2007-12-07

Pofátlanság a köbön

Betörtem a nemzetközi sajtópiacra, a minap recepteim és fotóim jelentek meg az újvédiki napilap, a Magyar Szó, hétvégi mellékletében. Ez mind szép és jó, a bökkenő az, hogy én erről egyáltalán nem tudtam. Ma Ágival találkoztam, hogy átadjam neki az elmaradt karácsonyi ajándékát, ő meg nekem szépséges könyvét (erről majd később). A könyv mellé egy újságot is hozott, amely apukájának jár Szabadkán. Benne 1/3 oldalon fotóim és írásaim, forrásmegjelölés miegymás nélkül. Az újság főszerkesztő-helyettesével tudtam beszélni, nagyon kedves volt, elnézést kért, és ígérte, hogy utánajár a dolognak. Remélem és melegen ajánlom.

12 megjegyzés:

Mademoiselle írta...

Hát ez tényleg pofátlanság! :-(
Simán be lehetne őket perelni.

Lila Füge írta...

Én ugyanígy jártam nemrég, a Gasztro Fórumban, az MNGSZ hivatalos lapjában mosolygott rám vissza a forró csokis fotóm. Természetesen a Lila Füge TM és a tudtom nélkül. (Ana hívta rá fel a figyelmem, neki eztúton is köszönöm). Felhívtam ôket és a tervezettnél sokkal eréjesebbnek kellett lennem, hogy egyáltalán elismerjék a lopást - e szó hallatán még fel is háborodtak. Végül megegyeztünk, hogy a következô lapszámban közzétezik a fotó eredetét, de röhejesnek és tisztességtelennek tartom, hogy annyival elintéznek egy ilyen dolgot, hogy "hát, a kép az internetrôl van", mintha az interneten úgy maguktól teremnének a fotók, írások, stb. És itt szerkesztôségekrôl beszélgetünk, nem az újságírást, és szerzôi jogdíjak fogalmát messzirôl sem ismerô átlagemberekrôl.

Névtelen írta...

Annyi ilyen volt már, hihetetlen, hogy van olyan ember aki még azt hiszi, hogy az ilyen lopásokat meglehet úszni..

Névtelen írta...

gondolom azt hitték, majd Pestig(és hozzád) nem jut el az újság...

Lívi írta...

Hát ez nagyon durva! Teljesen kiakadtam! Majd írd meg, mi lett a vége!

Piszke írta...

Ebből látszik, hogy az újság egyébként színvonalas...

Jól meg kell fenyegetőzni őket perrel, kártérítéssel, és be is hajtani szépen.

Névtelen írta...

Meg még az a jó ebben és Lila Füge sztorijában, hogy figyelünk egymásra. Nem lenne hülyeség egyébként egy blogokra vonatkozó szerzői jogi valaminek a beszerzése. Biztos van olyan...

Mademoiselle írta...

Van valami újság az újság-ügyben?

Névtelen írta...

Felháborító! Nekünk elég sok utazásos fotónk van fenn, tavaly az Észak-Magyarországban láttuk meg totálisan véletlenül az egyik Olaszországban készültet. Ráadásul a férjem meg egy baráti pár is rajta van, nemcsak a hegyek, tehát nem is csak a szerzői jogok miatt idegesítő a dolog...
Az meg, hogy "dehát az interneten volt" mindennek a teteje.

Dolce Vita írta...

Nekem is azt mondta a szerksztő helyettes, hogy igen azt az oldalt a netről szokták összerakni! Durva. Ráadásul tejlesen szerkesztetlenül vették le, így a receptek előtt olyanok maradtak: "ma hajnalban jöttünk haza Toscanából, úgyhogy ez gyors lesz"!!!!!
Oda kell egymásra figyelni. Amúgy direkt kisfelbontásúak a képeim, de egész jól sikerült lehozniuk (igaz fekete-fehér)
Borsnéni, ez durva
Első körben azt kértem, fizessék ki a honort érte. Nagyobb ügyet nincs kedvem belőle csinálni, remélem, nem is kell

Névtelen írta...

blog szerzői jog stb: egyszerűen ki kell tenni az oldalra valahova jól látható helyre, hogy minden jog fenntartva. a szerzői jogok ha jól tudom ugyanúgy vonatkoznak az interneten publikált szellemi tartalmakra is!
Vagy esetleg a minden jog helyett lehet tenni néhány jog fenntartvát, crative commonst:
http://creativecommons.org/license/?lang=hu

Dolce Vita írta...

Kisvirág!
Beszltem egy ügyvéddel, attól, hogy nincs kiírva, attól még ugyanúgy védik a szerzői jogok. Persez azt atnácsolta, ettől függetlenül célszerű kiírni. Vízjelezni nem akarom a képeket, egy-két tolvaj miatt ne veszítsen több száz ember az élvezeti értékükből.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin