2009-11-01

Kagyló sütőben

A feketekagylót általában ilyen módon készítem, fehérborral, petrezselyemmel, hagymával és fokhagymával. Pár perc alatt meggőzölöm, amíg ki nem nyílnak a kagylók, majd friss fehér kenyérrel mártogatjuk a kagylóízű levet. Ezt a morzsás, sütőben sült változatot többször is ettem már tengerparton (általában antipasti misto di mare, azaz vegyes tengeri előétel részeként), de odáig még nem jutottam el, hogy el is készítsem. Pedig legalább egy éve készülök rá, de mindig elékerült valami más étel a képzeletbeli listámon. A Metro áruházban bruttó 900 Ft a friss kagyló kilónkénti ára. A metrós kiszolgáláson most is meglepődtem, a pulton már csak pár kagyló árválkodott, mikor kértem, rögtön hozták is a friss, bontatlan dobozt, szólni sem kellett érte. Az eszébe nem jutott, hogy a pulton lévő 30 dekát is hozzácsomagolja. De ritka az ilyen!

Hozzávalók: 1 kg fekete kagyló, 1,5 dl száraz fehérbor, 4 gerezd fokhagyma, 15-20 dkg morzsa, 1 csokor petrezselyem, só, bors, olívaolaj

1. Melegítsük elő a sütőt a legnagyobb fokozaton
2. Hideg, folyó víz alatt sikáljuk le a kagylók héját, a "szakállukat" tépkedjük ki
3. Öntsük a bort egy nagy lábosba és adjunk hozzá kb. ugyanannyi vizet, forraljuk fel, majd dobjuk bele a kagylókat, fedjük le, nagy lángon főzzük, amíg 3-4 perc alatt kinyílnak a kagylók. (dobjuk ki, amelyik nem nyílt ki!)
4. A morzsát, a felaprított petrezselymet és a fokhagymát pirítsuk meg enyhén olívaolajon, sózzuk, borsozzuk
5. Szedjük szét a kagylókat, a kagylóhúst héjastól tegyük egy tepsibe, szépen egymás mellé őket. Szedjünk mindegyikre egy adag morzsát, pár perc alatt süssük ropogósra a sütőben

5 megjegyzés:

L.Krisztina írta...

Hű ez jól hangzik !Eddig paradicsomos mártással szoktuk enni kenyérrel de ezt most kipróbálom.

Reni írta...

Azt hiszem, hogy egyre jobban érik a budaörsi metró meglátogatása. Pont a fehérváriban nincs friss hal és tengeri áru... ez engem baromira bosszant, mert azért autó nélkül kicsit nehezebb Budaörsre elcikáznunk... :(
Imádom a kagylót amúgy, leginkább főtt/párolt változatot ettem én is, vagy tésztával, vagy önmagában.

Bisztrókonyha írta...

Dolce!
Azt hiszem megint megyek a Metróba, manapság elég sűrűn :)
Megjött a La Cucinád! Meg van egy Sale e Pepe is :) (derült égből meglepetésként számomra is )

Dolce Vita írta...

Krisztina!

érdekes mi paradicsomossal nem nagyon szoktuk enni, abba pucolt kagylót szoktam főzni

Reni!
Bp-n kívül nehéz megoldani, bár mostanában már intersparban és Corában (itt rég óta) lehet friss kagylót kapni. Igaz a duplájáért

Anna!

Eccelente! megbeszéljük...
Ha mész a Metróba vegyél lazacot is, holnap jön a receptje : ))
köszönöm az alkalmi gyerekfelügyeletet : ), működik a fűtés!

Bisztrókonyha írta...

Lazac most volt ebédre :)
Szívesen gyerekeztem, édesek nagyon! A fűtés meg épp időben.
Azért lehet veszek egy kis lazacot mégis... Várom!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin