2010-01-26

Zöldséges rizstorta


A rizs nem tartozik a kedvenc köreteim közé. Amúgy sem eszünk gyakran "hagyományos" köretet: értsd: krumpli, rizs. Halak és húsok mellé jobban szeretem a zöldséget vagy egy finom salátát. Most egy olyan receptet találtam, amely a rizst egészen feldobja, új formáját mutatja meg. Ez a gyorsan (kb. fél óra alatt) összeállítható torta nagyon látványos, ötletes, vendégeknek is süthetjük köretnek vagy hidegen előételnek akár. Előételként meleg, sáfrányos szószt ajánlok hozzá. Ehhez kell 2 dl másnapos húsleves, 1 dl tejszín, egy evőkanál mascarpone, kis fej édes hagyma, fél gerezd fokhagyma, vaj, kb. fél zacskó valódi sáfrány. A felaprított hagymát vajon megpárolom, felöntöm a húslevessel, hozzáadom a fokhagymát és 10 percig gyöngyözve főzöm, leturmixolom, hozzáadom a sáfrányt, a tejszínt és egy evőkanál mascarponét sűrűre főzöm. Sózást nem igényel, ha a húsleves elég sós volt!

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1 cukkini, 2 sárgarépa, 2 szál zeller, 10 dkg friss spenót, 5-6 szem aszalt paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 1 dl tej, olívaolaj, só, bors

1. Tegyünk fel forrni egy lábosban vizet, sózzuk, ha forr szórjuk bele a rizst. (ha van esetleg sok maradék húsleves, főzzük ebben)
2. A cukkinit, a répát és a szálzellert káposztareszelőn reszeljük le, adjuk a rizshez a megmosott, lecsöpögtetett (vagy kiolvasztott leveles) spenóttal együtt, mikor a rizs majdnem kész. Főzzük őket együtt 5 percig, szűrjük le, adjuk hozzá a felaprított aszalt paradicsomot, fokhagymát, reszeljünk bele parmezánt
3. Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a tejet, sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a kicsit kihűlt rizst. Sózzuk, borsozzuk a keveréket, ha szükséges
4. Kapcsos tortaformát (az enyém 18 cm-s) olajozzunk ki, szedjük bele a rizst, 200 fokra melegített sütőben süssük kb. 35 percig, míg a teteje kicsit megpirul

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Vajon tojás nélkül is összeáll(na)?

Dolce Vita írta...

sztem nem, az fogja össze

xman írta...

teljesen vega blog lettél.

Dolce Vita írta...

igen, húst leginkább csak szalonnát szoktam enni : )
egy-egy kecske megsütésén túl ritkán készítek olyan hús ételt, amely érdekes lehetne a blogon. A kecske receptje pedig már fennt van.
bocsánat : )

xman írta...

ejnye, pedig megnéztem volna egy finom olaszos bárányt vagy bélszínt. és még kolbászt is láttam itt a napokban, háromszor néztem rá, hogy jól látok-e. dv blogban húsféleség.

tényleg nem vagy vega, de majdnem úgy néz ki! ;)

Dolce Vita írta...

igazad van főzés terén, majdnem. Húst legnagyobb részt szalámi, sonka és szalonna formában eszem. Arra nem is emlékszem, hogy pl,. étteremben mikor rendeltem húst.
De a halat remélem szereted, azért az akad itt bőven.

Felhőlány írta...

Elkészítettem ezt a zöldséges rizstortádat (is), isteni finom lett! Igaz, zellerszár nélkül, de a vendégek vércseként csaptak le rá! :))

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin