2008-03-05

VKF! XIV. – hazai ízek

Nem szokásom a VKF! pályaműveket idő előtt elkészíteni, mindig hosszas gondolkodás előzi meg a felkészülést. Azonban ezt az előételt/bor/sör/korcsolyát napok óta terveztem elkészíteni, pontosabban azóta, mióta a fertőrákosi Ráspi étteremben ettünk ilyet. Maci kiírásába pedig annyira passzol az étel, hogy úgy gondoltam érdemes vele pályázni.
Anélkül, hogy most hosszabb fejtegetésbe kezdenék arról, miért is beteg a magyar konyha, szeretném leszögezni, hogy szerintem a konyhánknak nem az a baja, hogy nehéz ételeket készít, sokkal inkább a felhasznált alapanyagok és elkészítési módok, hibásan, spórolósan átvett technikák, ételek, amelyek teljesen eluralták a honi vendéglátást és az otthoni konyhákat is. (persze kivételek mindig akadnak)
Ezt a nagyon egyszerű ételt is lehet jól illetve rosszul készíteni. Ipari tepertőből, előre őrölt borsból, globus mustárral és gyorskelesztésű, puffasztott, cukrozott kenyérrel. Lehet azonban házi liba- vagy mangalicatepertőből, friss őrölt borssal, jó minőségű mustárral, és házi, ropogós, lukacsos kenyérrel. Egészen más az eredmény, nem? Én még egy kis kakukkfűvel is ízesítettem, nagyon jól illik hozzá. Kreatív tálalással igazán modern ételt lehet varázsolni belőle, amelyre biztos emlékezni fognak külföldi vendégeink.

Hozzávalók: 25 dkg friss mangalica tepertő (ehhez az állatot előző nap vágták), mustár, só, frissen őrölt bors, egy kávéskanál felaprított kakukkfű

1. A tepertő állagától függően vilával, vagy botmixerrel krémesítsük a tepertőt
2. Mustárral, sóval, borssal ízesítsük
3. ha van húsosabb rész a tepertőben, azt vágjuk egész apróra és így keverjük a krémbe, nagyon jó ropogós részeket eredményez
4. Tegyük hűtőbe, tálaláskor fagyiskanállal formázzunk gombócokat belőle

9 megjegyzés:

nosalty írta...

állati klassz ez a tálalási ötlet és biztosan nagyon finom is a krém! hamarosan kipróbálom:-)

Bombadil Toma írta...

DV
hogy én milyen régóta keresek, egy egyszerű, de jó tepertőkrém receptet...
köszi!:)))

Bombadil Toma írta...

...még valami. te milyen mustárt ajánlanál, a csípősebb/füszeresebb dijonit, vagy az angolos édesebbet?

dolcevita írta...

egyértelműen dijoni : ) sztem

Bombadil Toma írta...

nekem is ez lett volna a tippem:))

dolcevita írta...

Nosalty!

A tálalás ötlete a Ráspiból van

Névtelen írta...

ez a blog csak arra jo hogy az ember meghizzon

es jon a nyar

chriesi írta...

Ez jól néz ki.

ősi homár, adatvadász írta...

zzzzzzzzzzzzzzzz!!!!
iszonytató dolgokat írnak tepertőkrém címen a magyar neten, de hogy én ezt mit kerestem ebben a nagy hidegben, merhogy rémlett, aztán még itt nekem rámszárad Laci hentes töpörtyűűűje!!!!
se a "krém", se a "felvágott helyett", hanem: dolce+tepertő a guglin,
előétel!!! ez a jellege nekem nem volt meg, pedig jártam a korai Ráspiban egyszeregyszer

jön a hideg, a kápiának is vége, vettem egy nagyobb adagot, hát erre meg mittttalálok?
mongyuk Laci bácsi ügyes ember, jól ismerem, de ennyire?
http://gasztro.receptem.com/paprikakrem-kapia-paprikabol-dolce-vita.html
kéne azér ezt bojkottálni, szvsz, még mielőtt vegetázásba kezd a magyar gasztroblogger

/nem vagyok az a gratulálós fajta, úgyhogy nem gratulálok, bocs:(/

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin