2009-03-24

Olasz, zsemlemorzsás tészta

Nem olyan régen találtam az olasz a Cucina moderna újságban ezt a pugliai receptet, orecchiette pirított zsemlemorzsával. Én eddig főként Szicíliában találkoztam a fűszreres zsemlemorzsával, de nincs abban semmi meglepő, hogy más déli tartomány is használja ezt az egyszerű és olcsó megoldást. A végeredmény akkor igazán finom, ha a tésztát magunk gyúrjuk (orecchiette amúgy sem kapható bárhol) illetve a zsemlemorzsa saját készítésű. (Nekem anyukám gyártja, igaz, bolti kenyérből, de a végeredmény így is sokkal jobb, mint a zacskós, ipari morzsa).
Az eredeti recept csak fokhagymát, olajat és morzsát használ, én kiegészítettem petrezselyemmel és szardellával.
Az orecchiette gyártás még nem megy úgy, mint egy olasz mammának, népes társaságnak nem állnék neki formázni. Itt a technikai segítség.


Hozzávalók 2 főre: 20 dkg durumliszt, 2 tojás, só, 8 evőkanál zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, 5-6 szardella, 4 gerezd fokhagyma, olívaolaj

1. A lisztből és a tojásokból gyúrjunk tésztát
2. A tésztából gyúrjunk kígyót, csippentsünk le a kígyóból egy kb. 1 cm-s darabot, formázzunk gömb formát és a hüvelykujjunkkal nyomjunk bele mélyedést
3. Olívaolajon pirítsuk aranybarnára a morzsát a fokhagymával és a szardellával, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet
4. Főzzük ki a tésztát, szűrjük le, keverjük el a morzsával. Azonnal tálaljuk

8 megjegyzés:

Reni írta...

Én is olvastam már erről a receptről és abban eleve benne volt a szardella. Jól néz ki, így munka végén meg is kordult a gyomrom rendesen. Megyek is haza főzni valamit :)

(én az ósönben a múltkor bepakoltam olasz sajátmárkás tésztákat, szerintem egész jók)

Dolce Vita írta...

olyat én is szoktam venni, azoknak még egész baráti áruk van, kár, hogy nem az állandó kínálatuk része. Kb. ez az az egy dolog, amit ott veszek

Névtelen írta...

Megint egy csudajó recept :) Ennyi finomság és nass-édesség között hogyan tartod a karcsú alakod?
Egy rajongó

Névtelen írta...

szia! csak egy kérdés: a tésztába kell só? köszi!
e

Pirikenagyi írta...

a legfinomabb morzsa a jól megsült, szárított kifliből készül, ennek az íze egy hajszálnyit édeskés. van egy nagy dobozom, abban mindig lapul 5-6-7 kizárólag e célra vásárolt darab. rántott húshoz, túrógombóchoz mindig csak annyit reszelek, amennyi éppen kell. bóti prézlivel már meg sem ennénk.

Dolce Vita írta...

igen, a tésztába. a morzsát már nem kell sózni, a szardella elég sóssá teszi

mi is csak a házit esszük

Dolce Vita írta...

azt hiszem, a két gyerek teszi : ))) illetve most a szoptatás miatt bátran ehettem büntetlenül, mégis hamar lefogytam a szülés után. Mostantól már kevesebbet szoptatok, így este nincs kenyér, illetve a bomba alakért mindjárt jön heti 3 edzés : )))) Már nagyon hiányzik!

sos_glutén írta...

Hali Kriszta!

Bocsi ez egy kissé offtopic lesz...
Valahol a blogon olvastam arról a londoni könyvesboltról, ahol kizárólag szakácskönyvek kaphatók.
Nos miután jelenleg itt élünk, ma el is mentem, hogy jól szemügyre vegyem :-)
Háááát jelentem az állam kerestem, mikor beléptem. Ennyi szakácskönyvet egy helyen még nem volt szerencsém látni. A világ minden részéről voltak kiadványok. Ééééééés a bolt hátsó részében egy kis főzősuli működik. Hoztam is egy prosit a kurzusokról :-)))

www.booksforcooks.com

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin