A pasta alla Norma egy nagyon egyszerű, de ízletes tészta Szicíliából. Mondhatni, Szicília, pontosabban Catania város gasztronómiai jelképe. Eszméletlen, hogyan lehet egy olyan étel, amelyben nincs semmi különleges hozzávaló, ennyire finom!
A tészta különlegessége, hogy ricotta salata, azaz sózott, érlelt ricotta kerül rá sajt helyett. Ez egy nagyon sós, szicíliai sajt(?) különlegesség. Nem is tudom, lehet-e sajtnak hívni, ahogy a ricotta sem túró. Miért nem az? Mivel nem úgy készül, ahogy a túró, hogy kicsapatjuk a savót a tejből, hanem a ricotta pont ebből a kicsapatott savóból készül. Ezt oltják be, főzik újra, innen a név ri-cotta, ami szó szerint azt jelenti újrafőzött. Ricotta salátát sajnos ezidáig itthon még nem láttam. : ( Ez a darab nekem Nápolyból van, de találtam már Triesztben is.
A tésztát a vacsorához mi gyúrtuk, 50 dkg durumdarából. A tészta csak vízzel készült (10 perc alatt) a formázást meg Ádám fiammal (ő tekerte) 20 perc alatt megcsináltuk a Regina géppel. Emlékeim szerint ez eddig tovább tartott, de rájöttem miért, mert eddig Kristóf is "segített". Most ő nem szállt be a játékba, így hamar elkészültünk. : )
Hozzávalók: 50 dkg tészta (ha száraztésztából készítjük), 2 padlizsán, 400 gr konzerv, hámozott paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, kis csokor friss bazsalikom, só, olívaolaj, 5 dkg ricotta salata (pecorinóval helyettesíthetjük)
1. A padlizsánt csíkozzuk fel, olajban süssük ropogósra, papírtörlőn csepegtessük le.
2. A paradicsomot tegyük lábosba, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, a bazsalikomot, sózzuk, főzzük a szószt nagy lángon 15-20 perc alatt készre
3. Főzzük ki a tésztát, szedjük rá a szószt, a padlizsánt reszeljünk rá ricottát/sajtot
2011-04-06
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
Kedves Kriszta!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat a borhoz/elé-ételt (Tokaji-s) kérdésemre.
Szép napot!
Jázmin
Kedves Kriszta!
Nekem is van egy Regina tészta gépem, de sajnos nekem eddig nem sikerült ilyen szép tésztákat csinálnom mint neked, nekem mindig olyan nyomik lesznek mikor késsel levágom őket. Árul el mi a titka te, hogy csinálod. Egyébként próbáltam már sima lisztel és durummal is.
Köszi: Kati
Hát igazi Mamma vagy!:-))
Írigylem, ezt a házi tészta gyártást!
Ez az étel nagy sláger nálunk, mert gyorsan elkészül és tényleg nagyon finom. A gyerekeim is imádják. Gondolom házi tésztával még finomabb lehet, de nincs tésztagépem egyelőre... Szabina
Kati!
eddig csak durumdarával készítettem benne tésztát, és mindig gyerekjáték az egész (szó szerint : )). gyors mozdulattal vágom le, nem ragad így össze. Ezt az adag tésztát pl. mindenféle alálisztezés nélkül arra a tálcára formáztuk, amit a fotón látsz, majd innen egy mozdulattal ment a vízbe. Nem ragad össze. Fontos, hogy 10 percnél többet ne gyúrd a tésztát, mert akkor hajlamos elkezdeni ragadni, tapadni, nyúlni
mi ezt a 'The Sopranos' sorozat olasz szakácskönyvéből néztük ki, azóta nagy kedvenc ricottát teszünk rá, úgyis isteni, a sorozat meg zseniális volt...
Agnese
Sima puha ricottát?
Kedves Dolce Vita!
Üdvözlet Cataniából:) mi pont ma hallottuk egy olasz háziasszonytól a ricottás tészta receptjét, holnap ez készül a magyar-olasz konyhában, ez már biztos!
Nem tudom, otthon elérhető-e bárhol is, de egy nagyon finom változata a ricottának a "ricotta al forno" azaz kicsit barnás külsejűre sült ricotta, a sütéstől finom-savanykás íze lesz, többször vettünk már ilyet is.
Anna Szicíliából
Végre :-) már hiányoltam ezt a tésztaételt a blogodról..imádom :-)
Köszönöm Kriszta próbálkozok tovább.
Kati
Katarína!
Nem tettem fel, mert nem volt ricotta salata hozzá. Tényleg ezzel az igazi
Anna!
üdv, itt! : ) (a földrajzi helyért kicsit irigy vagyok)
ricotta al forno-t szoktam magam sütni, vagy csak simán sósan, vagy fűszerezem, aszalt paradicsommal, olívabogyóval. És sütöm édesen is mézzel
Megjegyzés küldése