2012-04-11

Tavaszi csirke

A Nők Lapja Konyha májusi számához fotóztam a napokban praktikus, sütőben, körettel együtt sült húsételeket. Vannak köztük testesebbek, van villámgyors, "amit a spejzban találtam" fajta. Kedvencem ez a csirke lett, üdesége remélem, kicsit feldobja a mai szürke napot.
Májusban már csak friss borsóval, zsenge répával és új, zsenge, száras lilahagymával készítsük!

Hozzávalók: 1 szép tanyasi csirke, 3 dkg vaj, só, bors, 1,5 dl száraz fehérbor, 1 csomó zsenge új répa, 50 dkg zsenge zöldborsó, 1 csomó zsenge, száras lilahagyma

1. a csirkét pucoljuk meg, mossuk, töröljük szárazra.
2. Sóval dörzsöljük be alaposan, borsozzuk, kenjük körbe a bőrét vajjal. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, öntsük alá a fehérbort, fóliával fedve süssük 1 órát 220 fokon. Vegyük ki a sütőből.
3. Tegyük köré a megpucolt, darabolt répát, negyedelt hagymát és a pucolt zöldborsót.
4. Tegyük vissza a sütőbe  230 -240 fokra 15 percre, míg a csirke megpirul, a zöldségek is megpuhulnak

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hmmm, ez a csirke nem nagyon látott tanyát. :) De az igazi tanyasi biztosan finom lehet.

Kata

Névtelen írta...

És nagyon nem úgy néz ki, mintha át lenne sűlve... Nagyon bosszantó a félig kész ételfotó, s Nők Lapja Konyha pl. mindig tele van ilyenekkel.

Dolce Vita írta...

Kedves névtelen, biztosíthatlak, hogy teljesen át volt sülve, mivel megettük utána

Kata, piacról származott, nem mondta el konkrétan, hol nőtt fel, csak az árus. De miből gondolod, hogy nem az? van erre biztos árulkodó jel, mert akkor figyelem ezentúl

Dolce Vita írta...

sőt sűlve

Névtelen írta...

Hm, a helyesírás kikopóban van :)
Apu mondta, hogy attól, hogy jó sárga a pipi, még nem tanyasi. Mert szokták vmilyen (tuti nagyon egészséges) lében megfüröszteni, hogy annak tűnjön. Gondolom a mell mérete számíthat, hiszen a tanyasi sokat futkározik (jó esetben), emiatt nem olyan hatalmas a melle, mint a ketrecesnek, ahol szegény tyukica fel sem tud állni, egyrészt a helyszűke, másrészt a mellmérete miatt (ami ugye fajta kérdés is).
De tuti tippet én sem tudok..

Anna

Dolce Vita írta...

Anna!

Ennek nagy a melle, bár a combja sem volt kicsi, csak a képen furán rövidül.
Kurkumás táp, én ilyet is hallottam már...

Névtelen írta...

Kedves DV és Anna,
nálam az előbb felsoroltakon kívűl mindig láb milyensége a döntő. Látszik a "talpán", hogy szabadban futkározott vagy pedig ketrecben "kupogott".
Ezt el tudjátok fogadni?
gambas

Dolce Vita írta...

Gambas
A talpán persze, hogy látszik, mennyire marta szét a cucc. de ennek nem látszik a talpa : ) tényleg érdekelt, miből lehet egy kép alapján, egy megsült csirkéről megállapítani, hogy hol nőtt fel.

Másik Anna,
nem tudom, miért tűnnek el maguktól mostanában a bejegyzések. örülök, hogy ízlett a juhtúrós-túrós medvehagymás rétes, remélem, kedvet csinált több recept kipróbálásához

Réka írta...

Én pont most sütöm a csirkémet.

Erről onnan tudom, hogy tanyasi, mert csomagolva vettem frissen a Spar-ban a magyar Master Good nevű cégtől. Honlap, telefonszám adott, leellenőrizhető.

Magán a címkén olvasható, hogy "kizárólag növényi eredetű takarmányon nevelt, antibiotikumoktól és más hozamfokozóktól mentes".


DV csirkéje szerintem meg szépen megsült, én amúgy pont így szeretem, nem túlsülve, remélem az enyém is ilyen lesz!

Réka

Dolce Vita írta...

Réka!

remélem, finom lett, már mindjárt lesz hozzá zsenge borsó is.
: ) arról meg ne is beszéljünk, hogy az egyes monitorokon mennyire másmilyen színekben jön le egy kép. Ez a csirke nekem itthon gyönyörű sült (na, nem fekete, de azt én sem szeretem), a telefonomon pedig sárgás, hóka.

Réka írta...

Annyira finom lett, hogy a hosszú hétvégére a család követeli a következőt! Rajtam nem múlik, tanyasi csirke a hűtőben :))))

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin