2010-10-28
Fokhagymaleves
Emlékszem, még otthon laktam és egyáltalán nem főztem, mikor vendégségben, valamikor 98-99 körül fokhagymakrémlevest ettem. Akkor ez irtó nagy szám volt. A receptet elkértem a házigazdától és otthon is többször készítettük. A leves valahogy így nézett ki: vaj, liszt, tej, ebből besamell, majd vízzel felönteni, leveskockát bele, néhány gerezd lekapart fokhagyma és kész is a leves. Reszelt füstölt sajttal persze. Jó pár éve nem készítettem, de ma munka után gyors, melengető ebédet akartam magamnak készíteni. (hogy mi volt a munka, azt lejjebb láthatjátok). A fokhagymakrémleves azóta persze átalakult, szerintem ez a mostani a jobb változat. Egyrészt mert ebben nincsen liszt, de legfőképp azért mert a friss fokhagyma és a főtt fokhagyma íze és erőssége között óriási a különbség. A mai ebéd után bátran mehet a randi, a 10 évvel ezelőttivel csak szagosan.
Hozzávalók: 2 fej fokhagyma, 3 dkg vaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 liter zöldség vagy húslé, 2 tojás sárgája, 1 tk fehér borecet, só, bors, száraz fehérkenyér
1. A fokhagymákat pucoljuk meg, hagyjuk egészben és vajon takarék lángon fonnyasszuk 10 percet a felaprított hagymával együtt
2. Öntsük fel az alaplével, lefedve főzzük 30 percet
3. Turmixoljuk le a levest, vegyük le a gázról
4. A tojás sárgákat keverjük el az ecettel, majd adjunk hozzá 2-3 evőkanál levest, keverjük a meleg leveshez a tojást (ne legyen nagyon forró, mert akkor összekapja). A kenyeret pirítsuk meg, tegyük levesestányér aljára, szedjük rá a forró levest.
Tipp: Ha van időnk és valamit éppen sütünk a sütőben (mondjuk ne piskóta mellé), akkor tegyük be egészben a fokhagymafejeket, ha krémesre sültek, nyomkodjuk ki a héjból és ezt a krémet tegyük a vajon már megfonnyasztott hagymára, a továbbiakban folytassuk a receptet
A mai recepthez ráadásként néhány fotó, egészen más témában. A mai fotóalanyom Ádám ovistársának 3 hete született kistestvére volt. Ő a harmadik gyermek a családban. Két gyerek után még mindig meglepődök azon, hogy milyen kicsike egy újszülött. Nagyon kicsi.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
12 megjegyzés:
Nagyon szépek a képek.
Pár héttel szülés előtt állok, és nekem egy újszölött NAGYON NAGYON NAGYNAK tűnik, valahogy egyre nagyobbnak! :))))
Nagy kedvenc nálam is! :) Gyönyörűek a fotók. Megint. :)
Hogy csinálod, hogy ilyen szép világos a kép?
Túllövöd a záridőt, vagy utófeldolgozásban húzod fel a brightnesst?
Illatos, szuszogó csomagocskák fotózása lehet a világ egyik legszebb, legfelemelőbb foglalkozása.
kivételesen a babaképek jobban érdekeltek, mint a recept! :) Gyönyörűszép! :)
Bocs, most engem is a babafotók bűvöltek el jobban - az enyém tegnap volt két hetes, és szintén hihetetlenül pici. A négyéves nagy ló mellett meg pláne. :-)
Már korábban is néztem, és engem is nagyon érdekelne (ha nem szigorú műhelytitok persze): hogy csinálod, hogy olyanok a színek, mint a régi, utólag, kézzel színezett fotókon, képeslapokon? Nagyon tetszik!
Nem tudom, van-e már ilyened, de szeretnék küldeni Neked, és ezzel kitüntetni a blogodat egy "kreatív blogger" díjjal.
A díj szabályai:
1. Meg kell köszönni annak, aki adta.
2. A logót ki kell tenni a blogra.
3. Be kell linkelni, aki adta.
4. Tovább kell adni 7 blognak
5. Be kell linkelni a kitüntetett blogokat
6. Megjegyzést kell hagyni náluk
7. El kell árulni 7 dolgot a blog írójáról
Részletek itt: www.wholeliving.blog.hu
szia, én küldtem a meghívót, rendszeresen olvasom a blogod, még az Otthon fotózáson találkoztunk, mint stylist. Nagyon tetszenek a receptek és a képek. Örülök, hogy megismerhettelek. És ezek as képek is gyönyörűek. Üdv Sz. Csilla
Szia Csilla!
ott válaszoltam
Egy (jó)kép többet mond mint ezer szó. Hát még öt...
:-)
A leves is biztoa finom, de tunemenyesek a kepek a babarol! Hozzank nem akarsz jonni fotozni, tunderi 9 honapost? :-
D
Liloocska
ha érdekel a fotózás, idénre van még pár szabad hely
Megjegyzés küldése