2011-05-30

Kávé és likőr harmónia

Ha a tegnapi bejegyzést nézzük, akkor ez a mai téma az igazi torkosság. Bűn-e vagy betegség, nem tudom eldönteni de nagyon élveztük. Az biztos, nem volt rá fizikai szükségletünk, nem a természetes étvágyat akartuk kielégíteni, pusztán öncélúan párosítottunk két dolgot, hogy választ kapjunk arra, létezhet-e harmónia kávé és likőr között. Befolyásolják-e egymás ízét, karakterét, milyen pörkölésű kávéhoz milyen likőr illik.

Az öncélú élvezethez az Ybl villa illő hátteret biztosított, most voltam itt másodszor, de még mindig el tud bűvölni.
Nem vagyok nagy likőrös, bevallom, az est folyamán a kávéval összekóstolt italok közül több volt az, amelyet még soha nem ittam.

A tesztre pedig kifejezetten kíváncsi voltam, őszintén megmondom, eddig még nem gondoltam soha úgy a kávéra, hogy azt nem magában kellene fogyasztani, hanem ízpárokat vagy éppen ellentéteket keressünk hozzá. (Azon meg egy kicsit izgultam, mi lesz velem az este 7-től kóstolgatott kávék után, hajnalban meddig forgolódok álmatlanul az ágyban, de előre elmondhatom a két dolog, kávé és likőr ebben a kérdésben semlegesíti egymást.)
A teszten először a kávét kóstoltuk (összesen 5 különböző Nespresso-t, tej és cukor nélkül szigorúan), úgy ahogy mondjuk a borokat is szokás. Figyeltük az illatát, megjelenését, a cremát, majd ízében az intenzitást, a karaktert, ízhosszúságot, majd egy-egy kávé után a hozzá párosított likőrt, és kóstolgattuk, mi történik, mit hoznak ki egymásból. Érdekes volt, hogy a különböző kávék mennyire más karakterűek voltak, így, hogy odafigyeltünk rájuk. A kávé nekem általában vagy a finom/nagyon finom vagy az elmegy illetve pocsék kategóriába szokott bekerülni. Ezen túl különösen nem figyelek az ízjegyekre, pár pillanat alatt leküldöm, és kész.

Egy 10-es intenzitású kávéval kezdtük, hozzá az olaszok kedvelt aperitivóját, Fernet Brancát ittunk. A Fernet Branca egy meglehetősen keserű likőr, de a kávé érdekes módon nagyon sokat tompított rajta, én inkább édeskésnek semmint keserűnek éreztem a kávé után. Jó páros volt. Ezután kakaólikőrt ittunk, itt a kávéra már nem emlékszem (intenzitásban visszafelé haladtunk), de talán ez a páros nem hagyott olyan mély nyomot, mint az első. Őket mandulalikőr páros követte.
A negyedik egy kifejezetten savas kávé volt, vékony, gyorsan eltűnő ízzel. Az előző három kávé után, mint kávé egyáltalán nem volt nagy élmény, de miután hozzáittuk a narancsos Grand Marniert, a likőr citrusos jegyeket csalogatott elő a kávéból. Ehhez hasonlóan az utolsó, házi készítésű feketeribizli likőr pedig egyértelműen bogyós gyümölcs aromákat hozott ki a párjául választott kávéból.
Egy újabb játékszer az ízek szerelmeseinek, érdemes kísérletezni. Nekem teljesen új élményt nyújtott így a kávézás, arra a következtetésre jutottam, hogy egy jól eltalált páros egy finom ebéd vagy vacsora után simán megállja a helyét desszert helyett is akár.

8 megjegyzés:

Barman írta...

A kávé-likőr párosításnál van egy szerintem izgalmasabb "trend":)
Sajt és single malt whisky:)

Dolce Vita írta...

A whisky-vel ugyanúgy hadilábon állok, mint minden más tömény alkoholos itallal, de ahogy a likőr is kellemes csalódás volt, gondolom a whisky is az lenne, főleg a sajttal. Érdekes kombináció!

Névtelen írta...

a Nespresso nem igazi kávé. ha igazi kávé én ezt olvasom www.kavekorzo.hu

Dolce Vita írta...

Miért nem igazi kávé? Komolyan érdekel

Névtelen írta...

Ugyan már, a kávékorzót pár megszállott, erősen robusztás kávéízlésű pasi csinálja, akik a pörkölésen kívül mindent maguk csinálnak egy csésze kávéért. Ugyanaz az ízlésük, minden tesztjükön látszik, hogy imádják a robusztát, amit én például ki nem állhatok. Már miért ne lenne a kapszulás kávé igazi? Ugyan már, ne legyünk demagógok, a baristák munkáját sem mostanában fogja feleslegessé tenni. A világ halad, tetszik vagy nem, a kapszulás kávézés nagy segítség sokaknak, előny, egyszerűen jó kávé, amiért hajlandóak fizetni, egy új kávézási mód, új kategória. Lehet fanyalogni, kapszulákban is vannak kiváló és kevésbé jó kávék, akárcsak a szemesből. Kiszűri az emberi tényezőt, nem azon múlik milyen lábbal keltem fel, és ez nagy fegyvertény. Szerintem az Illy sokkal finomabb (és van szemestől a podoson át a kapszulásig minden formában), de nem lehet elvitatni, hogy a Nespresso lavinát indított el, és sok embernek egyszerűsítette egy pont eléggé jó, és az egyenkénti adagok miatt mindig friss kávéval az életét.

Minden elismerésem, hogy pár kávémániás otthon félszobányi kávéberendezést tart, pepecsel mindennel, darál, tisztogat, megmondják a - szerintük - tutit, ápolgatják egymás lelkét, de akár tetszik akár nem, az emberek 99%a nem akar otthon barista lenni. Lehet ezen hörögni, de minek. Az emberek többsége mégcsak nem is eszpresszót iszik otthon, mert kotyogóban főzi (hogy a filterről és a Nescaféról ne is beszéljünk), és nem kapszulában, de ha fejleszteni akar biztos előbb fogja kapszulában főzni mint a kávékorzósok módszereivel, mert nem tart otthon professzionális kávéeszközöket. Nem ruház profi darálóba és gépbe sokszázezret mert nem ért a működtetésükhöz, és ami a legfontosabb, hogy nem is akar érteni hozzá. Jó eszpresszót akar egyszerűen és gyorsan, nem akar gépet állítgatni meg tisztogatni.
Egyetlen dolog a kapszulák baja, kicsit sok a szemét belőlük, nem mintha a tetrapak dobozok, kis adagos joghurtok, ezernyi nejlonszatyor mellett emiatt pusztulna el a világ.
Én bírom a kapszulásokat, nekem, és még sokaknak megoldást hoztak egy problémára a háztartásomban, hurrá!

Dolce Vita írta...

Köszönöm, pont ugyanezt gondolom én is, csak nem lett volna kedvem ilyen hosszan megírni

Anzsi írta...

Sziasztok!
Szerintem mindkét út járható. Imádom a frissen főzött kávét, a darált kávé illatát. Nem nagy géppel és nem nagy beruházással és még a konyhám felét sem foglalja el, ezt otthon is megkapom. Szeretem azokat a helyeket ahol jó géppel, jó kávét főznek. De, inkább iszom jó kapszulás kávét egy kávézóban, mint egy odaégett, keserű, lötyit. Ugyanakkor nem bánnám, ha egy-egy hely ne ingadozó minőséget produkálna, és ne attól függne a kávé íze, hogy ki főzi és milyen lábbal kelt...

Viszont biztos nagy élmény volt ez a teszt!

Dolce Vita írta...

Anzsi!

a teszt nekem nagyon különleges volt, főleg mert 1. nem iszom likőrt, 2. kávét tej nélkül, de így egyben nagyon jól működött a dolog.

Nekem sem foglal el a főzős gép túl nagy helyet, viszont a kávéport egész nap takarítom (daráló, mosogató, kávégép háromszögből). Ez mondjuk pár perc csak, tényleg. Viszont ha van itthon kapszula is akkor biztos, hogy a kapszulásat készítem el. Az 30 mp, a másik meg 3 perc. Az időt olyan dolgoktól sosem sajnálom, ahol sokkal jobb eredményt ad, ha elkészíted szépen magadnak a dolgokat, de ahol az eredmény ugyanaz, sőt jobb a gyorsabb, akkor a gyorsabbat választom. Van, hogy nagyon jó kávét készítek a sima eszpresszó gépemmel, de az is előfordul, hogy pocsékat, és főzhetem újra. A kapszulásoknál ez nincs, mindig ugyanolyan jó.
Remélem, érthető voltam, mindkettőt szeretem...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin