2009-12-20

Mandulás-narancsos keksz

A saját készítésű keksz az egyik legkedveltebb uzsonna lett az elmúlt időben Kristófnál. 15 hónapos létére olyan önálló szeretne lenni a lelkem, kb. 2-3 hónapja nem engedi, hogy etessék, a levestől kezdve, mindent egyedül akar megenni. Szó szerint akar, mivel addig üvölt, amíg oda nem adom neki a kanalat. Ennek a borzalomnak egy kezelhető módját találtam, kis tányérban minden étkezéshez kap olyan falatokat (levesből répa, borsó, húsdarabok), amellyel nem okoz akkora kárt magában, terítőben, lakásban... Uzsonnára viszont eddig joghurtot evett, na egyszer adtam neki oda, hogy egye egyedül. Katasztrófa lett a végeredmény. A joghurt fele a gyerek haján, negyede a ruháján és az etetőszéken többi a gyomorban, talán.
A keksz, mellé egy szem alma ezzel szemben jól működik, csak a morzsákat kell utána kiporszívóznom a szőnyegből.
Ez a mostani nagyon ízlett mindenkinek, a hagyományos kekszreceptben a liszt nagy részét kicseréltem őrölt mandulára. Az íze is sokkal jobb lett, az állaga pedig tökéletes, omlós, ropogós.

Hozzávalók: 10 dkg liszt, 15 dkg őrölt mandula, 4 evőkanál cukor, 10 dkg vaj, 1 kis tojás, fél tasak sütőpor, pár csepp mandulaesszencia (vagy aroma), 10 dkg kandírozott narancshéj

1. gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit (lágyabb lesz, mint a hagyományos vajas tészta, ha nagyon ragad, kis lisztet tegyünk még hozzá)
2. Gyúrjunk két hengert belőle, folpackozzuk le, tegyük a hűtőbe 1 órára
3. Melegítsük elő a sütőt 180 fokon
4. Karikázzuk fel a hengereket, fél cm szélesen (nem lesz szép sima a vágási felület, a végeredmény kicsit borzas lesz, hasonló mint pl. egy kókuszos habcsók), tegyünk sütőpapírt egy tepsibe, egymástól kellő távolságra helyezzük el a karikákat, kb a duplájára terül szét. 10-12 percig süssük.

Még több keksz:
Almás-fahéjas
Ropogós csokis
Mézes-csokis
Csokidarabos-narancsos

18 megjegyzés:

Benenn írta...

Már ehetnek csonthéjasokat? Az én 15 hónaposomnak még nem mertem adni.

Zizi írta...

Szia Kriszta!
Jó recept! Kicsit hasonlít a szaloncukorhoz... :) Mandula, kandírozott narancshéj! Tegnap belekezdtem a csokigyártásba. A szaloncukor elkészítése könnyű, a csokimáz ráhelyezése már nem annyira. Egy tányéron hagytam kihűlni a szaloncukrokat, aminek az lett az eredménye, hogy jól odaragadtak és a szaloncukor alja a csokival együtt levált... Nem lettek túl szépek, viszont finomak! Ez ellen van valami ötleted? Esetleg vékonyan beolajozni a tányért és úgy ráhelyezni a kész szaloncukrokat, amíg megszilárdulnak? A másik a bonbon készítés. Még mindig besűrűsödik a csokimáz, pedig már többszöri próbálkozáson vagyok túl. Most azért jobb lett, de a pár csepp narancslé és mascarpone belerakása után nem folyékony a máz! Tibi 60%-os csokit használtam hozzá.
Ma folytatom a bonbonokat és a kekszek sütését. Jó móka a gasztroajándék, de fárasztó is.
Üdv,
Zizi

Zsu írta...

Szia!
Én a hétvégén csináltam a szaloncukrokat, és sütőpapírra ültetve szárítottam meg rajtuk a mázt. Mikor megszáradtak, nagyon könnyen lejöttek a szaloncukrok a sütőpapírról! És persze isteni finomak lettek:)

Zizi írta...

Köszi Zsu! Jövőre így csinálom! :) Most alj nélkül kapják a megajándékozottak! :) De az ízétől úgyis elájulnak, szóval a külcsín nem is annyira számít, amikor nem nézegetni fogják, hanem bekapni! :)

Tünde írta...

Úgy örülök, hogy mostanában ilyen gyakran van post, minden reggel izgatottan kattintok a blogodra. :)

Liloocska írta...

a mandulát ha fölcserélem pl. földimogyoróra az működik? v. túlolajos lesz???

Dolce Vita írta...

Benenn!

én simán, elég rég óta. Nekem a kicsi egyedül a máktól pirosodik ki

Zizi!

én rácsra szoktam tenni, vagy fogpiszkálóra feltűzöm, azt meg pl kenyérbe szúrom

Tünde!
a hétre pedig már pihire készültem menni, még karácsony előtt azért egy bejegyzés lesz

Liloocska!

Érdemes kipróbálni, nem tudom, milyen lesz, rossz biztos nem. Dióra is lehet cserélni. Mogyoróból amúgy lehet teljesen natúrt kapni?

Névtelen írta...

most sütöttem meg ezt az isteni sütit!! a gyerekek ez első tepsivel szó szerint befalták (ketten)..persze lopva, amig én a kicsit etettem és nem figyeltem, most este 9-kor megették... :-))
sül a 2. tespivel.
holnap jön a többi adag. brutál jó!!
amúgy nekem nem fojt szét, szinte akkorák maradtak mint voltak.

Lipodresch írta...

Kedves Kriszta!

Most jött meg a könyved! Nagyon örülök neki ez lesz az egyik karácsonyi ajándékom!

Ma végre a szaloncukrokkal is elkészültem!

Olvastam a zselés szalon dilemmád a csokibevonással kapcsolatban!

Én anyukám által készített (pofon egyszerű recept) birsalmasajtot vontam be csokival, így egy nagyon egészséges zselés szalont kaptam! :)

Vannak képek a Kiskrumplik blogban.

További jó munkát és áldott Karácsonyi ünnepeket neked és családodnak!

Zizi
Én egy teflonos sütőpapíron szárítottam. Tettem a csokiba kicsi vajat így szép fénye lett. Mindenféle maradék csokikat használtam, volt benne nyuszi de minőségi magas kakaótartalmú táblás is aminél későn vettem észre, hogy nagy kakaóbabdarabok vannak benne így kicsit csokítósan ronda de finom lett! :)

A kókuszossal megszenvedtem, nem is fogok csak marcipánost gyártani, esetleg zseléset.

Kála írta...

Szia!
Azt hittem idén csak a szaloncukrokat készítem karácsonyra, de azt hiszem ezt a sütit még bevállalom :-) A szaloncukrok egyébként isteniek - bár sajnos valódi keserűmandulát nem találtam, így aroma került bele. Esetleg van lelőhely ötleted?
Köszi

Dolce Vita írta...

Én sima sütőpapírra raktam, mind a 150 lejött szépen, megmaradt az aljuk : )

Keserűmandula-esszencia a Culinarisban kapható

A birsalmasajt szaloncukor nagyon jó ötlet!

Anita írta...

Ma elkészült ez a mandulacsók, nagyon finom lett!!

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!

Olyan kérdésem lenne, hpgy ha én ezt a kekszet karácsonyi ajándékcsomag részeként készítem el, mennyivel előbb csináljam meg, hogy még finom, ropogós maradjon?Persze elteszem fémdobozba, hogy ne puhuljon be, de azt sem szeretném, ha kopogós lenne, mikor az Angyal a fa alá teszi...
Köszi a válaszodat!
Dorisz.

Dolce Vita írta...

3-4 napot simán kibír

Névtelen írta...

Szia!
A tudásodra lenne szükségem:
Szerinted megvalósítható-e, hogy kandírozott héj helyett a limoncelloból megmaradt, lecsepegtetett citromhéjat teszem a keksz tésztájába?

Dolce Vita írta...

sztem bátran, csak apróra vágd és jól csepegtesd le

Névtelen írta...

szia Kriszta!

Hol lehet kandirozott narancshéjhoz jutni? Interspar?

Dolce Vita írta...

A legkényelmesebb, ha pl. piacon magos árusnál veszel kimérve. Nekem ez túl ragacsos, (sztem glükőzszirupba van leginkább áztatva), a legfinomabb, ha megfőzöd magad, üvegben, hűtőben eláll sokáig. érdemes ilyenkor narancsszezonban gyűjteni erre a héjat. Alaposan mosószerrel lesikálni, majd 2x3x váltott vízben felforralni, majd a narancshéj súlyával megegyegyző mennyiségű cukorból készült szirupban felfőzni.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin