2012-01-24

Dining Guide gálavacsora 2012

A Sofitel konyhájának üzenőfala

Ahogy már említettem a múlt héten zajlott a Dining Guide által szervezett "Az év étterme 2011" díjátadó ünnepség. Ez volt a 3. alkalom, hogy részt vettem ezen a rendezvényen, a díjat idén egyébként már a 7. alkalommal osztották ki. A korábbi évekhez hasonlóan számomra a nyertesek fogása idén is kimaradt. Első évben a Costes aszatalához nem tudtam a tolongó tömegtől odaférni, tavaly a Chateau Visztől csupán egy rosszul sikerült tökkompozíció esett le, idén a nyertesek, akik 2011-ben megkapták (szerintem) az első igazi, hazai Michelin csillagot, Szulló Szabina és Széll Tamás külföldön készül a nemzetközi Bocuse d'Or versenyre. Jó felkészülést és szép szereplést kívánok nekik! A csalódás nem tartott sokáig, a győztes ONYX helyett a Top 10 étterem többi tagja újra itt volt, sőt itt voltak a Kiskukták és az ország legjobb cukrászdái is. A betegre és össze-vissza evést borítékolták.
Jöjjön elsőnek a lista, Magyarország TOP10 étterme 2011-ben
Costes
Babel Delicate
Chateau Visz
Onyx
Fausto’s
Nobu
Bock Bisztró
Csalogány 26
Mák
67

A 2010-es listához képest 3 újonc van: a Nobu, a Mák és a 67, akik kimaradtak idén a 10-ből: Alabárdos, Aranyszarvas, Kistücsök

Szerencsére a Kistücsök a gálán jelen volt, ők kapták a "Kedvenc vidéki étterem"-díjat. Az est számomra legemlékezetesebb fogása volt az övéké: saját készítésű sajtokat hoztak. Nem is tudom, legalább 7-8-féle sajtot kóstoltam, különböző érettségűeket. Felveszik a versenyt a legjobb francia sajtokkal. Íme a követendő példa, lehet(ne) ilyet, ha akarnánk. A plusz, friss korianderes sajtkrém csak hab volt a tortán. Ha jó sajtot szeretnénk, irány Balatonszemes!
Fausto's idén is tortellit és risottót készített. Mindkettő nagyon finom volt, ha választani kell a két fogás közül az utóbbi, a céklás-garnélás risottó volt a különlegesebb. Főleg, hogy a tavalyi risottó nekem nem állt össze.
A Nobu egyik tányérja, még a tőkehal nélkül

Idén a legnagyobb tolongás a Nobu asztala előtt volt. Csoda? Mi az étterem egyik legsikeresebb fogását tudtuk megkóstolni, a marinált alaszkai fekete tőkehalat. Már ettem az étteremben is, most is hasonlóan addiktív volt. A jó hír, kikísérleteztem valami hasonlót, hamarosan jövök a recepttel! Hoztak még lazac és libamáj nigiriket, tintahal ceviche-t...
A Chateau Visz fogását idén elcsíptem, de még mindig nem győztek meg. Csiga találkozás Szt. Jakab kagylóval és céklával. Különleges összetevők, mint pl. a csigakaviár (elmondhatom, már ettem ilyet is), de mégsincs sok értelme, konkrétan nem volt semmilyen.

Pesti István, Bábel

Spongyabob a tányéron

A Babel Delicate kacsamájkolbászt hozott turbolyás tengeri spárgásalátával és csukakaviárral. Itt még több a hozzávaló, de sikerült úgy összehozni az ízeket, hogy több izgalom volt benne. A spongya bobos kinézet meg nagyon mókás volt. (a fogáshoz tálalt kukoricakenyér pont úgy nézett ki, mint egy tengeri szivacs)
Kedvenc éttermem a MÁK (és úgy tűnik, sokaké, mert megkapták a "Kedvenc budapesti éttereme" díjat) sajnos nem borjúlábat hozott hanem fürjtojás salátát. Ez is a semmilyen kategórába került nálam.

Varjú Viktor, Bock Bisztró

Bockék csülökpörköltet hoztak, egy könnyű kis körtetel: véreshurkás rakottkrumplival. Nekem ez a fogás maradt a végére, mikor már csordultig ettem magam.
A Costestől érlelt lazacot, céklaterrinnel, retek krémmel kóstoltam. A desszertjük már kimaradt: gesztenyés morzsa, mousse, kakaó grüé (ezt nem tudom, mi) zselé, kávé spagetti.

A Costes desszertje

Desszertnek kóstoltam a Zazzi, a váci Desszertszalon és az érdi Pataki cukrászda sütijeiből, illetve a Terfezia kézműves csokikészítő szarvasgombás trüffeles bonbonját . Még mindig azt gondolom, a Zazzi az ország legjobb cukrászdája.

A döntős csapat balról: Németh Béla, Horváth Szabi, Perjési Laura, Szabó Panna, Erdei Blanka)

Az est különlegessége a Kiskukták jelenléte volt, akik a nagyokkal együtt kínálhatták az elkészített finomságukat. A 3 fordulós verseny első 3 helyezettje (Erdei Blanka, Perjési Laura, Szabó Panna) és 2 különdíjasa (Németh Béla és Horváth Szabolcs) lazacos-édesköményes quiche-t készített narancsos salátával. Ebből két adagot is ettem. A gyerekek nagyon lelkesek voltak és szemmel láthatólag meg voltak illetődve a n agy felhajtás miatt. Szüleik és a saját elmondásuk szerint óriási élmény volt maga a verseny, és ha nem is kaptak volna díjat, annak is örültek volna, ha csak részt vehetnek ezen a szuper estén. A tervek szerint idén is lesz Kiskukta verseny, lehet gyakorolni!

Nyúlfalatka az egri Zsálya Bisztrótól

Az est nagyon jó hangulatú volt, milyen is lehetne az, ha módunkban áll az ország legjobb éttermeinek kínálatát végig enni. (A Pécs-Mecseki Borút boraival kísérve) Tavaly kritizáltam a sok-sok habot, szerencsére idén szinte senkinél nem volt "csigamászottátatányéron" effekt.

További képek az estről a Dining Guide oldalán.

4 megjegyzés:

certaldo írta...

kakaó grüé = kakaóbabtöret (a francia eredeti: le grué de cacao - ejtés szerinti átírása)

Dolce Vita írta...

: ) köszi nem volt kedvem rákeresni

Jakab írta...

A 67-estől nem kóstoltál? Nagyon kíváncsi lennék hogy mi a véleményed, itt van helyben, és nekem megoszlanak az érzéseim a 10. helyezésükkel kapcsolatban.

Dolce Vita írta...

Jakab!

Nem, tőlük nem ettem. Milyen a hely? Nem voltam náluk soha, már egyszer be kellene ugrani Balatonra menet.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin