2011-05-26

Rucolaolaj

A rucola magról ültetése (idén csíráztatás nélkül közvetlenül kintre ültettem) igen jól sikerült. Rucolát eszünk rucolával, szinte minden nap. Az íze kellemesen zsenge még, így akár önálló salátának is készítem, kis citrommal, olajjal locsolva, borssal és parmezánnal szórva.
Most olajat készítettem belőle, hasonlóan egy pár évvel korábban készült medvehagymaolajhoz. Nagyon finom és ugyanolyan szép smaragdzöld lett, mint a medvehagymás. Az átszűrés után megmaradt rucolapépet elkevertem egy doboz cottage cheese-zel, jó sok, mozsárban megtört rómaiköménnyel és egy kis sóval. Kivájt cukkinikbe töltöttem, 200 fokos sütőben 30 percig sütöttem. Mikor elkészült, meglocsoltam. Mivel? hát persze, hogy rucolaolajjal.


Hozzávalók: 1 nagy csokor rucola, negyed citrom, kevés tengeri só, 2 dl extra szűz olívaolaj (ne legyen túl karakteres)

1. Blansírozzuk a rucolát: dobjuk pár pillanatra forrásban lévő vízbe, majd gyorsan vegyük ki és áztassuk jeges vízben.
2. Alaposan szárítsuk meg a rucolát, keverjük el az olajjal, adjunk hozzá kevés citromlevet és tengeri sót. Turmixoljuk meg enyhén, nem kell, hogy pépes legyen
3. Tegyük pár órára a hűtőbe, hogy összeérjen az olaj, majd kis szűrőn szűrjük át

7 megjegyzés:

duende írta...

Tyű mekkora ötlet! És én hogy imádom a ruccolát. Megyek legelni. :)
Ez a töltött cukkini is isteni lehetett!

Dolce Vita írta...

Duende!
A töltött cukkinit korábban úgy készítettem, hogy újhagymát és snidlinget kevertem a túróhoz és úgy a rómaiköményt. (egy része meg tökbe ment) Érdemes kipróbálni így is, nagyon finom, könnyű, nyári ebéd leehet belőle

duende írta...

Köszi szépen a tippet, van egy édes kis pici tököm, lehet hogy erre a sorsra jut! :)

Eszter II írta...

Éljél, éljél! Nálunk is kikelt vagy ötmillió rukkolamag, ahogy anyukám fogalmazott, három tehénnek elég lenne. Ezt eszi már az egész baráti társaság, úgyhogy hálás vagyok minden egyes receptért!

Névtelen írta...

Szia! Miért kell blansírozni elöötte a rucolát?
Köszi,
Kata

Dolce Vita írta...

Sztem jobban tud a színe, íze így keveredni, mint a nyersnek

Dolce Vita írta...

Eszter!

én lassan árulhatnám is

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin