2009-10-06

Mákos tejberizs gránátalmával

A tejberizs nem tipikusan az az étel, amelyet látványos desszertként felszolgálhatnánk. Azonban ha adunk hozzá minimális plusz hozzávalót, szerintem bátran szervírozhatjuk akár vendégeknek is.
Az ötletet a Corriera della sera októberben indított konyhai lapjában a la Cucinában láttam. Nekem nagyon ízlett, a mák rettentően feldobja a rizst.

Hozzávalók:
1 bögre rizs, 3 bögre tej, cukor ízlés szerint, 3 evőkanál darált mák, 1 gránátalma, méz

1. Takarékon főzzük egészen puhára a cukrozott tejben a rizst
2. Mikor kész a rizs, keverjük hozzá a darált mákot, fedjük le az edényt, amelyben főtt a rizs és hagyjuk kihűlni
3. Vágjuk ketté a gránátalmát, az egyik feléből szedegessük ki a magokat, a másik felét citromfacsarón facsarjuk ki. A levet keverjük el mézzel/cukorral, sűrítsük be szirupnak
4. Bevizezett kanál segítségével formázzunk kupolákat a hideg rizsből, díszítsük gránátalmaszemekkel és a hideg/meleg sziruppal

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Kriszta!

Ez szuperül néz ki!Biztos finom is! Már csak gránátalmát kell hozzá szereznem. Amúgy milyen a jó gránátalma? Puhának, keménynek vagy milyennek kell lennie? Mert sajnos már jártam vele pórul!

Anita

lúdanyó írta...

Pont tegnap vettem egy gránátalmát, de még nem tudtam, hogy mihez. Hát ehhez :)

dolcevita írta...

Anita!

ne legyen túl kemény, mert akkor éretlen, így elég savanyú húzós íze van. barna se legyen kívülről, mert akkor vagy összenyomódott vagy túlérett, erjedt lehet

dolcevita írta...

Lúdanyó!

sztem érdemes, sokkal jobb lett, mint ahogy elsőre elképzeltem

Judith írta...

Ez nagyon jol nez ki! A ferjem odalesz erte, mert szereti a tejberizst is, a makot is. Koszi a receptet!

dolcevita írta...

az enyém meg mérges lesz, mert nem maradt neki : )

lina írta...

úúú, azért vagyunk a földön, hogy bűnözzünk :D ez nyami:D

Anna írta...

Jujj,de kár,hogy diétázom :(
Dolce!Már nem bírom, mikor lesz szakácskönyv?

e.ke írta...

és a mák is az olasz receptben volt, vagy azt te adtad hozzá?? honnan szednek ők mákot? :D

Csibe írta...

Jujjj, ez is de jól néz ki! Mindenképpen kipróbálom.

Gitta írta...

Borzalmas párosítás a gránátalma és a mák. Ezt a receptet nem ajánlgatnám, mert még a kinézete sem étvágygerjesztő.
Bocs az off-ért.
Gitta

dolcevita írta...

E.Ke!

az eredeti receptben is benne volt, tudom szokatlan, mert rajtunk kívül nem nagyon használ más konyha mákot. leginkább díszítésre pár szemet

Anna!

hamarosan : ) de nemsokára írok róla, annyian kérdeztétek

Gitta!
sztem pont annyira megy hozzá mint a meggy :)

Mariann írta...

Kedves Dolce Vita!

Nem ide tartozik, de gondoltam megosztok Veled egy linket, ha esetleg nem ismernéd.

Nagyon szuper szilikonos és mindenféle/fajta formát árulnak.

https://www.silikomart.net/index.php

Névtelen írta...

Sziasztok!

e.ke,
mi Írországban élünk, mákot a magyar bolton kívül, az egészségboltban lehet kapni, akkora kiszerelésben, mint egy zacskó fűszer. Vicces volt, mikor megkérdeztem, hogy van-e nekik, és a srác a kezembe adta. Itt ausztráliai mákot vettem. Ilyen finomságot, vagy mákos tésztát, gubát, tuti nem csinálnak belőle. :)
Ági

Notte írta...

Kipróbáltam.Függők lettünk:)
Igaz én gránátalma hiányában málnával ettem a férjem meg amaréna mártással,de nagyon finom így is.

dolcevita írta...

A málna is biztos nagyon illik hozzá, még a ribizli is. ugye mennyre feldobja az a kis mák?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin