2007-10-24

Citromos bűnbeesés

Közkívánatra, a recept . A GBT-re vittem ezt a citromos sütit, amely gyakorlatilag egy “delizia al limone” (klasszikus campaniai édesség) és egy profiterol házasítása. Az eredeti delizia al limone abban különbözik ettől, hogy nem képviselőfánk tésztába van töltve a krém, hanem piskótába. Ha ezt készítem, akkor muffinformákban sütöm a piskótát, majd sütés után kettévágom őket, és kikapargatom a belsejét. Eddig ennél jobb ötletem nem volt még arra, hogyan lehet gömb alakú, belül lukas piskótát sütni. A kétféle citromos krém könnyű, lágy desszertet ígér, ám ez nagy tévedés, meglehetősen sok kalória lakozik benne.
Hogy most miért készült profiterol-tésztában? Nem is tudom, valahogy régen ki akartam már próbálni ezt a tésztát. Pofon egyszerűen elkészül, és mivel édes és sós tölteléket egyaránt befogad, sok lehetőség lakozik még benne. Már látom magam előtt a karácsonyi/szilveszteri lazackrémmel töltött képviselőfánkocskákat.

Hozzávalók:
Tészta: 2 dl víz, 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 6 tojás.
Főzött citromkrém: fél liter tej, 5 tojás sárgája, cukor ízlés szerint, egy citrom leve, 2 citrom reszelt héja
Tejszínes citromkrém: fél liter tejszín, egy citrom leve, 2 citrom reszelt héja, cukor

1. A képviselőfánkokhoz forraljuk fel a vizet, keverjük bele előbb a vajat, ha ez felolvad, akkor a lisztet. Alaposan keverjük el, 3-4 percig főzzük a csiríz-szerű masszát. Vegyük le a tűzről majd egyenként keverjük bele a tojásokat.
2. Habzsákkal sütőpapírra formázzunk kupacokat (30 db lesz ebből a mennyiségből) A lenti képeken látszik, hogy kb az ötszörösére nő meg. 25-30 perc alatt süssük meg 200 fokos sütőben 3. A főzött krémhez keverjük habosra a tojássárgákat kb 10 dkg cukorral, adjuk hozzá a citromlevet és a citromhéjat is. A tejet kezdjük melegíteni, majd keverjük bele a tojáskrémet, kis lángon addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kihült a krém, habzsákkal töltsük a képviselőfánkokba.
4. Tejszínkrém: cukorból, a citromok levéből, a citromhéjből főzzönk sűrű szirupot. Ha kihűlt keverjük hozzá a nagyon keményre felvert tejszínhez.
5. A fánkokat kívülről vonjuk be a tejszínkrémmel

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Azt a lazackrémmel töltött fánkocskákat én is látom a lelki szemeim előtt, remélem még az ünnepek előtt megírod a receptjét! Egyébként ez a citromos tényleg csodás volt.

Fűszeres Eszter írta...

Óh, Istenem! Ez brutális...

Gabojsza írta...

Eszter, még ha kóstoltad volna!... Tényleg brutális! (sokkal jobb, mint a képviselőfánk!)

macs írta...

Köszönjük szépen!! Valóban isteni volt! Én is megpróbálkozom vele. És külön köszönöm a profiterol tészta receptjét, eddig sosem mertem nekiveselkedni, de most megpróbálom. :)

Ízbolygó írta...

Én márványsajtos krémmel szoktam megtölteni őket, úgy is isteni pl. előételnek.
De ez a citromos krém is nagyon jól hangzik!

Névtelen írta...

köszi, ez fantaszikusan néz ki! sajnálom, hogy nem tudtam megkóstolni :(

Dolce Vita írta...

Chili!

a római kérdést hamarabb megválaszolom, mint ezt : )))

Névtelen írta...

"Ezért is szeretek a hazánkban nem túl ismert helyekre utazni, Olaszország eldugottabb vidékeire, hogy a magyarajkúakkal való találkozás lehetőségét erősen csökkentsem."
Nem vagy te egy kicsit sznob? :)
Szállás? Úgy elmennék (még életembe nem voltam), de ha rákeresek szállásra, ezt
http://www.adriatic.hr/lighthouse.php
leszámítva csak zimmerfreies appartmanokat, meg SZOTos szállodákat látok. Valami rural?

azér off, mer ott nemlehet kommentelni :(

Dolce Vita írta...

Nem, csak sokszor tapasztaltam, milyenek egyes honfitársaink mikor szabadnak érzik magukat, és azt hiszik, itt nyugaodtan bármit megtehetnek, úgyse érti őket senki.
Horvátországban is van ún. "agriturismo" (asszem ők is így hívják). Helyi pl olivatermelőknél laksz, a lényeg, hogy valamit kell termeszteni/tenyészteni annak, aki agriturismót nyit, és itt ad szállást. Olaszországban ezek nagyon jók, a belföldi idegenforgalmuk 80%-a ilyenben zajlik

Dolce Vita írta...

ősi homár....
oda is lehet kommentelni, nekem most sikerült. (Nagy ritkán megőrül a rendszer, ilyenkor újra el kell küldeni a hozzászólást, az már valszínű, jó lesz.)

Bombadil Toma írta...

hmm nem vagyok egy nagy deszertes, de ezt kipróbálom. már csak egy jó cannoli recept kéne és teljes lenne az örömöm. ha esetleg legközelebb...:))

Dolce Vita írta...

Én sem, de valahogy elhatalmasodtak a blogon a desszertek. : )
Lesz cannoli. : )

Névtelen írta...

Helló!
Megcsináltam. Majdnem sikerült követnem a receptet.
Nekem a tésztába túl sok volt a 6 tojás, elég lett 4 is.(A tészta akkor jó ha megáll benne a fakanál, ugye?)

A töltelékben a citromos-tojásos-cukros trutyi villámgyorsan szétkapta a tejet(annyira nem lepődtem meg), amitől én megijedtem, és kiöntöttem a francba az egészet. Tovább kellett volna főznöm? Besűrüsödött volna?
Az én krémem:
csináltam úgynevezett citrom vajat (2 citrom héja és leve, 1 tojás, 1 sárgája, 55gramm vaj, 200gramm cukor, 1 kiskanál kukoricakeményítő- az egészet felülteted gőzfürdő tetejére, és megvárod amíg besürüsödik- egyszer-kétszer kell rajta csak keverni kölünben jól elvan magával, elrontani nem lehet- picit zselés nagyon citromos trutyi, hűtőben remekül eláll ) és ezt belekevertem felvert tejszínbe. Tortákba is lehet kenni, elég jó kis krém ez.
A tetejére meg soksok porcukrot elkevertem nagyon kevés citromlével, kicsi mákkal, és azt csorgattam rá, szépen rászárad egy óra alatt.

Na persze én sose kóstoltam az igazi olasz eredetit.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin