2010-03-19

Örökké friss petrezselyem

Trükkök és praktikák vol.1. Hogyan oldjuk meg, hogy mindig legyen otthon friss petrezselyem? Ültessünk sokat a kertbe? Nem jó válasz, mit tegyen, akinek nincs kertje vagy mit tegyünk télen? Vagy mit tegyen az, aki olyan sokat használ belőle mint én? Ennyit még ültetni sem lehet. Igyekszem mindig friss csokrokat venni, de azok ha éppen nem használom fel őket, egy-két nap alatt mindig sárgulni, száradni kezdenek a konyhában tartott pohárban. Ha csak simán víz nélkül tettem a hűtőbe, fonnyadni kezdett. Kb. fél éve jöttem rá, hogy a két korábban használt tárolási mód a célravezető: a poharat a hűtőben kell tartani, így a petrezselyem akár két hétig is friss marad (gondolom, más száras, friss fűszernövénynél is működik a trükk), nem szárad, nem fonnyad. Ismerőseimet körbekérdezve azt tapasztaltam, nem tárolták így a petrezselymet, kifejezetten örültek ennek az ötletnek. Remélem, nektek is hasznotokra lesz.
(a hétre ígért 3. olasz utazás betegség miatt a következő hétre napolva)

27 megjegyzés:

Adri írta...

Én is mindig így tárolom, és tényleg hatásos.
A képek ismét gyönyörűek!!! :)

dalit írta...

Köszönöm az ötletet. Nekem is folyamatos probléma, remélem, így menni fog.

dalit

Vera írta...

Ez eszembe se jutott, pedig mármindent kipróbáltam. köszi

Zsófi írta...

A régi trükk nem ez volt.

A petrezselymet érdemes a zöldjével együtt megvenni. Nem közvetlenül a zöldje alatt vágjuk el, hanem kb. 2-3 centit hagyva a fehér részből. Ezt a csonkot érdemes földbe (cserépben) tenni és locsolgatni - több, mint 2 hétig eltartható és a C-vitamin tartalma is megmarad... Ezt folyamatosan lehet szedni, a közepét meghagyva.
Ráadásul teljesen energiatakarékos.

A Czifrayban nincsenek ilyen hasznos tanácsok?

Hobbiszakács írta...

"...kb. 2-3 centit hagyva a fehér részből." Így van, csakhogy a boltban (legalábbis nálunk) eleve gyökérrész nélkül árulják. :-(

Névtelen írta...

Én is így tárolom, naponta cserélem alatta a vizet. Piacon 5-10 csokrot is megveszek egyszerre, amikor tudom, hogy egy darabig nem jutok el oda. Régebben még fehér rész vizesedényben tárolással is operáltam, de azzal már nem szórakozom, mióta a hűtős, poharas nagyon bevált.

LepkePillangó

jeeka írta...

ó, köszönöm! épp tegnap dobtam ki egy érintetlen csokrot - sárgán, holtan, ilyen többet nem lesz.

bévé írta...

Én is mindig így tárolom, tényleg friss marad.

Unknown írta...

Papírtőrlőt bevizezem, ebbe tekerem a petrezselymet, beleteszem, egy zacskóba és a hűtő dobozába teszem. Nagyszerűen friss marad és gyermekeim, nem borítják ki a pohár vizet minden egyes hűtőben matatásnál.
Más fűszernövényeknél és salátáknál, spenótnál is működik!!

Névtelen írta...

én is zacskóban tárolom, 1 hétig is friss marad, ha szárazon teszem bele. micsoda praktikák

á la carte kulinaria írta...

Én is így szoktam tárolni. Viszont nem mindig lehet friss petrezselmyet kapni, legalábbis nekem nem mindig esik utamba, így nekem a fagyasztóban is van belőle, igaz nem lehet mindenhez felhasználni, de sokszor nagyon jól jön.

Névtelen írta...

Ültessük ládába?

Thrini írta...

Tegnap vettem két csokorral, egyet már felhasználtam. Szintén pohárban tárolom, vízben, de nem teszem hűtőbe, mert van egy remek hideg spájzunk. Valóban tovább eláll, mint szobahőmérsékleten.

Helgi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
anya9 írta...

Én is petrezselyem függő vagyok !
Kertes házban lakunk, ezért sok előnyöm van. Pl. a fodros petrezselyem nem fagy meg, és a hó alól is tudok szedni, hosszú szárral.
A hűtős megoldást kipróbálom ;)

Delish írta...

En is igy tarolom, mas fuszernovennyel is mukodik, de a mentat meg folpack-al is korbetekerem, az nagyon kenyes.

Jade írta...

En nagyon orulok ennek az infonak! Poharban tartottam, de nem a hutoben. Ezutan igy probalom tarolni. Koszi!

Wise Lady írta...

A petrezselyemzöldet hazahozom, mosás nélkül azonnal nylonzacskóba teszem, és be a hűtő dobozába. Épp ma használtam el egy 3 hete vett csokrot, még mindig szép volt.

Viki írta...

Én is teljes petrezselyemfüggő vagyok, s mindíg gond télen a frissen tartása. Eddig én is zacskóba téve hütőben tároltam, de ezt most ki fogom próbálni. Legutóbb kb 1 hete vettem zöldségzöldet, és most ezt csak úgy lazán, mosatlanul zacskóba tettem, és nagy meglepetéssel amikor ma használtam belőle - teljesen friss volt. Ennyi ideig még sohasem tartott el és nem volt ilyen friss. Lehet, hogy már vásárláskor is nagyon friss-szedés volt. Köszönöm az ötleteteket.

Viki írta...

Én is teljes petrezselyemfüggő vagyok, s mindíg gond télen a frissen tartása. Eddig én is zacskóba téve hütőben tároltam, de ezt most ki fogom próbálni. Legutóbb kb 1 hete vettem zöldségzöldet, és most ezt csak úgy lazán, mosatlanul zacskóba tettem, és nagy meglepetéssel amikor ma használtam belőle - teljesen friss volt. Ennyi ideig még sohasem tartott el és nem volt ilyen friss. Lehet, hogy már vásárláskor is nagyon friss-szedés volt. Köszönöm az ötleteteket.

Sandor írta...

Szépek és jól sikerültek ezek a tavaszi zöld-képek!!! :)

Végre tavasz...

Ízbolygó írta...

A zöld fűszernövényeket akár hetekig tárolom jól záródó műanyag dobozban, vízben úszva. Működik. A kényes bazsalikommal is.

Mária írta...

A zellergumót meg el kell ültetni, beletenni egy jópofa kaspóba és egész télen szépen elvan az ablakpárkányon. Csak bőven kell öntözni és akkor folyamatosan hozza a szép hajtásokat és egész télen van friss zellerzöld!

t3v, az okostojas írta...

csak én fagyasztom le? :)

Dolce Vita írta...

Sztem nem, de az egy félmegoldás, fagyasztva nem lehet olyan dolgokhoz felhasználni, ahova frissen kellene

Era írta...

Én is fagyasztom, tele a hűtő petrezselymes dobozokkal:)

Ha frissen kell valamihez, elég akkor leszaladni a sarki zöldségeshez egy csokorért szerintem.

Unknown írta...

én azt akkor tanultam meg, mikor arab étteremben dolgoztam :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin