2011-05-23

Epres-mascarponés-narancsvirágos tekercs

Újabb tekercset készítettem a hétvégén. A tiramisusból maradt egy adag mascarponekrém (fél kg. mascarponét kevertem be ahhoz a sütihez), a felét lefagyasztottam, most pedig felhasználtam egy kis eperrel ízesítve. A tésztából dupla adagot készítettem, így a nagy sütőtepsit töltötte meg, 10-12 főre lesz belőle desszert, akkor ha ezek a fők normál étkűek, édesszájúakból elég talán 6 is, hogy elpusztítsák.

Hozzávalók:
6 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, kb. 40 dkg eper, 25 dkg mascarpone, sziruphoz: 1 ek. narancsvirágvíz, 2 dl víz, 10 dkg méz

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokon. Turmixoljunk le 15 dkg epret, keverjük el a mascarponéval, adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot, habverővel keverjük keményre a krémet, tegyük hűtőbe
2. A többi cukrot keverjük habverővel habosra a tojásokkal. Addig keverjük a krémet, míg kifehéredik, könnyű, krémes nem lesz (kb. 5 perc)
3. Szitáljuk hozzá a lisztet, habverővel keverjük el, sütőpapírral béleljünk ki egy nagyméretű sütőtepsit, süssük 15 perc alatt készre a piskótát
4. Még melegen tekerjük fel a sütőpapírral együtt, hagyjuk így kihűlni. A maradék epret daraboljuk fel. A vízből, mézből, narancsvirágvízből főzzünk szirupot
5. Ha kihűlt a piskóta, tekerjük ki, szedjük le róla a sütőpapírt, locsoljuk be a sziruppal, kenjük meg az eperkrémmel, szórjuk rá a darabolt epret, tekerjük fel. Tálalásig hűtőben álljon.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szép!

duende írta...

Gyönyörűűűűű :)

Dolce Vita írta...

és nagyon finom is volt! : )

Anett írta...

Most nem tudom,hogy a tiramisus variációt,vagy ezt készítsem el előbb... :)

Attila írta...

Én még csak most vettem észre a DV konyhát, lehet tudni, hogy milyen élelmiszerek, illetve eszközök lesznek még elérhetőek? :)

Dolce Vita írta...

Attila!

Folyamatosan bővül a kínálat. Kések jönnek hamarosan pl.

Timi írta...

Kedves Kriszta!
Istenien néz ki, muszáj kipróbálnom! :-) Narancsvirág víz hol szerezhető be? Mivel tudom pótolni? És mi van, ha egyszerűen kihagyom?

köszönöm,
Timi

Dolce Vita írta...

Tomo!
Csarnokban az Ázsia Boltban vettem. Pár száz ft volt a 2 dl üveg, és ez sztem a végtelenségig elég lesz. Ha kihagyod egy sima (de nagyon finom9 epres tekercset kapsz

Dolce Vita írta...

Timi, bocsánat egy billentyűvel félreütöttem : )

Liloocska írta...

SZia Kriszta!

Én megcsináltam a tekercset, de nem sikerült tökéletesre. Az epret lecseréltem meggyre, előbbinek lejárt a szezonja.
Tehát odáig remekül működött minden,h. a tésztát még melegen felcsavartam, hajgumival rögzítettem,h. ne tekeredjen ki. Meglocsoltam a sziruppal, amiből szerintem kb 1 dc vízzel is elég lett volna.. Utána bele kentem a krémet, és felcsavartam volna. De egyrészt sok volt a töltelék, kifolyt mindkét végén, másrészt a tészta nem maradt feltekerődve... Most belecsomagoltuk foliába, aztán majd tálalásnál nem tudom még hogyan fogjuk felvágni...
Van vmi ötleted, máskor hogyan?

Zsuzsi

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin