2008-01-11

Ropogós omlós keksz

A címben van némi ellentmondás, mert ugye az ami omlós, hogy is lehetne ugyanakkor ropogós? Pedig ez a keksz ilyen. Az ihletet a korábban már említett Mulino bianco Grancereale keksze adta, amelyet itthon is szinte minden nagyobb közértben lehet kapni. Egy a problémám azzal a keksszel, hogy túlzottan édes. Ha magunk sütjük ezen könnyen segíthetünk.
A ropogós tönkölypehely egy részét nyújtás után nyomogassuk a tészta felületére, hogy ne nagyon törjük össze.

Hozzávalók kb. 40 kekszhez: 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 5 evőkanál kakaópor, egy marék zabpehely, 2 marék tönkölypehely, 1 tojás, 1 zacskó sütőpor, csipet só, felkockázott narancshéj, cukor

1. Keverjük el a lisztet a többi hozzávalóval (kakaó, sütőpor, zabpehely, tönkölypehely egy része, narancshéj, cukor, só)
2. Adjuk hozzá a tojást és a felkockázott vajat, gyúrjuk össze a tésztát
3. Hűtőben egy órát pihentessük, majd nyújtsuk ki 7-8 mm vastagra, nyomkodjuk a felszínébe a maradék ropogós tönkölypelyhet, majd szaggassuk ki.
4. 180 fokra melegített sütőben, sütőpapírrral bélelt tepsin 10-12 percig süssük.

22 megjegyzés:

Névtelen írta...

A Grancereale nekem is nagy kedvencem (a csokis és a bianco is), és az ára ellenére is elcsábulok, mert tényleg "tartalmas". Éljen, holnap meg is sütöm. :)

Dolce Vita írta...

fehéret még nem ettem, ma viszont a sajátomból az engedélyezett 1 helyett minimium 4-et! : (

Névtelen írta...

Az a baj, hogy én az ilyen tipusú cuccokat addig eszem, amíg van. Folyamatosan, és mohón. Asszem csokoholizmusnak hívják :-D

anna írta...

megsutottuk a baratnommel
tenyleg nagyon jo lett, maskor is csinalok
a 8at amit elhoztam tole, 2en 1 perc alatt ettuk meg
[nekem azert csak 4 lett a napi adag, mert elfogyott..]

Dolce Vita írta...

őszintén bevallom, a napi 1 szemet én sem tudtam tartani. Jobb napokon 2-3, ha álmosan ébredtem, akkor 4-5 a reggeli kávéhoz.

anna írta...

meg jo, h csak jobb / almos reggelek vannak
rossz reggeleken lehet, h 6-7, nagyon rosszakon meg 8-9 is lecsuszna belole..

kisfiad napi adagja?
[mar ha egyaltalan akkora, h ilyeneket eszik..]

Névtelen írta...

szia
hol lehet venni tönkölypelyhet?
néztem tegnap a cora-ban, ma a DM-ben , meg egy vmi bio boltban (ahol nem csak bio termékek vannak, hanem sok más..)
itt csak nézett rám a nő, nem is értett ehogy hogy gondolom én hogy van ilyen formában tönköly.. vmi tönköly pasztát (nem pont ezt) v. mit mondott hogy lehet kapni, de még tönköly pelyhet nem látott /hallott...
de vhol csak van..hol??????
köszi!!

anna írta...

en az azsia bt-ben talaltam [nagycsarnok alagsor]
bio tonkolypehely, kb 300 ft volt fel kg

Névtelen írta...

keresgéltem most neten..hát látom hogy van.. csak hol tudom megvenni.. neten nem fogok rendelni..
ászia bt.. jaj kedvenc helyem, csak amióta babám van még nem jutottam be.. (nem Bp-i vagyok)
majdcsak lesz vhol. lehethogy ma az intersparban megnézem

Névtelen írta...

Kedves DV!
Mindenek előtt szeretnék gratulálni a bloghoz!
Pénteken találtam rá, a hétvégi programom az volt, hogy elolvastam A-tól Z-ig :)))Szombat este óta ázik a citromhéj (sikerült biocitromot venni a Mammutban). Az egyik kommenten felbuzdulva Bols vodkával csináltam, majd beszámolok.
Felmerült pár kérdésem, csak a nagy olvasgatásban nem akartam mindenhová kommentet írni. A Profiterol tésztához írnál nekünk töltelék receptet is?
A Grancereale kekszhez mennyi cukrot tettél? Számomra a főgonosz a cukor az adalékanyagok mellett, igyekszem mézzel helyettesíteni, ahol lehet, például a kanalas édességeknél, de 1-2 keksznél pl már befürödtem ezzel, nagyon megváltozott a tészta állaga. Másik kérdés a kekszhez, hogy vajon nagyon megváltoztatja a tésztát, ha durvára őrlöm benne a pelyheket? Az eredetiben is úgy van.
Szeretnélek továbbá támogatásomról biztosítani az műanyagok kontra jó minőségű ételek harcban, jó volt, hogy emlékeztettél rá, mert itt-ott már kezdtem ellazulni, én őrült pl az erdei gombás krémlevesbe képes voltam leveskockát tenni, hát most hamut szórok a fejemre, megszaggatom ruhámat, mea culpa, mea culpa. Szóval újra teljes gőzzel olvasom a címkéket. (Most gyorsan kiszaladtam a konyhába, a leveskockán kívül nem találtam szemetet.) A környezetemben egyébként engem is gourmandnak titulálnak, meg sznobnak, amiért pl szálas teát merészelek vásárolni, ilyenkor szoktam mondani, hogy tessenek összehasonlítani a Pickwick teák árával, kilóra számítva...

Most ennyi jutott eszembe, ezentúl jövök gyakrabban.
Tünde (egy ex olasz szakos, akinek a kedvence a Costiera Amalfitana) :D

Dolce Vita írta...

Anna!

A gyerkőc napi 1-2 szemet kap reggelire. De most egy darabig nem sütök, mert olyan hamar elfogyott... : )

Tönkölypehely iránt érdeklődő!
Én dobozos kiszerelésben szoktam venni (Intersparban venni Naturland, vagy via natur vagy vmi hasonló márka, sajna a dobozt a hétvégén vittem el a szelektívbe) van belőle több verzió bio kukoricapehely, tönkölypehely mézzel.
Ha nem kapsz pont ilyet, nyugodtan helyettesítheted kukoricapehellyel!

Tünde!
Akkor szűk két hét és kész a limoncello! : )))))
Mármint eredeti profiterol tölteléket? Sztem az eredetiben porcukros tejszínhab van, és az egész csokimázzal van lecsurgatva, de nem teljesen bevonva. Nem sok köze van ahhoz, amit nálunk profiterolnak árulnak. (bár nekem a hazai gyakran kívül belül csoki is nagyon ízlik)

Cukrot kb 4-5 evőkanálnyit tettem hozzá, nem szeretem túl édesen.

A leveskocka nagyon egyszerűen kiváltható: mindenféle zöldségmaradékből és friss fűszernövényből 20 perc alatt remek alaplé főzhető, ami nem pótol egy csontos alaplevet, de pl risottókhoz nagyon jó.
Jó olvasgatást! Hol voltál olaszos?

Névtelen írta...

Megsütöttem a kekszet, kis változtatásokkal, pehelymixet használtam, ebből két marékkal durvára őröltem, a liszt egy részét tk liszttel helyettesítettem, és kicsit kevesebb kakaót tettem bele. Igazán remek lett. Jó az állaga, és végre egy keksz, ami nem túl édes. A sütőpor kicsit sok nekem, érzem az ízét, legközelebb megpróbálom fél csomaggal.
Van némi őrölt mandulám, arra gondoltam, hogy megpróbálom a kakaót mandulával helyettesíteni, majd beszámolok.

Bátorkodom felhívni figyelmed a Cucina Moderna mostani Serie Oro különszámára, melynek alcíme: Dolci al cucchiaio ;) Azt hiszem ezt neked találták ki :)

Dolce Vita írta...

Tünde!

Köszi, tényleg nekem találták ki, 2 hete van meg, azóta minden nap átlapozom. Ma este jön az első recept belőle! (egy posttal tegnap kommenteltem is) : )))
Mandulával is biztos nagyon jó. Sztem rengeteg mindennel lehet keverni.
Te vagy a 2. aki azt írta, sok a sütőpor. Igaszán nagy tapasztalatom nincs a keksz sütögetésben, így teljesen a receptre hagyatkoztam. Legközelebb kipróbálom fél zacsival!

Névtelen írta...

Ezt nem hiszem el! A pofátlanság a köbön c. posthoz talán jobban kapcsolódna ez a komment, de ha már elkezdtünk beszélni a Serie Oro-ról, ide írom.
ajánlom összehasonlításra a következőket:
S.Oro 92. oldal, Mini soufflé al limone versus Fakanál magazin 2006/12 25.oldal;
S.O. 68. oldal versus Fakanál2006/1-2 29. oldal
S.o. 31. o. versus Fakanál 2006/1-2 címlap
S.O. 23. o. versus Fakanál 2006/10 27. oldal
Ki? Kitől? Honnan?

Dolce Vita írta...

A Fakanál magazin valószínű, hogy tisztességesen járt el, a Mondadori kiadónak (aki kiadja a Cucina modernát) van egy fotóügynöksége (mondadori press), ahonnan receptekkel együtt lehet fotókat vásárolni.
Ilyenkor inkább az a vicces, hogy hogyan módolulnak a receptek. Azaz ugyanahhoz a képhez más.más recept.
Pl. találta egy vicceset: a Cucina no problem (szintén Mondadori kiadvány) és a mostani Cucina moderna seria d'oroban ugyanaz a kép, 2 különböző recepttel. Ha ez nálam Magyarországon összetalálkozott, szted hány olasz háziasszony láthatta?

Névtelen írta...

:DDDD Ez tényleg vicces. És még csodálkozik az ember, hogy a kész étel nem úgy néz ki, mint ami a magazinban van... :DDD
JAh, igen, egy korábbi kérdésedre válaszolva: ELTÉ-s voltam.

Dolce Vita írta...

Akkor nem egy helyre jártunk. én csak Fábián Zsuzsához jártam az Eltére, meg egy olasz zenetörténész tanárhoz (a neve már nem ugrik be), Pázmányos voltam

Bombadil Toma írta...

dolcevita
kipróbáltam kevesebb sütőporral. teljesen jó! egy bő teáskanálnyi is elég. (kb.fél tasak)

Dolce Vita írta...

Köszi!
legközelebb így készítem én is. Tudod, én sem vagyok nagy barátja ezeknek a dolgoknak, noha az én gyomromat nem bántja, ki tudja, jót tesz-e?

Névtelen írta...

Én is kipróbáltam fél csomag sütőporral, bőven elég bele. Megpróbáltam a mandulás verziót, sokkal intenzívebb mandulaízt képzeltem el, mint amilyen lett :((( Marad a kakaós. Viszont ezt az adagot már úgy csináltam, hogy csak 5 dkg volt benne fehérliszt, a többi tk. tünkölybúzaliszt, és az állaga így is jó

Dolce Vita írta...

Olyan nehezen veszem rá magam, hogy tönkölylisztből süssek, féleg az állag miatt. De akkor kipróbálom, illetve most vettem az Intersparban vegyes bio muzlit (gyümölcsös), ez lesz benne
Azt hiszem a variációs lehetőség határtalan

Névtelen írta...

Leírtak alapján nem áll össze így nem nyújtható. Ti mit tesztek még hozzá?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin