2010-03-18

Messinai hal

Ahogy megígértem, utazunk tovább, most Szicíliába. Még szeptemberben vettem Olaszországban egy nagyon jó kis könyvet: La cucina siciliana di mare, azaz szicíliai tengeri étkek szakácskönyve. Több mint 400 recept, és ezek csak a tengeriek! Gondoljunk csak bele, van 20 olasz tartomány, ezért is írtam a szakácskönyvemben, az olasz konyhát teljesen bemutatni kötetek sokaságával lehet csak.
Ez a halas fogás Messina városához köthető, amely döntően arról ismert ma, hogy a llegközelebb fekszik a csizmához, ide érkezik meg az utazó, ha autóval, kompon közelíti a szigetet. Majd gyorsan tovább is áll innen, hogy felfedezze a meseszép szigetet. Szicíliai utazásra szerintem a tavasz a legideálisabb évszak, ilyenkor gyönyörű zöld minden, nyáron forróság, ősszel pedig a perzselő nyár utáni kiégett táj fogadja az utazót. Ennek is megvan a maga hangulata, de azért tavasszal szebb. Ahova érdemes ellátogatni: Siracusa, Palermo, Agrigento, Enna, Caltagirone, Taormina, Cefalu, Catania. A félsziget kicsit becsapós, a térképen nem is tűnik olyan nagynak, de valójában negyed magyarországnyi terület, rengeteg látnivalóval, úgyhogy erőltetett menetben is legalább 2 hét kell ahhoz, hogy alaposan megnézzük. A konyhájukról az volt a benyomásom, földrajzi távolsága ellenére, talán ez áll a legközelebb a magyar konyhához. (Ha érdemes ilyen összehasonlításokat megállapítani) Köszönhető mindez az erősebb fűszerezésnek (amely itt a mór hatásnak tudható be). Alapanyagokan és elkészítésben is találtam hasonlatosságokat, Siracusában egy kis étterem tulajdonosa, rettentő büszkén, csillogó szemekkel hozott nekünk VALAMIT. Olyat, amit még biztos nem ettünk (gondolta Ő) Nagyon speciális, helyi, ősi recept alapján, és mit kaptunk? Kocsonyát : ))))) Szegényt le kellett lomboznunk, bizony mi ezt ismerjük és esszük is, igaz 2000 km-re odébb.
Előszedem a képeket és írok majd kicsit bővebben a szigetről.
Jöjjön a hal, majdnem egytálétel, iszonyúan fel lehet dobni ezzel a recepttel egy sima fehér húsú tengeri halfilét. Aki nem mazsola kedvelő (én sem vagyok az) ki ne hagyja a receptből, nagyon kell bele!

Hozzávalók: 4 szelet fehér húsú halfilé, 1 fej vöröshagyma, 3 szál szálzeller, 10 dkg mazsola, 1 dl száraz fehérbor, 1 400 gr-os konzerv koktélparadicsom, 10 dkg fekete vagy kalamata olíva, 4 szem krumpli, csokor petrezselyem, só, bors, liszt, olívaolaj

1. A felkockázott hagymát pároljuk meg az olajon, adjuk hozzá a felkarikázott zellert, az olívabogyót (esetleg kapribogyót is adhatunk ha van), a mazsolát, a felaprított petrezselymet, majd öntsük fel a borral. Pár percig pároljuk a keveréket, majd szedjük ki a serpenyőből, tegyük félre
2. A halszeleteket sózzuk, lisztezzük enyhén be, süssük gyorsan körbe a serpenyőben
3. A krumplit hámozzuk meg, szeleteljük fel nagyon vékonyan
4. Tegyük a halakat egy tepsibe, rendezzük el körülötte a krumplit, szedjük rá a zöldséges keveréket, majd a koktélparadicsomokat a levével együtt. 220 fokon 30 percig süssük

16 megjegyzés:

Hugi írta...

Szia Kriszta!
Nagyon jó ez a recept, és külön köszönöm az olaszországi bemutatót is. Olaszországot javaslod annak is, aki nem beszél olaszul?
A recepted az áprilisi menübe felvéve.
Üdv.: hugi

Ystar írta...

Hú, de jó, azt hiszem, holnap ki is próbálom! Köszönöm!

Ricardo írta...

Milyen fehér húsú halat ajánlasz hozzá?

Mákvirág írta...

Mindegyik városban jártam, amit írtál, és olyan jó volt újra hallani róluk:-))) imádom Szicíliát és az olasz ételeket, köszi a receptet!!!
Milyen hallal készítetted?
köszönöm

zsuzsa írta...

Kedves Kriszta!

Nagyon várom a sziciliai írásod!!!
Júniusban ismét odafelé visz a vonat,ami ingyen van, hála a férjemnek!! 3 éve már nyaraltunk Oliveriben,azóta visszasírom.Meg Palermót, Taorminát, a Lipari szigeteket, az Etnát, a halast,a pékséget,a zöldségest, a fagyist és a többit, és a többit......

Zsófi írta...

hú, ennek nagyon el tudom képzelni az ízét. amint találok valahol valami normális fehér húsú halat, megfőzöm :)

Dolce Vita írta...

az eredetije szárított tőkehalból készül, (1 óra főzéssel), a receptet módosítani kellett. Szaftosabb halat ajánlanék, ami nem sínyli meg a 25-30 percet. Az enyém fagyasztott tilápiából készült (ez édesvízi fajta). Őszintén, nem a hal volt az erős elem a kajában, de a lehető legjobb volt a recept, ami a hallal történhetett. Azt állapítottuk meg, hogy finom, friss hallal mégmég jobb lett volna.

Névtelen írta...

Szia Kriszta, bocsánat a feltételezés miatt ha nem jogos, de a képen nem látszik konzervnek a paradicsom. A kérdés, hogy csak a tetejére raktál frisset, vagy az egész abból készült .
És van itthon egyáltalán koktélparadicsom konzerv? hol?
köszi
sajtosbrokkoli

Bisztrókonyha írta...

Koktélparadicsom konzervet én az Auchanban szoktam venni, Mutti márkájú.

Dolce Vita írta...

de konzerv volt. Interspar saját márkás, azaz despar pomdorini. olasz konzerv ebből készült. Amúgy ahogy Anna is írta a Muttinak is van, talán pomodoro ciliegino a neve. Delikáteszben kapni De Cecco-t is, illetve több fajtát

Gabriella írta...

Szia! Mostanában kezdtem olvasni a blogodat és gratulálok hozzá!
Ez volt az első receptem Tőled és isteni finom lett! Köszönöm a mazsolás megjegyzést. :-) Eddig én is azt hittem, hogy nem vagyok a kedvelője... :-) Tényleg nagyon illet és kellett bele.

Dolce Vita írta...

Gabriella!

remélem, még sok receptet találsz, amelyek ízleni fognak!
igen, a mazsola nagyon kell bele. Készítek egy hasonló halas fogást, tintahallal, csak az ragusan van főzve, abban is van mazsola és fenyőmag, oda is nagyon kell

4Gyerek írta...

Szia Kriszta,

Vajon működne ez a recept az olíva bogyók nélkül is? Halat szeretjük, mazsolát sem ellenezzük, de az olíva kimondottan ellenség nálunk.
Bocs, ha most szentségtörést követtem el.

Amúgy az általam leggyakrabban "lapozott" gasztroblog a tied, gratula hozzá. És így tovább. Holnap az epres-narancsos tojáshabtekercsedre fogok rámozdulni.

Éva

Dolce Vita írta...

Éva!

Sztem eléggé kell bele, de persze finom lehet nélküle is, hoz egy kis sós-savanyú ízt az ételbe. Persze ha ellenség : ) akkor tényleg ne

Unknown írta...

megcsináltam, isteni volt!! az olivát sajnos én is kihagytam (kapri ment bele és fagyasztott Pangasius filét használtam, ami nekem nagyon bejött, nem is gondoltam volna. köszi!

sneci írta...

Szia,
A héten megcsináltam a barátnőimnek. Nagyon finom lett, mindenki imádta! Talán én a legkevésbé, mert kicsit hal íze volt, de mit tehetünk... halból volt. Hetente eszem halat, de mindig keresem a legkevésbé halízű megoldásokat. Annyit tennék hozzá a recepthez, hogy nekem legalább 45-50 percet kellett sütni, hogy a krumpli megpuhuljon, valamint, hogy nem írtad, de a krumplit én kicsit megsóztam. Nagyon köszi a receptet!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin