A héten folyamatosan fotóztam az NLK-t, és ilyen még ritkán fordult elő, egy receptet addig módosítgattam, hogy végül nem tudtam dönteni 2 változat között. Végül az egyik ide került a blogba, a másik változat majd a Konyha októberi számában olvasható. Mindkettő nagyon jó lett. Egyszerű, szaftos, finom ízes süti, amit elrontani szerintem nehéz. Aki szereti a vargabélest, valami hasonlóra számítson, de mégis egészen másra. Értitek.
A gyerekek nálam este elpusztították, ami maradt belőle a fotózás után. Nagyon ajánlom, főleg így hétvége közeledtével, ebéd utáni desszertnek.
Hozzávalók: 12 dkg cérnametélt (valami jobb fajta, inkább vastagabb, háziasabb típus), 10 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg őrölt mandula, 10 dkg vaj, 3 tojás, 1 kiskanál sütőpor, 1 citrom héja. Sziruphoz: 2 dl víz, 7 dkg cukor, 1 citrom
1. Főzzük ki a cérnametéltet, szűrjük le
2. Keverjük el a lisztet a sütőporral, a mandulával, a cukorral, az olvasztott vajjal, az enyhén felvert tojásokkal, a citrom lereszelt héjával. Keverjük hozzá a kifőtt tésztát
3. Vajazzunk és finoman lisztezzünk ki egy 18 cm-s formát, öntsük bele a tésztát. 200 fokos sütőben süssük kb. 35-40 percig, mag szépen pirulni kezd a teteje
4. Közben karikázzuk fel vékonyan a másik citromot, tegyük a cukrot a vízhez, tegyük bele a citromkarikákat és takarékon, gyöngyözve főzzük meg a citromkarikákat, míg a szirup besűrűsödik.
5. A már majdnem kihűlt tortát borítsuk ki a formából, szeleteljük, locsoljuk meg a szeleteket a sziruppal, citromkarikával díszítsük és azonnal tálaljuk.
2010-09-09
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
15 megjegyzés:
Szia Kriszta!
A műsorban volt egy mondatod, amit kezdő olaszrajongóként nem igazán értek: a milánói makaróni nem létezik???
De az is lehet, hogy csak süket vagyok és félrehallottam :)
Ez a kép... álomszép.
És még citromos is. Meg mandulás. Meg... szóval ez kell nekem! :)
Húú, de jól néz ki! Egész biztos,hogy finom is.
Juci: Szerintem Kriszta arra gondolt, hogy az olasz eredetűként megjelölt menzakajánk, a milánói makaróninak nevezett iparisonkás-konzervgombás-iparitrappistás-ketchupos "remekművünk" Olaszországban egy teljesen ismeretlen fogalom. :)
na, ezt ki fogom próbálni!:)
juci
ird be a google-ba hogy "maccheroni alla milanese" és csak magyar hivatkozást találsz:)
Huh ez nagyon jol nez ki, es erdekesen hangzik. Szeretem a citromot az olyan halas gyumolcs mindenhez jo szinte:) Nagyon szepek a fotoid.:)
köszönöm, nekem is nagyon tetszik, ha illik ilyet mondani saját kèpre, bár van egy-két bosszantó apró hibája.
a milánói makaróni kompletten nem létezik. A makaróni tészta rövid tésztafajta, amit mi annak hívunk, az inkább bucatini. milánóban a paradicsom nem klasszikus alapanyag, a csiperke pláne nem. egyszóval nem létezik, ahogy a bolognai spaghetti sem abban a formàban, ahogy itthon ismert. Létezik a klasszikus ragù bolognese, de annak a tésztája a tagliatelle. kevesen tudják, hogy pl tej kell bele. milánó legismertebb fogása az osso buco vagy a risotto alla milanese
valamikor a hetvenes években találhatták ki magyar szakácsok a milánói makarónit mint menzakaját. egyszerű volt megcsinálni, egy konyhásnéni is könnyen bodogult vele. gombát sonkát lepirítottak egy jó adag paradicsomsűrítménnyel, majd felöntötték vízzel és befőzték sűrűre. ehhez adták a hosszú csőtésztát, amit valamilyen homályos okból makaróninak neveztek:)) szerencsére szegény milánóiak nem is sejtik micsoda merényletet követtek el a nevük alatt:) ennek a súlyosbított vendéglős változata volt/van a milánói sertésborda, amiben mindezt megfejelik egy darab rántotthússal:)
DV
tetszett a filmed! érdekes nálam nem volt "kutyus" csak mikroport:DDD
Nagyon fincsinek tűnik a recept, és a kép alapján is.
Nálunk a vargabélesből sem szokott sok maradni másnapra, így gondolom, hogy ez is hasonló sikerre tenne szert.
Jó ez a reci, biztosan ki fogom próbálni. A bolognai ragut én pontosan így készítem:
http://www.youtube.com/watch?v=Sk_CGtA4HIY
Mennyire autentikus ez?Azt olvastam, hogy Olaszo. -ban csak maximum aszalt paradicsomot teszenk bele.
nagyon fincsi lett! köszi!
biztos, hogy többször elkészítem majd!
ildikó
Off:
Készülsz írni egy újabb posztot a fotózásról? Tudnál ajánlani fotóskönyvet? Köszi
Pötipite, Worchesterrel? : )) semennyire Létezik egy szervezet, amely a ragu bolognese titkát, receptjét őrzi, az ő leírásuk alapján ez a szósz hivatalos receptje: 30 dkg darált marha, 15 dkg zsírzsalonna, 5 dkg sárgarépa, 5 dkg szárzeller, 5 dkg hagyma, 1 dl száraz fehérbor, 2 dl húsleves, 2 dl tej, 5 evőkanál paradicsomszósz, só, bors.
Először a nagyon apróra vágott szalonnát pirítani, rá a lereszelt zöldségeket, nagyon lassan párolni. Húst rá, lepirítani, bort rá, húslevest rá, paradicsomot rá. 2 órán át főzni, takarékon, tejjel öntögetni közben (ha lehet, friss 3,6%-ossal
Toma!
Én még mindig nem láttam, anyukám szerint kicsit gyorsan beszéltem és kimért voltam. Ez a lámpaláz. Ha jól emlékszem, végig volt a kutyus, a mikroport mellett
Anna!
tudom, tudom, kellene, de most is itt állnak a gépemen a fotók kajákról,de nem volt időm letölteni őket : ( Egy-két alapkönyvem van, oda is tudom adni
Óóóóó, azért nagyon hálás lennék!
Szólj, ha elugorhatok értük.
És nem lehetne egy ilyen mennyei süti elkészültét élőben is megcsodálni? :)
Megjegyzés küldése