2011-12-18

Málnás-mandulás szaloncukor

Köszönöm a sok-sok ötletet a kókuszos szaloncukor kérdésemre! Íme egy újabb kísérlet, ami ezúttal tökéletes lett. Azért ezen nem is csodálkoztam, a mandulapor összefogása lekvárral, nos, nem egy nagy mutatvány. Viszont rettentően finom! Olyannyira, hogy az első körben 20 dkg mandulából készült szaloncukrok a fotózás végét már nem érték meg. Családom rávetette magát és egyre csak fogytak a szaloncukrok a tárgyasztalról. Ádám 1000 darabot rendelt belőle. És miért pont málna? Az elmúlt években narancsosat és szilvalekvárosat ettünk, nekem pedig hetek óta málnamizériám van. December közepén, a legjobbkor, nem? Ha nincs finom házi málnalekvárunk vegyünk egy zacskó fagyasztott málnát, passzírozzuk át, majd cukorral főzzünk belőle sűrű lekvárt, ezt használjuk alapnak. Nekem halovány rózsaszín lett a marcipánom a lekvártól, ne várjunk élénk pink színt, mint egy bolti málnás szaloncukornál!

Hozzávalók: 20 dkg blansírozott mandula őrölve, 10 dkg porcukor, bő fél-1 dl málnalekvár, 10 dkg étcsokoládé (Ikeásat használok most, temperálás nélkül, kíméletes melegítéssel olvasztva is teljesen keményre, ropogósra szilárdul vissza, tapintásra nem olvad)

1. Keverjük el az őrölt mandulát a porcukorral
2. Keverjük hozzá a málnalekvárt, lágyabb masszát készítsünk, mint pl. a marcipánkenyér masszája. Tegyük 1-2 órára, vagy akár egy éjszakára a hűtőbe
3. Formázzuk, helyezzük sütőpapírra, tegyük a hűtőbe
4. Forraljunk fel egy lábosban vizet, a csokoládét kockázzuk fel, tegyük egy üvegtálba. Helyezzük ezt a vízzel teli lábosra (ekkor már zárjuk el alatta a gázt), kevergessük, míg az össze csoki elolvad
5. Forgassuk meg a marcipánokat az olvadt csokiban, helyezzük sütőpapírra, tegyük a hűtőbe szilárdulásig. Csomagoljuk.

23 megjegyzés:

duende írta...

Köszi a tippet! Tele a spájzom isteni málna és ribizlilekvárral! :)

Dolce Vita írta...

Duende!

CSak tényleg úgy finom, ha lágyabb a massza, ettől formázni még lehet viszonylag könnyen

Névtelen írta...

Nincs valami ötletetek, mivel lehet a mandulát igazán finomra őrölni? Én a botmixeremhez kapott kis tálas-késes darálóval próbálkoztam, de nem vagyok teljesen megelégedve. Finom, finom, de az igazi marcipán szerintem szinte liszt finomságú mandulából van, nem?

Köszi,L

Vianne írta...

Nagyon szuper a màlna-mandula páros! Nálam ròzsalikőrös-málnás készült, kukkantsd meg!

Kata írta...

Kedves Kriszta,
Abszolut nem posztba vago kerdes: jol latom-e, hogy osso buco recept nincs a blogodon? Ugy emlekeztem, lattam, de nem talalok es a hutoben van 4 db borju osso buco... Tudnal esetleg vmit tanacsolni? Annyi recept van a neten, teljesen elveszettnek erzem magam.

Koszonom.

Dolce Vita írta...

Katica!

A Dolce vita Magyarországon könyvben szerepelt az osso buco receptje, nem bonyolítom túl, a lényege azonban a gremolata a tetejére, azt nem szabad kihagyni belőle:

Hozzávalók · 4 szelet borjúlábszár 4 cm vastagra vágva (darabonként kb. 30 dkg)
· liszt · 5 dkg vaj · 1 fej vöröshagyma · 3 dl húslé · 1 dl száraz fehérbor
· 1 paradicsom · 1 citrom reszelt héja · 1 kis gerezd fokhagyma
· 1 db szardella · 1 kis csokor petrezselyem aprítva
1 Kockázzuk fel a hagymát,
egy nagy serpenyőben
futtassuk meg a vajon.
2 Enyhén lisztezzük be
a lábszárakat, pirítsuk
meg mindkét oldalukat
a hagymán.
3 Öntsük fel a húslével
és a borral, adjuk hozzá
a felkockázott paradicsomot,
takaréklángon,
lefedve főzzük 1,5-2 órát,
míg a hús vajpuha lesz.
4 Készítsük el a
gremoladát: keverjük
össze a felaprított fokhagymát,
petrezselymet,
citrom héját az apróra
vágott szardellával, majd
a főzés utolsó 5 percében
adjuk a húshoz.

Névtelen írta...

A szalagot használtad az összekötéshez, vagy csak dísz a képen?

Meg az is érdekelne, hogy hol vetted? teszik, hogy piros és fehér. :)

Judit

Kata írta...

Ezer hala, nagyon koszonom! Megyek is es megcsinalom.

Dolce Vita írta...

Judit!

csak dísz, a kikában vettem

Vali írta...

Sziasztok!
az előbb próbálkoztam a szaloncukorral... de katasztrófa lett. nem szoktam csokit olvasztani, nekem ez gőz fölött csak egy sűrű massza lett, nem folyt annyira, hogy meg lehessen benne forgatni a cukrokat, mert egyrészt kb félcentis bevonat képződött a sűrűsége miatt, másrészt mire megforgattam, szétmállott a töltelék. Tibi étcsokit használtam...
Pedig annyira bíztató volt a recept, és finom is! Lehet hogy a lekvár is túl sok volt, de a csoki semmiképp nem volt elég folyós. Ti milyet használtok, hogy az lesz? Vagy csak sokkal ügyesebbnek kéne lennem? :S

Nidacska írta...

Szia Kriszta!

Nekem a csomagolassal kapcs. lenne egy kerdesem: a csomagolopapir elott belerakod valamibe a szaloncukrokat, pl alufolia vagy sutopapir, vagy csak siman mennek a csomagolopapirba?

Elore is koszi a valaszod!

Udv Nida

Dolce Vita írta...

Nida!

a masszát érdemes egy éjszakát hűteni, csokizás előtt. A csoki ha túl sűrű volt, akkor sztem túlmelegedett. Nem lógott be a vízbe a tál alja? Szoktam Tibivel mártani, nekem nincs vele gondom. Most Ikeásat használok. Kb ennyi csokinak kell rajta lennie: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2008/11/hzi-szaloncukor-marcipnbl-szigoran.html

Andika írta...

Azt szeretném kérdezni, hogy mandulalisztet használhatok őrölt mandula helyett? Sajnos nincs olyan konyhai eszközöm amivel megőrölhetném. Köszönöm válaszodat!

Dolce Vita írta...

Andika!

A mandulaliszt az elvileg nem más mint őrölt mandula, úgyhogy bátran! : )

Nidacska írta...

Attol tartok Valinak valaszoltal helyettem, de azert a csokis tippeket is nagyon koszonom :) azert nekem is valaszolsz a csomagolassal kapcsolatban? :) Koszi!!

Dolce Vita írta...

ó, elnéztem a neveket, bocsánat. Nem kell, csak a csomagolópapírba. Ha kíméletesen olvadt a csoki, a hűtőben visszaszilárdul annyira, hogy nem fog fogni, ragadni, mehet egyből a csomagolópapírba

Névtelen írta...

Kedves Kriszta!
kb. hány db szaloncukor lesz ekkora mennyiségből?
Köszönöm,
Sz

Andika írta...

Nem szoktam ételt kukába dobni, de az enyém a szemetesben landolt. Azért köszi a receptet.

Névtelen írta...

Én végül elkészítettem és tényleg nagyon jó lett:)
Sz

Névtelen írta...

egy profán kérdés így utószezonra: a csokiba mártás nekem nem olyan egyértelmű...hogy lehet szépen mártani, hogy ne maradjanak nyomok? köszi köszi, szami

Névtelen írta...

Köszi a receptet.

Kétszer készült már nálunk, bár nem szaloncukornak, hanem csak pralinének, gömbölyün. Egyszer tejcsokival, egyszer étcsokival bevonva. De ami még ennél is jobban bejött, az az egyszerüen kakaóporba forgatás. Villámgyorsan elkészül és nagyon finom lesz, a málna íze még jobban érezhetö úgy!

Márta

Kála írta...

Nagy sikere volt nálunk is, köszönöm a receptet!

mike írta...

A considerate viewpoint and concepts I am going to use on my web site. You have obviously invested lots of time on this. Well done! new york it services texas it services

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin