2007-11-20

Articsóka-saláta

A hétvégi bevásárlást a Nagycsarnokban intéztem. Ez egyrészt nagyon jó, mert nagyobb a választék, mint a helyi piacon, vehettem friss tengeri halakat, finom zöldségeket. Másrészt nem annyira jó, mert rengeteg pénzt elköltöttem, vettem mindenfélét, amit nem is akartam: nagyon drága gombákat, 3x annyi és fajta halat, mint ami egy evésre elfogy, drága zöldségeket. De nem tudtam nekik ellenállni.
Az articsóka is innen való szerzemény, ez talán még nem is volt annyira drága (250 Ft/db Bár Olaszországban 40 cent egy ekkora darab). Frissnek és zsengének tűnt, úgyhogy vettem kettőt, hogy elkészítsem kedvenc grapefruitos salátámat. (Jamie Oliver alapján).
Az articsóka vásárlás nagy lutri, ki tudja mióta heverészik a zöldségesstandon, bele ugye meg nem látunk. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a külső levelek se legyenek kemények, a szár a vágásnál ne legyen kiszáradva.
Ha nagyon jó friss a növényünk salátába nyersen is szeletelhetjük (hajszál vékonyra). Ilyenkor csepegtessük meg citromlével, hogy ne barnuljon. Pucolás közben is citromos vízben álljanak azok a darabok, amelyekkel éppen nem foglalkozunk. A vékonyra szelt articsókára forgácsoljunk parmezánt, őröljünk rá borsot, olajjal locsoljuk meg és már ehetjük is.
A mostani salátába megfőztem az articsókát, így könnyebb pucolni és több ehető rész marad a művelet után.

Mivel főtt articsókából készült a saláta, használhatunk konzervet is. Azonban felhasználás előtt alaposan mossuk le róla a konzervlevet, mert az túl savanyú.


Hozzávalók: 2 articsóka, fél grapefruit, parmezán, olaj, bors,

1. Az articsókákat dobjuk forró vízbe és 20 percig főzzük
2. Szedjük le a külső leveleket, vágjuk le a levelek felső 2/3-át, ezután vágjuk ketté a növényt, kanállal szedjük ki a „tollas” részét, majd vágjuk 4 részre, én szárat is szoktam rajtahagyni
3. A grapefruitot pucoljuk meg, a húst bontsuk ki a hártyából
4. Helyezzük tányérra a gyümölcsöt és az articsókát, parmezánforgáccsal, olajjal, borssal ízesítsük. Adhatunk hozzá rucolát, vékonyra szelt zellergumót.

13 megjegyzés:

Gourmandula írta...

:) ez vicces, én most gondolkoztam egy töltött verzió készítésén, csak azon morfondíroztam a hétvégén, hogy vajon lehet e még kapni (elvileg ugye ősz és tavasz a szezonja). Hát, nem kéne annyit gondolkodni, helyette ki kéne menni a csarnokba! :)) Akkor hát hamarosan!

Gourmandula írta...

:) ez vicces, én most gondolkoztam egy töltött verzió készítésén, csak azon morfondíroztam a hétvégén, hogy vajon lehet e még kapni (elvileg ugye ősz és tavasz a szezonja). Hát, nem kéne annyit gondolkodni, helyette ki kéne menni a csarnokba! :)) Akkor hát hamarosan!

Rossamela írta...

Én is néztem szombaton Nagycsarnokban azokat az articsókákat, egészen jóképűek voltak! Majd legközelebb, most ázsiai ízvilágban utaztam, így az alagsorban vettem garnélafarkat, szép, finom, nagyon friss, gondoltam Rád erősen.

Dolce Vita írta...

Gourmandula!
Hogyan csinálod a töltöttet? MIvel töltöd? Én még sosem csináltam, csak ettem

Rossamela!
Én is vettem rákfarkat az alagsorban, meg voltam az ázsiai boltban is. : ) Rákfarokból rizottó lett, hamarosan jön a recept, keleties beütésűre nekem a tonhal sikeredett. Kár, hogy nem futottunk össze. Na majd a karácsonyi partin. : )

Rossamela írta...

Szombaton kicsit megcsúsztam, a halas már félig bepakolt, a garnélát már nekem hozta vissza.
A karácsonyi partin velem sajnos nem, nem mertem bevállalni, és úgy néz ki, jól is tettem, most mondhatnám le, az meg nagyon ciki lenne. Bár még nincs meg a repülőjegyem, de nagy valószínűséggel a Siena-Bologna-Carpi háromszögben fogok éppen rohangálni...
Majd megpróbálom valahogyan kárpótolni magam. :)

Dolce Vita írta...

Jajj, nagyon sajnállak! : )))))))) Egyik szebb, mint a másik, de Capri a legszebb. Jártál már arra? Siénát nem kérdezem : ).

Rossamela írta...

Nem Capri, CaRpi, Modena közelében! (Egyébként én is néztem már el, címzésre írtam rosszul, szerencsére az irányítószám segített.)
Carpiban heteket töltöttem már el, munkával, Caprin egy napot, két sorrentoi éjszaka között, de annak már 16 éve. Kéne ismételni!

Dolce Vita írta...

Azt hittem elírtad. : ) De így sem rossz. : )

Névtelen írta...

próbáltam elkészíteni a citromos profiterolt,de a krém sehogy sem akart megszilárdulni.a végén már kemnyítőt is tettem bele,de még mindig folyós.mit ronthattam el?mellesleg a fánkocskák belül nem túl üregesek-gondolom itt is elbénáztam valamit
Alika

Dolce Vita írta...

Alika!

Nem tudom, én most sütöttem először ezt a fánkot, és nekem üreges lett belül. Melyik krém lett folyós, a főzött citromkrém? Akkor nem elég benne a tojás vagy nem elég ideig főzted. Ez a krém a klasszik főzött cukrászkrém, nekem mindi összeáll sűrűre.

Gourmandula írta...

:) hááát majd leselkedj nálam, és meglátod, mivel töltöm! :)))Morzsás cucc lesz, azt elárulom, és azt is, hogy isteni. Sztem a hétvégén gyorsan megcsinálom, márha az articsókafőzést lehet gyorsnak mondani. Istenem, legutóbb megfogadtam, hogy SOHA többet, az a sok haj, meg minden, aztán tessék, here we go again... :) milyen karácsonyi parti? erről nem szeretnék mosmá lemaradni. :/

Dolce Vita írta...

Igen, nyersen pucolni rémálom.... de főzve meglepően semmi kosz nem marad utána.
A karácsonyi parti az ajándékozós összejövetel, a gasztroblogon lehetett rá jelentkezni

Gourmandula írta...

Igen, múltkor egy vega főzőkurzuson a párolás után pucoltuk, úgy tényleg egy fokkal könnyebb, most tuti úgy ugrom neki.
Ajjajaj, erről a xmas partiról lecsusszantam, pedig egyre kiváncsibb vagyok egy-kettő-három blogerinára. :) Nademajdeccer...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin