2008-01-09

Csupa csoki

Kicsi Vútól karácsonyi ajándékként egy nagyon guszta kis szakácskönyvet kaptam, Csupa-csoki címmel a Larousse 100% siker sorozatból. Nagyon örültem neki, mert nem ismertem ezt a sorozatot, másrészt, bár bevallottan nem vagyok desszertfüggő, valójában nagyon is az vagyok, illetve gyönyörű és tanulságos képek vannak benne. (jórészt a kedvenc fotóügynökségemtől)
Elsőnek a csokis desszertek közül egy kekszet sütöttem meg. Ennek a fő oka, hogy a felvágottak után általában a kekszekben van a legtöbb adalékanyag, ilyet pedig nem adnék a gyerekemnek. Pedig néha jól jönne egy-egy szem keksz, pl. utazás közben, ebéd előtt fél órával, ha már nagyon éhes…. Eddig ezeket az igényket méregdrága angol biokekszekkel elégítettem ki. Nagy favorit volt még az olasz Mulino Bianco csokis Grancereale keksze. Ennek egy baja van, hogy meglehetősen addiktív. (Képes voltam belőle 5-6 szemet megenni) Aki kóstolta már, szerintem ezt pontosan jól tudja.
Mostantól pedig biztos magam készítem, mert nagyon egyszerű, olcsóbb és tudom, mi van benne. Minden hozzávalója bio verzióban is beszerezhető, és még így is jócskán kevesebből jön ki, mint egy bolti biokeksz. Illetve a hozzáadott cukrot is csökkenthetjük.
Az első adag óta (mostani fotók) már kisült a második, más hozzávalókkal. Ezt is felteszem a napokban.
Kekszet sütni amúgy tényleg nagyon egyszerű (nem is tudom, eddig miért nem próbáltam), csak arra vigyázzunk a fogyasztásával ne nagyon essünk túlzásba, mondjuk legyen az engedélyezett adag napi 1 szem.


Hozzávalók kb. 40 kekszehez: 10 dkg vaj, 25 dkg liszt, egy tojás, 5 dkg cukor, 10 dkg étcsoki (min. 60%-os), egy kis narancs (lehetőleg bio, ennek a héja valószínűleg, nem vegykezelt), 1 zacskó sütőpor, csipet só

1. A csokit vágjuk kis darabokra, a narancshéjat is kockázzuk fel
2. Keverjük el a liszetet a cukorral, sütőporral, a sóval, a csokival és a narancshéjjal, majd adjuk hozzá a tojást és a kis darabokra vágott vajat. Negyed narancs levét facsarjuk hozzá.
3. Kézzel gyúrjuk össze gyorsan a tésztát, majd folpacka csomagolva egy órát pihentessük a hűtőben.
4. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, nyújtsuk ki kb 7-8 mm vastagra a tésztát, és pohárral/formával szúrjunk köröket belőle. Sütőpapírral bélelt tepsin 10-12 percig süssük.

17 megjegyzés:

ildinko írta...

Napi EGY szem????!!!!
Jajj...
:)))
Én azt hiszem, nem fogom betartani ezt a rettentő korlátozást. Inkább vállalom a következményeket. :)

Dolce Vita írta...

Én most szigorú vagyok magamhoz! Év elejei szokásos fogyókúra, Kemény ilyenkor a gyereknek kekszet sütögetni. : )

Piszke írta...

Hát igen... én akkor inkább kihagyom azt az egy szemet is.És a gyekőcökre is ráfér némi édességmegvonás a télapó valamint a karácsonyi süti- és édességroham után. Még bírjuk... szerintem a hétvégéig.

Névtelen írta...

Örülök, hogy felavattad! De ez a napi egy szem tényleg mókás! :)Még szerencse, hogy nekem Pannit hízlalnom kell és jó példával kell elöljárnom!:) Kicsi Vú

VKOrsi írta...

kekszet én úgy szoktam csinálni, hogy csinálok egy hengert és utána azt szeletelem és így megy a sütőbe. Nem kell szaggatni, sokkal gyorsabban megvan.

ezt a hétvégén felvettem a listára. Valami édes úgyis kell a fiúknak.

Dolce Vita írta...

Vkorsi!

Ez nagyon jó ötlet! Legközelebb így csinálom én is.
Hétvégéig felteszem a másik keksz receptjét is (bio zabpehellyel és tönkölypehellyel), a gyerkőcök ezt egyék inkább

Névtelen írta...

szia
irod hogy "jórészt a kedvenc fotóügynökségemtől".. mi a neve a kedvenc fotóügynökségednek?
milyen fotóskönyvekből tanultál önszorgalomból fotózni? (vhol olvastam a blogodon, hogy nem tanultad hivatalaosan..)
lenyügözőek a képeid...
köszönöm a választ
Anita

Dolce Vita írta...

Anita!

http://www.photocuisine.eu/ az ügynökség linkje.
egy-két "digitális fotózás az alapoktól" könyvet olvastam. Ám ezeket leginkább még akkor mikor megkaptam a gépemet, hogy tudjam, is mi az a blende és társai. Ugyanis akkor annyit tudtam, hogy bekapcsoltam a gépet és auto üzemmódban exponáltam. Ez kb 3 éve volt, de ételeket csak egy éve fotózok.
Hasznos ételfotós könyvet még sajnos nem találtam, leginkább magazinok képeiből "tanulok".

Bombadil Toma írta...

tegnap megcsináltam a kekszet. nagyon finom lett, csinálnék még, de nekem a sütőpor egy kicsit sok volt, egy fél doboz rennie-t bevettem utána:)
lehet valami mással helyetesiteni, ami nem turbózza fel a gyomorsavamat??
legközelebb kipróbálom fele mennyiségű sütőporral.

Dolce Vita írta...

Én tényleg keveset eszem csak belőle, így sztem nem bántja a gyomromat (pedig érzékeny ám nagyon) Nem is hallottam, hogy a sütőpor kikezdheti. Látszik, hogy nem sütök.
Sztem próbaképp nyugodtan felezheted.
A risottós kérdést kis késéssel de megválaszoltam, és itt is írom, hogy nagyon jó az ötleted!

Bombadil Toma írta...

pedig kikezdi ám!! pl. én semmilyen bolti linzer meg, más tálcás sütit nem tudok megenni, mert a sütőpor betesz nekem.
én hakapeszi vagyok sütemény terén, nem tudnék egyet-egyet enni, ezért is sütök nagyon ritkán, és inkább a sütésmentes édességeket készítem:))

Dolce Vita írta...

Vettem egy hihetetlen jó olasz újságot, csak pohárdesszertek, pudingok, habok,panna cották vannak benne. Én is ezeket szeretem, a lényeg, liszt ne, vagy csak minimális legyen. Szép sorban elkezdem őket megcsinálni.

Bombadil Toma írta...

remélem, akkor szép sorjában meg is írod őket egy-egy posztban:) mert nekem ezek a kedvenceim.

Mamma írta...

Toma, ha gondod van a sütőporral, próbáld meg szódabikarbónával kiváltani. Egy próbát megér:-)

Névtelen írta...

Ez nagyon szuper lett :D A 4 hónapos kisfiam ugyan még nem ehet ilyet, de feleségem nagyon értékelte! Szuper lett! Ma az almás-fahéjas keksz vagy a ricottás golyzlik lesznek estére :D

Vkorsinak köszi a tippet! Ha nem írja tuti pancserkodok egy sort a nyújtással :D

Egy mostantól tartós olvasód!

Dolce Vita írta...

Mutant!

Örülök, remélem, sok finom recepttel kápráztatod majd a családot. Pár hónap és a fiad is rágcsálhatja ezeket a kekszeket (hamar eljön)

Névtelen írta...

Szia!

Végig olvastam az összes kommentet és mivel mindenki csak dicsérte a végeredményt bátor voltam és egyből négy adagot készítettem a kekszből. Három helyre szántuk ajándékba, meg egyet magunknak. De sajnos csak egy helyre tudtuk eljuttatni, így most van kb. másfél kiló kekszünk. Ami persze nem panaszkodás, azt hiszem nem fog ránk romlani. Nagyon finom lett. Köszönöm az ötletet!

Kata

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin