2011-06-14

Tutti frutti leves

Már annyira tutti, amennyire minden gyümölcs belekerült, amelyet a hűtőben találtam. Volt itthon sárgadinnye, őszibarack, málna. És most kicsit segítsetek! A piacon a dinnyére az volt írva, magyar és az őszibarackra is. Megkérdeztem az árust, honnan van, azt mondta nem tudja, de biztos, hogy magyar. (meggyőző, nem?) Kertünkben az őszibarack még kemény és tök zöld, és a hazai dinnyét is csak július végére saccolnám. Igaz, jó idő volt, de ezek a gyümölcsök be tudnak érni ilyenkorra? A barack amúgy tényleg nagyon finom, leveses és édes volt. Nem olyan, mint az éretlenül leszedett, kamionban beért baracknak csak tűnő tárgyak. És a dinnye is nagyon jó volt. Eljött a globális nyár ideje? Egyszerre kapható málna, dinnye, barack és banán a zöldségesnél. Ez utóbbira szerencsére még nem volt ráírva, hogy magyar. : )
A gyümölcsökből gyors, főzés nélküli, turmixolt levest készítettem. Az az egyetlen mód (a házi gyümölcsfagyi mellett), ahogy Ádám szervezetébe gyümölcsöt lehet bejuttatni. : ( Kristóffal szerencsére nincs ilyen gond, ő egész nap enné a gyümölcsöt.

Hozzávalók:
1 kisebb sárgadinnye, 4 szem őszibarack, 1 marék málna, 3 evőkanál méz, 4 evőkanál tejszín, 1 lime, víz

1. A gyümölcsöket mosva, pucolva tegyük mély tálba, adjuk hozzájuk a mézet, turmixoljuk simára
2. Adjuk hozzá a tejszínt, és annyi vizet, hogy ízlésünknek megfelelően legyen híg vagy sűrű a leves. Én 2,5 dl adtam hozzá (ez függ a gyümölcsök levesességétől is), és így 4 főre lett elég a leves. Csepegtessünk bele lime-levet
3. Málna kevés volt benne, nem volt szükséges átszűrni a magok miatt a levest

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Piacos ismerőstől tudom, hogy az ilyen gyümölcsöknél, amikről írsz meg kell nézni a dobozt amiben árulják, mert azonnal kiderül, hogy görög vagy spanyol pl. Ha meg nem, akkor is valószínű, hogy áttöltik és pofátlanul ráírják, hogy magyar. Pl mostanság az eper is mind spanyol, mert a két héttel ezelőtti nagy esők tönkre vágták a magyar epret a legtöbb helyen. Nálunk pl. "tahi"-i spanyol epret kapni mindenhol...

Dolce Vita írta...

de akkor hogy van képe ráírni, hogy magyar? ellenőrzi ezt valaki, piacfelügyelőség stb? Ezek különben sima ládában voltak, nem feliratosban, azokat szoktam figyelni. Ennél az árusnál vásárolt eperre pl nem volt ráírva, hogy magyar, amúgy nagyon finom volt. A dinnyére azt mondta, fóliás, na de a barack??? befóliázzák a fákat is : ))

Zizi írta...

Barack biztosan van már magyar. Bár én is csodálkoztam rajta. De van nagyon korai termő fajta, ezek szerint. Ugyanis szombaton láttam a biopiacon azt a zákányszéki barack árust, akitől mindig vettem a barackot korábban is. Neki nincs is állandó standja a biopiacon, csak akkor szokott menni, amikor barack szezon van. Egész kicsiket árult, egyébként van neki hatalmas óriás fajta is - gondolom az később érik.

Nem vettem most tőle, de úgy gondolom ő egy megbízható forrás, ezért elhiszem, hogy van már magyar barack. Most szombaton, ha újra látom, meg fogom kérdezni, hogyan lehetséges ilyen korán érett barackot kapni. :)

Azt el tudom képzelni, hogy külföldit magyar baracként adnak el. Ezért nem szoktam "nagybanin vásároló" zöldségesnél semmit sem venni, csak mondjuk narancsot vagy citromot. Minden más zöldséget, gyümölcsöt kistermelőtől, nénitől, bácsitól veszem a biopiacon vagy a Lehel piacon. A Lehel piacon is mindig meg tudják mondani (nyilván, mivel saját portéka), hogy hol termelték, hányszor volt permetezve (kérem, hogy legyenek őszinték és mondják meg az igazat! ), stb. Eddig mindig mindenki válaszolt minden kérdésemre! :)

Dolce Vita írta...

nekem is megvannak már a bevált kistermelőim az erzsébeti piacon, na náluk még nem voltak ilyen gyümölcsök : )
viszont paradicsomom sok lesz az idén is, legalább azon nem kell gondolkoznom, hogy honnan van, volt-e permetezve, és rengeteg szőlő, na meg a fűszerkert

ehran írta...

Zizi: Hát, sajnos azt kell mondjam, a Lehel piacos nénikben se bízz meg feltétlenül, ottani a sztori, miszerint földet kevertek az amúgy szép zöldség közé hajnalban, hogy "autentikusabbnak" tűnjön. :(

Dolce Vita írta...

Kb 10 éve történt a Lehelen (igaz ez csak engem minősít : )), kezdő háziasszonyként "nénitől" vettem valamit, nem is tudom, mit. Mondjuk 50 Ft volt, én meg adtam egy százast, ne adjon vissza támogatva "szegény öreg nénit" az egyetemi ösztöndíjamból. Erre a néni a bőszoknya alól előránt egy nagy köteg pánzt összegumizva (sok-sok tízezer ft volt nála) és elrakja az én kis százasomat. : )))

Roni írta...

A bosnyák téri piacon láttam, ahogy a "lajosmizsei szabadföldi" epret görög feliratú ládákból pakolják át a felirat nélkülikbe... Én még a nénikben sem bízom, ugyanis nagyrészük a nagybaniról szerzi az árut, csak keveset pakolnak ki egyszerre, hogy azt higyje az ember, hogy kistermelők. Van aki a Lidl-ben veszi meg a zöldséget, gyümölcsöt és eladja a piacon, természetesen számla nélkül.

Tálaló írta...

Jelentem én is vettem hazai barackot,méghozzá nagyon finom pogácsa formájut.Eper pedig van magyar is,Szeged mellett vett a férjem háznál,meg a Kisalföldön is szedtünk az eperföldön.Mindkét helyen roskadoznak a tövek a terméstől.Persze ami a zöldségeseknél gyönyörű egyforma"osztályozott"minőségű az meglehet,hogy nem hazai.

Én ha vásárolok mindig azt nézem,hogy mennyire igazi,vagyis kisebb-nagyobb,esetleg kicsit hibás-e.Mert az inkább környékbeli mint a gyönyörű egyforma darabok.

kovtama írta...

A barack már nálunk is érik, hétvégén már ettünk a kertünkből.:) A többire passzolnék. Banánfánk nincs:):)

duende írta...

Én is így jártam a héten a barackkal. Megvettem és finom volt, osztán otthon gondolkodtam el, hogy tényleg érne már a barack?! Pedig olyan pasitól vettem, aki mindig barack-szezonban szokott árulni csak. De nem vagyok meggyőződve, hogy ez hazai volt. Szóval igen, a piacon is nagyon meg kell nézni, kinél vásárol az ember. Én is azt figyelem, amit Tálaló: hogyha kisebb-nagyobb, szabálytalan az áru, az biztos kiskerti. Persze ettől még a piacravitel előtt 2 nappal megpermetezhette... Apu mesélte egy kolléganőjéről, hogy piacon szoktak régebben epret árulni, és mesélte neki hogy megpermetezték, aztán másnap vitték piacra. Apu megkérdezte: de azt hogy viheted ki? És ha gyerekek is esznek belőle? A nő vállat rándított és közölte hogy nem érdekli. Szóval nehéz ügy ez, össze kell barátkozni az árusokkal, beszélgetni kell és aztán bízni az ösztöneinkben, jobbat nem tudok...

Névtelen írta...

Szia!
A legelső őszibarack most kezd érni. Hétvégén még kőkemény volt,legalább is nálunk, de már van íze.
Legegyszerűbben úgy lehet megkülönboztetni, hogy külföldi vagy itthoni barack e (legalább is az én tapsztalatom szerint, és otthon a szüleimnél kb 300 barack fa van), hogy az itthoninak (még ha féléretten is szedik le) sokkal puhább a tapintása, és van illata. Olyan igazi édes barck illat.
p

Zizi írta...

Egyetértek azzal, hogy beszélgetni kell az árusokkal, kapcsolatot kiépíteni, aztán bízni az ösztöneinkben. Teljesen kikerülni nem lehet a csalást. Úgy gondolom nekem már kialakultak az antennáim a Lehel piacot és a biopiacot illetően. Arcról és névről is ismerek már egyeseket.

Álljunk pozitívan az árusokhoz, ez is számít és hiszek benne, hogy hosszútávon lehet eredménye. Lehet, hogy naiv vagyok, de a kivételek rengeteget és keményen dolgoznak azért, hogy nekünk zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalunkra. Gyerekkoromban sokat kertészkedtem szüleim hobbi kertjében... tudom mennyi munka van benne, ha termést szeretne az ember.

Az illat tényleg sokat árul el a hazaiságról. Én még soha nem szagoltam olyan illatos barackot, mint, amilyen a magyar.

Az illat egyébként más területekre is igaz. Februárban voltunk Athénben és áthajóztunk Aegina szigetére, ami a pisztácia termeléséről híres, na és számunkra a tömérdek narancs- és citromfa is különlegesség volt. Őszinte leszek, az egyik utcára kihajolt citromfát megszüreteltük. :) Én még olyan citromillatot, amilyen azoknak volt, soha életemben nem éreztem!!! Mintha citromparfümöt fújtak volna körém. A táskámba 10 percenként beleszagoltam, megsimogattam a citromokat, hogy az ujjaimon is érezzem az illatot. Itthon hiába szagolom a citromokat! :( Nagyon ritkán érzek egy enyhe citromillatot némelyiken.

Dolce Vita írta...

Zizi!

én naranccsal voltam így, mikor Szicíliában szedtem a fáról : )
Én is kitapasztaltam már nagyjából a mi piacunkon, kinél mit érdemes venni. Van 3-4 árus akikhez járok, ismernek, én is őket... ehhez pár év piacozás kell. Régebben írtam arról, hogy a volt pár árus akinek a mérlege nem stimmelt 10-20 dekákat "tévedett", őket messze kerülöm, még darabos árut sem vennék onnan.

P. ennek ahogy írtam igazi barack íze volt, ami tényleg csak a hazainak szokott lenni

Pötipite írta...

Én tegnap vettem meg az idei első( és valószínűleg utolsó) olyan epremet, amelynek illata és íze valóban olyan volt, mint amit elvárok egy epertől, pont olyan volt, mint amit gyerekként csemegéztem a kertünkben.Ami még érdekes, hogy kissé " hibás volt, valami megrágogatta már előttem, ami nekem abszolút nem hátrány, mert ha más élőlény is szemet vetett rá, akkor csak jó lehet! :))

Hajni írta...

Szia!
Az én Férjem, egyike kis hazánk zöldség-gyümölcs minőségellenőreinek. Azt mondja LEHET magyar a dinnye is és a barack is:)

Dolce Vita írta...

tegnap a Nagycsarnokban is volt hazai barack, 240 Ft/kg! vettem és finom volt nagyon

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin