Egy poszt erejéig elcsakliztam a férjem gépéből a mobilnet modemet. : )
Ez a világ egyik legegyszerűbb töltött zöldsége, ha nagyon sietünk öt perc alatt elkészül, de kényelmesen haladva sem kell rá többet szánni tíz percnél. Én hidegen szeretem a legjobban. Vegyes előétel tálra szoktam készíteni, vagy csak úgy magában, egy könnyű vacsora gyanánt.
A petrezselymes, fokhagymás, olajos morzsa az olasz konyhában sokszor megjelenik, leginkább zöldségek és halak mellett, pirított verzióját, sajt helyett tésztára is szokták szórni.
Hozzávalók 4 főre: 2 szem paradicsom, 2 db kápia paprika, 1 közepes, vagy 2 egészen kicsi padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, 10 dkg morzsa, olívaolaj, só, bors
1. Vágjuk ketté a zöldségeket, a paradicsommagokat szedjük ki és a padlizsánba is vájjunk lukat
2. Sózzuk meg a zöldségeket
3. A fokhagymát vágjuk egészen apróra, a ¾-ét is aprítsuk fel és keverjük el a morzsával, sózzuk, borsozzuk
4. Szórjuk meg bőségesen a fűszerezett morzsával a zöldségeket, locsoljuk meg olívaolajjal a tetejüket és 200 fokon 20-30 percig süssük
5. Ha megsült, friss, aprított petrezselyemmel szórjuk meg, így lesz igazán látványos
A petrezselymes, fokhagymás, olajos morzsa az olasz konyhában sokszor megjelenik, leginkább zöldségek és halak mellett, pirított verzióját, sajt helyett tésztára is szokták szórni.
Hozzávalók 4 főre: 2 szem paradicsom, 2 db kápia paprika, 1 közepes, vagy 2 egészen kicsi padlizsán, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, 10 dkg morzsa, olívaolaj, só, bors
1. Vágjuk ketté a zöldségeket, a paradicsommagokat szedjük ki és a padlizsánba is vájjunk lukat
2. Sózzuk meg a zöldségeket
3. A fokhagymát vágjuk egészen apróra, a ¾-ét is aprítsuk fel és keverjük el a morzsával, sózzuk, borsozzuk
4. Szórjuk meg bőségesen a fűszerezett morzsával a zöldségeket, locsoljuk meg olívaolajjal a tetejüket és 200 fokon 20-30 percig süssük
5. Ha megsült, friss, aprított petrezselyemmel szórjuk meg, így lesz igazán látványos
5 megjegyzés:
Jól értem, hogy a fokhagymás morzsa a töltelék?
a morzsa, az ugye itt nem sima zsemlemorzsa?
(de akkor hogy állítódik elő?)
alika
Igen,sózott, petrezselymezett morzsa (kenyármorzsa, Anyukám készíti, szárított kenyérből darálja). Lehet még szardellát is tenni hozzá, úgy még finoabb
ennek a petrezselymes-fokhagymás morzsának a további felhasználási módjairól, szívesen olvasnák még...:)
Toma!
Szicíliából ered az olajban pirított verziója, a szegéynek ezt használták sajt helyett pl egy paradicsomos, paradicsomos-padlizsános szószhoz. Grillezett zöldségre azért kerül, hogy a sülés közbeni nedvességet felszívja.
A könyvhöz most fotóztam egy ilyen morzsában sült friss szardíniát és töltött paprikát. Na ezekről most ennyit, de nem nehéz továbgondolni őket : )
Megjegyzés küldése