2009-05-05

Almás palacsinta

Biztos, sokan ismerik ezt a palacsinta receptet, de azért szerintem akad, aki nem. Vettem egy nagy adag bio almát a kicsinek, de sajnos nem bírja, a nagy meg nem eszi nyersen. Így lett belőle palacsinta, fahéjas tejszínnel. Gyerekeseknek nagyon ajánlom, nálunk kb. másfél éves kortól állandó tízórai vagy uzsonna téma. (tejszín nélkül persze, ilyenkor a fahéjat a tésztába teszem) Gyors, egyszerű, olcsó és egészséges, inkább mint a Kinder pingvin. (Ha egy gyereknek készítem egy almát, kb egy evőkanál lisztet és két evőkanál tejet használok)

Hozzávalók: 5 alma, 1 tojás, liszt, barnacukor, tej, só, fahéj, porcukor, 2 dl habtejszín, olaj a sütéshez (liszt és tej mennyiség függ az alma méretétől)

1. Mossuk meg és reszeljük le az almákat nagy lukú reszelőn
2. Adjuk hozzá a tojást, kevés lisztet és tejet, sűrű tésztát kapjunk, ahol az alma dominál (tehát ne a liszttől legyen sűrű)
3. Cukorral, sóval, fahéjjal ízesítsük
4. Beolajozott serpenyőben süssüük meg mindkét oldalát
5. A tejszínt porcukorral és fahéjjal együtt verjük fel kemény habnak, adjuk a palacsintához

18 megjegyzés:

Bisztrókonyha írta...

Ez az! Itt sínylődik 3 bioalma a gyümölcskosárban, kaptuk és ezt a fajtát nyersen nem szertjük. A páromnak lesz gyerekuzsonnára :)
Köszönöm!

Névtelen írta...

ez nekem is tetszik. köszi.
P.

Névtelen írta...

Kedves Dolcevita!
Nálunk állandó probléma a tízórai-uzsonna, nagyon kevés dolgot eszik meg a gyerek. Szeretném kicsit változatosabban etetni, de elég nehéz. Mondjuk ezt konkrétan szereti ő is.
Nagyon örülnék, ha raknál még fel ilyen egyszerű és gyors dolgokat. Bár nálad ált. minden egyszerű és gyors.
Köszi
málna

Dolce Vita írta...

Málna!

Egy másik palacsinta, hasonló kinézetre: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2008/10/ricotts-palacsinta-mzzel-s-fgvel.html

házi túró rudi (ez pl. tegnap jelent meg a Nők Lapja konyhában), túró, kiskekszmorzsa, méz összekeverve, formázva, olvasztott csokiba forgatva. Nálunk ez a nagy kedvenc (a boltit nem veszem meg neki)
Vagy csak simán túrót kikeverek mézzel, azt is szeretik.
Nagy Cserpes joghurt rajongó a nagyobbik, képes megenni a 250 gr-osat egyedül.
Natúr joghurt+gyümölcs turmixolva (magában gyümölcsöt az enyém nem eszik)
házi kekszek (oldalon ilyet is találsz)
kb ezeket eszik (azaz a nagyobbik, a icsi túrót és joghurtot gyümölccsel, na meg grissinit éjjel-nappal)

Névtelen írta...

barna cukorról jut eszembe, nem tudja vki hová tűnt a TateLyle barna cukor a boltokból?! :-( Agyba-főbe keresem már vagy 1 hónapja.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen.
Nagyon régóta követem a blogodat, szerintem kb. a kezdetektől, csak sosem szóltam eddig hozzá.
A túró rudiról írtál már régebben, azt próbáltam már, nekem nagyon bejön.
Sajnos az enyém a tejes dolgokat nem annyira szereti, a túrót, sajtot egyáltalán nem eszi meg csak ha úgy belerejtem valamibe, hogy nem ismeri fel. ld. ricottás palacsinta. :)
A grissini nagy fájdalmam, nálunk a lisztérzékenység is bejátszik, ezért nem csinálom egy ideje.
(a gyerek - eddig - nem lisztérzékeny (másfél éves), csak én lettem az, és nem tudom úgy kidolgozni a tésztát, hogy a kezem ne maradjon olyan.)
Köszi az öteleteket, mostanában kis áttörés mutatkozik nálunk joghurt fronton, meg sokat várok a nyári gyümölcsöktől is.
malna

Névtelen írta...

Kedves Dolce Vita!
Most nem a recepthez szolnek hozza, vagy hogy elmondjam minden isteni (pedig az) :) Hanem segitseget szeretnek kerni, mint olasz butor es egyeb szakertotol. Szombaton megyunk olaszokhoz furdoszoba es konyha nezobe (jelenleg csempe keresesben vagyunk). Kerlek, kerlek segits, hogy hol erdemes nezelodni (esetleg bolt nevek, csempe fajta stb)! Na, azert nem Italia bejarason vagyunk, csak leugrunk Como, Milano kornyekere (Svajcbol megyek, ugyhogy mondhatom, hogy ugrok, bar ezt meg mindig nem sikerult megszoknom, hogy ilyen kozel vagyok az olaszokhoz). Elore is koszonom a gyors segitseget!
Vera

ehran írta...

Kedves Dolcevita!

Elnézést, ez kicsit off lesz, pár napja a netes kószálásom közben találtam valahol egy olyan receptet, hogy "tejsmarni". Császármorzsa, csak nem hagyományos módon darával. Hétvégére akartam megcsinálni, de most sehol nem találom. Amiért viszont épp Neked írok, az az, hogy a fő gyanúsított Te vagy. :) Téged és chiliésvaníliát olvasok legtöbbet, de ahogy halványan visszaemlékszem a receptre, inkább a Te lapod ugrik be, mintha itt láttam volna (azután lehet, hogy tök máshol láttam, ez esetben bocsi). A desszertes részt végigböngészve itt viszont nem találom, így a kérdésem, hogy tényleg Nálad láthattam, vagy tök hülye vagyok, és máshol keressem, esetleg mindettől függetlenül ismersz-e ilyen receptet? :) (Ui.: A google és a miner 0 találatot ad arra a szóra, hogy tejsmarni, szóval kezdem azt hinni, hallucináltam, pedig még a hozzávalókat is fel tudom nagyjából idézni, épp csak az elkészítést nem.) Előre is köszönöm a segítséged!

Dolce Vita írta...

Sajnálom, nem én voltam, és nem is ismerek ilyen receptet

ehran írta...

Oké, elnézést, én voltam a hülye, a History másfél órás átvizsgálása után meglett a recept, mégis chiliésvanilia volt, csak a diningguide-on, és kiderült, azért nem találja a google, mert tejfölsmarni, nem tejsmarni. :) Bocsi még egyszer a zavargásért.

sos_glutén írta...

Ezt a receptet is előjegyeztem kipróbálásra, mint már annyit a blogodból :-) Köszi szépen a sok egyszerű, gyors és egészséges ötletet!!!!

Én a palacsinta tésztába mártott almát és bodzavirágot ismertem eddig. Az utóbbi nagy-nagy kedvenc a családunkban :-)

Csáki István írta...

szia

Előre bocsátom hogy pasi vagyok, és csak néha néha szoktam meglepiből valami finomat csinálni páromnak. Kinéztem ezt az almás palacsintát, átolvasva nem is tűnt fel, hogy sok dolog hiányzik a leírásból. Nekem hiányzott hogy mennyi tejet és lisztet kell beletenni, hiányzott hogy a habot meddig kell keverni(nem is lett jó). Valamint egy fontos dolog, hogy piros, vagy zöld almával kellene csinálni a palacsinta alapanyagát?

Már mind1, megcsináltam ahogy tudtam, de későbbiekben még valakinek jól jöhetne az infó szerintem.
Üdv
István

Névtelen írta...

Ez véletlenül nem W. Ungváry Renáta receptje a Babakonyha c. könyvből?

A.

Dolce Vita írta...

Kedves A.!

Nem, anyukámtól tanultam x éve. Az említett könyvet szerintem ő sem ismeri.

István!

Írtam, hogy 1 almához 1 evőkanál lisztet, két kanál tejet szoktam, akkor öthöz...: ))))
Írtam, hogy sűrű legyen : )
a tejsznínt pedig addig kell verni, amíg kemény lesz.Időt erre írni nem lehet, mert az függ a tejszín hőmérsékletétől, minőségétől

Dolce Vita írta...

Vera!

Nem biztos, hogy ebben tudok segíteni. Sztem olasz csempecég, mint égen a csillag, annyi lehet. Nekünk egyedül a fürdőben van csempe, a lakás többi részben természetes kő van. A fürdőben Cerim márka (www.cerim.it). A gyártó függ attól, milyen stílust szeretnél, modern, klasszikus, rusztikus. Biztos vagyok benne, hogy ha "átugrotok" (de jó nektek), akkor találtok vmi szépet. Jó átalakítást és jó vásárolgatást. Én ezt úgy szerettem

Dolce Vita írta...

István!

az alma pedig, amilyen éppen van itthon (de a klasszikus nagyon zöldből még nem készítettem)

Névtelen írta...

Kedves DV!

Köszi a Cerim tippet, na ezzel a céggel még nem találkoztam, viszont találtam vagy 100 másik gyártót, de sajnos eddig egyik sem az igazi (rusztikus a kedvenc :) Nálunk is csak a fürdőben lesz csempe, ott is csak a vizes részeknél (kád, zuhany). Na és a padló sem kő, hanem kültéri parketta lesz. :)
Én is lelkesedem az átalakításért, a konyhát várom a legjobban. :)A vásárolgatás meg... minden második lakberendezési üzletben sirva fakadnék, és mindent felvásárolnék. :)
Mégegyszer köszi a tippet.
Vera

Névtelen írta...

Szia!
Épp most csináltam meg az almás palacsintát, 10 hónapos kisfiamnak. Természetesen a tejet vízzel helyettesítettem és a tojásból csak a sárgáját tettem bele. Előkóstoláskor nagyon finom lett:))
Köszi!
B.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin