2007-10-26

Ajándékcsoki

Olyan előkelően hangzik az, hogy mousse, pedig csak egy egyszerű habról van szó. Kiskoromból emlékszem, a nagypapám a kertben szedett eperből és tojásfehérjéből isteni eperhabot készített (a tejszínt jól kispóroltuk belőle), ma ezt már csak úgy hívnánk epermousse. És így a háziasszony rögtön nehezen is áll neki, hogy elkészítse (talán mert olyan veszedelmesen hangzik, mint a soufflé). Pedig egy mousse-t pillnatok alatt el lehet készíteni, elrontani pedig igen nehéz. Ha vendégek jönnek megcsinálhatjuk egy nappal korábban, így a vendégség napjára egy főzési gond letudva. Mindenféle ízesítésű lehet, azonban a legfinomabb (szerintem) a klasszikus csokimousse.
A Melange-tól kapott kakaóbabok sorsán sokat gondolkoztam, végül egy fehércsokimousse-ban végezték. A hármas ellentét: fekete-fehér, édes-keserű, puha-ropogós igazán izgalmassá teszi ezt a desszertet.
Szegény férjem egy napig várta, hogy lefotózzam végre, és megehesse. Amint szabadjelzést kapott pár perc alatt meg is ette az egészet.


Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg fehércsoki (jó minőségű), 3 dl zsíros tejszín, 2 tojásfehérje, cukor, 20 gr kakaóbab

1. Vízfürdőben felolvasztom a csokit
2. Kenény habbá verem a tejszínt, összekeverem a csokival, szükség szerint cukrozom
3. A tojásfehérjéket szintén kemény habbá verem, óvatosan belekeverem a masszába
4. A már tört kakaóbabot mozsárban egy kicsit tovább aprítom, hozzákeverem a habhoz
5. A habot egy éjszakára a hűtőbe teszem

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

nyamnyam... jó így kezdeni a szürke dolgozós reggelt :)

Névtelen írta...

és így állásában sem a tejszínhab sem a tojáshab nem esik össze?
nekem mindig ez volt a furcsa a mousse receptekben.

Dolce Vita írta...

Orsi!
Nem, de ehhez tényleg jó zsíros tejszínt kell venni, és hidegen nagyon keméynre kell verni. Gyümölcsös moussokba zselatint is szoktam tenni, mivel a gyümölcslé higítja a masszát. De csokisba sosem teszek. Az étcsokis receptemben szerepel tojássárga is, de ezt ebből a színe miatt ki kellett hagyni, de ennek ellenére sem esett össze. Sőt

Zsuzsa írta...

Orsi, étcsokimousse-t én is szoktam csinálni, és tényleg nem esik össze. Olyanannyira nem, hogy ezeket kifejezetten pihentetni kell fogyasztás előtt legalább egy éjszakát, de még jobb 24 órát. A pihenő után általában viszont már esélye sincs összesni nálunk :).

DV, ez ismét gyönyörű lett, jó ötlet ez a fekete-fehér párosítás.

Ria írta...

Két kérdésem lenne: fehér csokiból milyen márka érdemli meg a minősági nevet? Mert én szeretem enni a Milka fehércsokiját is, de gondolom az nem annyira minőségi:) A másik meg, hogy kakaóbabot hol lehet kapni?
Köszi!

Dolce Vita írta...

Ria!

A jó fehércsokiban is van kakaóbab, sosem fehér. Vannak már szuper csokiboltok, pl, az itt említett Keserédes is, ezekben kakaóbab is kapható és a fehércsokiban is segítenek

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin