Ízbolygó felhívására különleges túrós ételeket kellett készíteni. A túrót, noha az a tejfeldolgozás egész más fázisából származik, felválthatta a ricotta is. Természetes, hogy én a ricottát választottam alapanyagul, és egy dél-olasz fogást hoztam belőle össze, a ricottafasírtot. (polpette és nem polpetti!!!!)
A recept klasszikus fűszerezésén módosítottam kicsit, menta és szárított erős paprika is került bele, eltávolodva kicsit az olasz félszigettől. A ricottafasírtot az olajban sütés mellett paradicsomszószban is szokták főzni.
Dél-olasz tanács: juh- vagy kecskericottából a legjobb. Nekünk itthon marad a sima tehéntejből készült.
Hozzávalók: 25 dkg ricotta, 2 szelet száraz kenyér, 1 tojás, 1 közepes fej hagyma, 5-6 levél menta, só, bors, szárított erős paprika, 10 dkg parmezán vagy pecorino, zsemlemorzsa és olaj a sütéshez
1. Az apróra kockázott hagymát enyhén megpirítom olívaolajban
2. Összekeverem a fasírt alapanyagait, pont mint egy sima fasírtnál, a kenyeret vízbe áztatom előbb, majd kifacsarom, hozzáadom az előre megpirított hagymát
3. A fasírtalapot a hűtőbe teszem fél órára
4. Kigombócozom a fasírtot, zsemlemorzsában meghempergetem, és forró olajban kisütöm
5. Csípős-fűszeres paradicsomszósszal tálalom
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Ízbolygó VKF! összefoglalójánál azt írod, hogy a "polpetti" helytelen alak. Akkor ez elírás?: "A ricottapolpettit az olajban sütés mellett paradicsomszószban is szokták főzni." Üdv: J
Igen, abszolút elírás... javítom is, köszi
Szia Krisztina!
Gratulálni szeretnék a Fakanálban megjelent írásodhoz és a fantasztikus fotókhoz. További sok sikert kívánok!
Ui. a limonchelló fantasztikus lett.
Üdv L. Krisztina Üröm
Megcsináltam a polpettét magyar túróval és nagyon finom lett!
Krisztina!
Köszönöm, és örülök, hogy sikerült a limoncelló! Arra vigyázz, gyorsan párolog! : )
Tintaleves!
Örülök, én most olyat szeretnék kipróbálni, hogy tökgyalun reszelt cukkinit is teszek a tésztájába. Sztem nagyon sok variációs lehetőség rejlik ebben a "fasírtban"
Megjegyzés küldése