2009-05-26

Lóbab-saláta, Horvátország I.

9 hónap után kaptunk végre egy kis szabadságot, gyerekek nélkül Horvátországba utaztunk. Igaz, dolgozni, fotózni, de két gyerek után azt hiszem, minden olyan perc pihentető, mikor ők nincsenek a közelben. : ). Primosten volt a kiindulópontunk, innen utazgattunk mindenfelé, majd átmentünk Hvar szigetére, hogy itt is lefotózzunk pár dolgot.
A munka mellett persze volt idő éttermezni, egyszer-egyszer fürdeni a tengerben. Napközben bőven 30 fok feletti kánikula volt már, a tenger is kellemes, minimális turista. A legjobb időszak a horvát nyaraláshoz.Dióhéjban pár dolog, ami a legemlékezetesebb: bort inni hatalmas lutri, inkább sörözzünk!
A polipsaláta mindenhol más, de általában finom, mindig meglepetés, hogy éppen milyen érkezik
A gaz felveti az országot, elképesztően kiábrándító, ahogy a félbehagyott épületek, betonkerítések tövében mindenhol csak gaz, gaz és gaz. Hiába, az elmúlt évtizedek sajnos erre a gyönyörű országra is borzasztó hatással voltak, a közös itt is senkié, azaz leginkább az enyészeté.
Megdöbbentően drága lett az élelmiszer (talán lehetett egy brutális élelmiszer ÁFA-emelés??) Aki nálam többet tud, írja meg.
Meg kell tanulnom vitorlázni.



A tenger és a táj persze továbbra is gyönyörű, az éttermekben általában fagyasztott halat adnak (Megdöbbentem az új zélandi, fagyasztott tintahalon, én korábban azt hittem ilyen sok tintahal van az Adriában. Ez persze nem drága, közértben 600 Ft egy kiló belőle, éttermekben 2000-3000 Ft-ért mérnek egy adagot), igazi gasztro-élményt nehezen találunk, ügyetlenül másolt olasz konyha. A táj és a közelség előszezonban engem kárpótol mindezért, a lényeg, hogy ne legyenek sokan.

Lóbab saláta

Minden piacon árulták a lóbabot, éttermekben nem lehetett vele találkozni, ahogy más szezonális dologgal sem. Bár mi, magyarok ehhez hozzászokhattunk. A Lóbab a földközi tenger partvidékének közkedvelt hüvelyes terménye. A zsenge zöld babokat 15 perc főzés után lehet felhasználni, legjobb szerintem salátát készíteni belőle. Van, aki csak olívaolajjal locsolja le, lehet citromozni, borsozni, fantáziánk szerint sok módon elkészíthetjük. Én vékonyra szelt, friss hagymát, paradicsomot, olívaolajat, kis fehérborecetet és durva tengeri sót használtam a hideg saláta elkészítéséhez.

17 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Te csak itt nekem ne írkálj ilyeneket! :-) Nekem reményem sincs, hogy szabaduljak! ;-)

lorien írta...

Szeretem Horvátországot, de van néhány dolog, amit nem tudok megemészteni. Egy csomó árucikk, ami a világ vagy inkább Európa nagy részén mondjuk 1 euró, az náluk 2, vagy 3. Nem csak a tengerparton, hanem az országban mindehol. Teljesen idokolatlan. Emelett van egy olyan érzésem, mint itthon régen a Balatonnál, hogy erősen le akarják húzni az embert. Egyre inkább, és ezért egyre kevésbé vágyom ide, legalábbis főszezonban biztosan nem, pedig régebben nagyon szerettünk a horvátoknál, nem csak a tengeren, hanem másutt is.
Jövő héten, illetve már szombaton mi is megyünk, kíváncsi leszek, hogyan változott az elmúlt néhány évben. Illúzióim szerencsére nincsenek :).

Méhn Niki írta...

Hát nem is tudom... mi minden évben visszamegyünk a párommal Krk szigetre azon belül is Krk városba, eddig nem tapasztaltunk különösebb áremelkedést. Igaz idén még nem voltunk... Mindig sátrazunk a szokásos kempingünkben, az ottani étteremben eszünk, ami egyáltalán nem drágább az itthoni menüzős helyeknél. A 10 vagy 14 nap alatt egyszer elmegyünk a kedvenc éttermünkbe, a Frankopan-ba, na ott aztán megy a habzsi-dőzsi, de nekünk megéri, hiszen iszonyúan finom. Erre gyúrunk egész évben, hogy ezt a pár napot úgy töltsük el, hogy emlékezetes legyen. :) Minden évben egy bizonyos összeget erre teszünk félre, de a negyedét mindig haza hozzuk. Bár mondom, mi idén a "gazdasági válságban" még nem voltunk, lehet, hogy megváltoztak a dolgok, ezt így nem tudom. Csak azt, hogy imádjuk, és nem drágább olaszországnál vagy görögországnál. Sőt, szerintem magyarországnál sem sokkal drágább..

Dolce Vita írta...

LOrien!

Igen, mi is ezt emlegettük, van egy kis Balaton érzete az embernek.
Miss Muffin!
Én általában soha nem drágállok semmit sem, de most meglepődtem és nem vettem sajtot, sonkát, mert 7000 Ft-re jött ki a kg-s ára, a hipermarketben. 1 liter 100%-os gyümölcslé szintén hiperben 600 Ft, ice tea és kóla 450/liter, alma kilója szintén. Szerintem ez nagyon drága. Görögország lényegesen olcsóbb, és már Olaszország is

Méhn Niki írta...

Hát akkor nagy meglepetések fognak érni minket... ha visszaemlékszem, akkor tavaly még nem voltak ilyen árak... bár mi vizet iszunk, nagyon ritkán gyümölcslevet. De ezek tényleg brutál árak... :(

Hapci írta...

Drágalátos hrvatski barátainknak már teljesen elment az eszük a nagy kapzsiságtól. Azér' ez ott nem Toszkána, lassan leeshetne nekik a tantusz.
Már három éve bojkottáljuk őket, miután a háború befejeződése óta szisztematikusan 15-20%-al emelkedett mindennek az ára minden évben, szezonban vagy azon kívül. Ebből ennyi elég volt, váljék egészségükre. Azt gondolják, pusztán a turisták totális kifosztásából megvalósul a horvát gazdasági csoda, dolgozniuk már nem is kell többé.
Azért Dubrovnik környékére elmennék még egyszer, az valahogy kimaradt a macerás autós megközelítés miatt.

Ricardo írta...

Mi nagyon szerettnénk idén lemenni a tengerpartra, azonban a munkánk miatt ez maximum júliusban történhet meg. Nekem mindegy, hogy horvátország, vagy Szlovénia, vagy Olaszország, csak tengerparton legyünk. szívesen mennénk minden nap máshová, ahol lehetőség van akár egy estére is kivenni egy szobát, vagy kisebb házat. Szeretném ha segítenétek abban, hogy hová érdemes mennünk! Minden tanácsot szívesen veszek. Előre is köszönöm!

Lekvároskukta írta...

Szia DV!
Micsoda véletlen, a hétvégén jöttünk haza Primosten-ből :)
Egyébként tényleg iszonyat drága minden, de ez tavaly is így volt már. A tengerpart gyönyörű, de valahogy minden olyan rendezetlennek tűnik nekem.
Az eper viszont isteni finom édes volt!

Lekvároskukta írta...

Majd elfelejtettem...az a rengeteg fügefa..csodásak. Csak kár, hogy még mind éretlen volt :(

Dolce Vita írta...

Nem találkozhattunk? Mi szombaton mentünk át Hvarra, addig Primostenben voltunk
Egyszer Amalfiban egy olyan házat béreltünk, aminek 2 fügefa volt a kertjében, napi 2 kg fügét szedtem össze a fa alól, 2 hétig : )))))) Gasztro téren életemben nem voltam még olyan boldog : )

Vali írta...

Légyszíves hozzám is kukkants be egy pillanatra. Köszönöm.

Age írta...

Mi is május elején voltunk Primosten mellett, kb 5 km-re Rogoznicán laktunk. Van ott egy magyar csaj (Mónika), oda ment férjhez, belinkeltelek neki, lehet vele majd megbeszélheted az ottani helyzetet. A túristamentes élet tényleg fantasztikus volt számunkra is, és szuperül sikerült az a pár nap odalent délen. Óriásbabot Ő mutatott ott nekem, be is nyomtam pár szemet nyersen belőle :)
Puszika

Age írta...

A fügeélményt ismeremem, Móniák fáját tavaly nyáron gyakorlatilag lelegeltem, de én a fáról szedtem, nem alóla. 3 nap evés után a szám kifordult, feldagadt, és érzéketlen lett, mint kiderült valami érdekes anyag van a végeiben, na én azt is megettem... Te is megetted azt vagy csak én vagyok ilyen tudatlan?

Reni írta...

Régen mamáméknál volt mindig lóbab. Mikor kicsi voltam, sosem akartam megenni, azóta már másképp gondolkodnék...

Gyönyörű fotók! Egyre jobban várom, hogy mi is kiszakadjunk egy kicsit a hétköznapokból és elmenjünk valahova pihenni picit.

Talán majd utószezonban, szeptember végén, október elején... eddig úgy néz ki, Toszkána... :)

Amúgy, küldök neked egy szuper szakács címet.

Reni

Lekvároskukta írta...

Age, Rogoznica-ban is voltunk, nagyon aranyos kis hely :)

Lekvároskukta írta...

DV, írok mailt!

Lipodresch írta...

Gyönyörűek ezek a fotók!!!

Mi is nagyon szeretünk fotózni férjemmel de csak egy amatőr digitális géppel lövöldözök, igaz ő még néha befűzi a filmet a Rollei-be de már nincs hol nagyíttatni sajnos...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin