2008-01-16

Körte „ketrecben”

2 hete vettem meg a Cucina moderna Dolci al cucchiaio, azaz kanalas desszertek című különkiadását. Azóta ezzel az újsággal kelek és fekszem, annyi jó recept van benne. Tegnap egy olvasóm, Tünde ajánlotta az újságot, hogy ez igazán nekem való. Tényleg az, így ismerve-ismeretlenül is fején találta a szöget.
Pudingok, habok, semifreddók, panna cották, csupa-csupa liszt nélküli desszert és néhány charlotte illetve egyéb finomság, amibe egy kis tészta is került.
Elsőként egy ilyen kivételt, tésztaburokba csomagolt borban főtt körtét készítettem el, annyira megtetszett a fotója. Az eredeti receptben koriandermagos tejszínhab szerepel hozzá kísérőnek. Én ezt elhagytam, mert nem volt itthon tejszín. Azonban valamilyen erőteljes ízű hab tényleg remekül passzolna hozzá, legalábbis nekünk hiányzott.
A körte főzőlevét ki ne öntsük, remek kis gyümölcsös forraltbor. Én ráadásul nem is szoktam fehérborból forraltbort készíteni, így ez a mostani egészen új távlatokat nyitott forraltbor kérdésben. 2007-es Szőlősi Irsai Olivért használtam hozzá.


Hozzávalók: 4 körte, 25 dkg vajastészta, 2 dl száraz fehérbor, fahéj, 4-5 szem szegfűszeg, melaszos nádcukor, 1 db citrom, 1 db tojás, kis porcukor

1. Főzzük a körtéket kb 15 percig a 2 dl bor és ugyanennyi víz nádcukorral, fél citrom levével, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített keverékében.
2. Nyújtsuk ki a levelestésztát (én egy kis porcukrot gyúrtam hozzá) és vágjunk 2-3 cm széles és a lehető leghosszabb csíkokat belőle.
3. Szárítsuk meg a körtéket és tekerjük be őket a csíkokkal. Majd a felvert tojás felével kenegessük be
4. 200 fokra melegített sütőben süssük először kb. 15 percig, kenjünk rá újabb réteg tojást majd 220 fokos sütőben még 10 percig süssük.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Remélem szépen lassan felkerülnek a receptek ide is.:)Nagyon jól néz ki! Kár, hogy nem tudok olaszul! Amúgy hol lehet ilyen újságokat beszerezni? Legalább gyönyörködni jó lenne.:) Erika

Dolce Vita írta...

Most készült el a 2. recept fotója! Ezt éppen a Culinarisban vettem, de minden nagyobb újságosnál, ahol vannak külföldi lapok lehet kapni a Cucina modernát. Mindihg nagyon jók a fotók benne

Névtelen írta...

Vagy borsodót lehet belőle csinálni! Szerintem nagyon menne a körtéhez.
Szonja

Dolce Vita írta...

Zseniális ötlet, megvettem! : )

Névtelen írta...

A fotók gyönyörűek, mint mindig. :-) A fotós posztot nagyon várom. :-)

Imádom az ilyen recepteket egyébként! :-)

Kéretik a borsodóval kiegészíteni a receptet, mert még sosem készítettem ilyesmit. Köszönöm.

Dolce Vita írta...

Boglya!
A hétvégén összeszedem a gondolatokat a fotózásos dologról.
Borsodót én sem csináltam még, de biztos nem bonyolult. Vagy bármi boros alapú öntet rá. Nem tudom, pl a megmaradt és lehűtött fűszeres bor mit szól ahhoz, ha találkozik egy kis tejszínnel. Ha nem kapja össze, akkor szerintem nyerő lehet.

Névtelen írta...

Borsodó: 3 dl bor, 1,5-2 dl víz, 2-3 kanál cukor, 2 tojás. Habverővel folyamatos (!) és lasú keverés mellett sűrűre főzni.
Vagy a kész forraltborhoz már csak a tojás kell sűríteni.
Szonja
p.s.: nagyon szeretem az oldaladat!

Névtelen írta...

hmm. lassú természetesen
Sz.

Dolce Vita írta...

Rájöttem, mint a zabaglione, csak egy kicsit hígabb. Abszolút a forraltborból kell, mert legalább hasznosul, és biztos nagyon illik hozzá. Legközelebb így csinálom!

Névtelen írta...

hello g-ranada:) sajnos nem jó helyen kapirgálsz... amiről te írsz az a golden smith... nem a green:) olyan alminger nem is nő az etnán édes:) soha nem is nőtt.. tudod azúgy volt, hogy néhány nagyonokos összeült, hogy kitenyésszen egy új faj-tát amiből aztán egy jó savanyú sikerült... nekem izlik ésmég csak nem is cukrozom:) hát így törpént frissítsd fel kérlek a tudásod,mert hézagos...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin