2011-04-27

Spárga diós gremolátával

Kezdjük az elején, mi a túró az a gremolata? Egy egyszerű, de nagyszerű dolog: aprított petrezselyem, fokhagyma, reszelt citromhéj elkeverve, mindez a híres milánói borjúlábszárral, az ossobucóval tálalva. Remek, ahogy ez az egyszerű kis keverék, friss ízével, hogyan könnyíti ezt az igen testes fogást. A spárgának azonban nem könnyítésre van szüksége, hanem épp ellenkezőleg, egy kis nehezítésre, ezért a klasszikus gremolátát dióval és szardellával egészítettem ki. (egy ehhez nagyon hasonló, szardellás, pirított spárga tavaly már nagy siker volt a konyhámban). A mostani vízben főtt, így a fogás alapja (maga a spárga) nagyon lágy és kifinomult lett, nagyon jól ellensúlyozta a diós-szardellás-citromos feltét. Előételnek ajánlom.

Hozzávalók: 50 dkg zöldspárga, 4 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 citrom, 5-6 db szardella, 7-8 dkg dió, olívaolaj

1. A spárgát pucoljuk meg, dobjuk sós, forrásban lévő vízbe, majd főzzük 3-4 percet
2. A diót vágjuk durvára, a fokhagymát, petrezselymet aprítsuk fel, a citrom héját reszeljük le (csak sárga rész kerüljön bele). A szardellát aprítsuk fel, keverjük el az egészet, adjunk hozzá, 3-4 evőkanál olívaolajat.
3. A spárgát csöpögtessük le, melegen a gremolatával tálaljuk

3 megjegyzés:

Krisztian írta...

A spárga megpucolása az pontosan mit jelent ? Csak az aljából kell levágni a fehérebb részt, vagy mit kell pontosan csinálni ?

ehran írta...

Ez a gremolata jól jött most, nagyon kösz! :)

Dolce Vita írta...

Sztem nagyon jól mentek egymáshoz, tényleg!

Krisztián!

Ha nagyon friss, zsenge a zspárga, akkor a végéből szoktam egész keveset levágni, de az adja magát. Ilyenkor az oldalrügy kezdeményeket nem bántom. Ha érezhetően vastagabb kicsit a "héja", akkor a rügyekkel együtt kicsit megkaparom a szárakat, mint a zsenge sárgarépát

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin