2012-01-09

Csokoládés habcsóktorta

No, ez nem kalóriaszegény, nem is szénhidrátszegény sütemény, viszont durván finom, igazi torkosság. Kis szeletekben fogyasztva még töménynek sem lehetne nevezni, és még akkor sem, ha sok kis szeletet eszünk meg egymás után. Liszt viszont nincs benne, legyen ez a jó hír.
Nekünk legjobban úgy ízlett, amikor a hűtőben a csokikrém megszilárdult, na ekkor nem lehetett abbahagyni a szeletelést. Az elkészítésnél fontos, hogy a tojásfehérje szobahőmérsékletű legyen, és tapasztalat alapján mondom, az is nagyon jót tesz neki, ha már egy nappal korábban szét van választva a sárgájától.

Hozzávalók: 3 tojás fehérje, 15 dkg kristálycukor, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 1 dl tejszín, 7 dkg pucolt dió

1. Melegítsük elő a sütőt 150 fokon. A diót törjük közepesen finomra
2. A fehérjéket kezdjük el elektromos habverővel verni, mikor már szép habos, de még nem nagyon kemény a fehérje, fokozatosan, kanalanként kezdjük el adagolni hozzá a cukrot. Minden kanál között verjük tovább a habot 1 percig. (sót ne adjunk hozzá, nehezebb vele kemény habot verni)
3. Mire a végére érünk a cukornak a masszánk csillogó fehér lesz és olyan kemény, hogy vághatjuk, formázhatjuk. Keverjük bele óvatosan a dió 2/3 részét
4. Kanállal kenjünk enyhén beolajozott szilikonos sütőlapra 4 lapos, egyforma méretű karikát, az egyiket szórjuk meg kevés dióval (ez lesz a teteje), simítsuk szépen el a korongok felületét.
5. Tegyük a sütőbe, mérsékeljük a hőfokot 110 fokra, süssük 60 percet, majd konyharuhával támasszuk ki résnyire a sütőajtót, hagyjuk így kihűlni a korongokat
6. Miközben sül készítsük el a csokikrémet: a felkockázott csokit tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a tejszínt és a vajat, takarékon, kevergetve olvasszuk fel, hagyjuk hűlni
7. A kihűlt lapokat óvatosan válasszuk le a szilikonlapról, 3-at kenjünk meg csokikrémmel, szórjunk rá diót, helyezzük őket egymásra, végül helyezzük rá a dióval sült lapot.

15 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Hú, de gyönyörű! No meg a tortatál is. :-)

Dolce Vita írta...

: ) köszi! és brutálisan finom volt

Névtelen írta...

Két édesség bejegyzés egymás után? Mi történik itt? :-)

Dolce Vita írta...

: )) lehet, hogy kevés édességet ettem karácsonyra?
igazából csak kellett valamit kezdenem az első édességből kimaradt tojásfehérjékkel

betti írta...

Nekem is van tojásfehérjém és ez készül belőle! NAGYON csábító! Csak az sok cukor hjaj...

Névtelen írta...

A fehérje felveréséhez egy trükk. Nigelatól tanultam. :) A tálat ki kell törölni ecettel (egy darab papírral), így még akkor is kőkeménnyé felverődik, ha valamelyik elvi hiba becsúszik (pl. kevés sárgája is belekerül, vagy sietünk és nem szobahőmérsékletű, hanem hideg a tojás, vagy vizes, stb. stb.)
Szóval egy csepp ecet csodát tesz.

Imádjuk a habcsóktortákat, csak az a baj, hogy a két kamasz fiamnak egy ilyen egyedül fél fogukra sem elég. :) És, hát négyen vagyunk.
Gabi

timcsa írta...

Mekkora az átmérője ennek a tortinak?

Elena írta...

Jujj de guszti...azt hittem nem lehet tovább fokozni...de az edényke az olvasztott csokoládéval....igazi bűnbeesés :)

Dolce Vita írta...

: ))) bocs!

chriesi írta...

húúúha :)))

Névtelen írta...

A kimaradt fehérjékből én amarettit sütöttem, nagy finom lett. A habcsóktortát én sajna nem szeretem.
A mandulát meg a kávét annál inkább.
Marcsi

Névtelen írta...

Most próbáltam megcsinálni a tortát. Minden ok volt addig, amíg bele nem tettem a diót. Összeesett a hab, folyékony lett, így a kukában végezte. Sajnos..
Mit csináltam rosszul? nem kellett volna a dióval verni a habot, csak spatulával belekeverni?

Amúgy ízre szuper volt.

reni

Dolce Vita írta...

Bocsánat, lehet, hogy nem volt egyértelmű a leírás, a dióval már nem kell verni, csak óvatosan belekeverni. Átírom a receptben, hogy egyértelmű legyen

Névtelen írta...

Nagyon-nagyon finom lett!! Jól bevált az ecetes trükk is. Én a cukrot elosztottam, kb 5dkg ment a krémbe. Tartogattam ezt a receptet a fiam születésnapjára tegnapig, addig próbaképp a "sima" Pavlovát készítettem el kora nyári fekete cseresznyével a fagyasztóból. Tényleg addiktív!:)
Ja, és a Tőled jövő Bormiolis pezsgőspoharakkal koccintottunk hozzá!:)

Dolce Vita írta...

Nagyon örülök, hogy ízlett, gondolom, nem sok maradt belőle : ))
boldog születésnapot kívánok a fiadnak!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin