!
Edina

Dolce Vita írta...

Edina!

Ez a jó ezekben a tésztákban, hogy kedved és a hűtő tartalma szerint módosíthatod.: )És iszonyú gyors. Engem 77-ben hozott a Mikulás. Téged is, Még sosem találkoztam senkivel, aki dec. 6-án született : )

Névtelen írta...

Akkor én vagyok az "öregebb". :-)) 77 és december 5! De nem sok hiányzott, hogy 6 legyen. :-)
E.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin