2007-08-20

Borzalmak a zacskón – eredményhirdetés

Valóban szörnyű szembesülni azzal, miket eszik az átlagember. Tényleg borzalom. Évekkel ezelőtt történt, megkínáltak egy pohár almalével, megkóstoltam és azt hittem valami savszerűség került a dobozba, én meg jól meghúztam. Szóltam a többieknek, nehogy igyanak belőle, mert szétmarja a torkukat. Páran megkóstolták, és mondták, nem értik, mi a gond, ennek mindig ilyen az íze. Én ekkor már jóideje max 100%-os levet ittam, ez az almalé pedig 5%-os gyümölcstartalmú volt, gondolom mindenféle finomsággal dúsítva. Ha jóideig nem eszik az ember mesterséges dolgokat, olyannyira elszokik ezektől a műanyag ízektől, hogy csak köpködni tud, ha ilyenekkel találkozik.
És a magyar piacon lehet is ilyennel találkozni bőven. Feltűnt, hogy tőlünk nyugatabbra negyede ennyi adalékanyagot tartalmaznak a feldolgozott termékek? Gondolom, az ottani vásárló van már annyira tudatos, hogy nem lehet ezekkel megetetni. Bezzeg amíg a magyar piac ennyire árérzékeny, semmi nem számít. – mondják erre sokan. Én erre azt mondom, ha annyira csak az ár számítana, senki nem venne kész terméket, hiszen a magunk által előállított élelmiszerek nemcsak egészségesek, de jóval olcsóbbak is. Így a magyar piac beskatulyázását kiegészíteném azzal, hogy a magyar átlagfogyasztó árérzékeny és lusta.
És lássuk a játék eredményét.

1. Az első terméket mindenki eltalálta. Hát persze ez a mi “szívbarát” margarinunk. Egészen pontosan a Bords Eve margarin. Pár éve olvastam, ha egereknek margarint tesznek csaléteknek, nem lehet őket egérfogóval megfogni, mert az egyszerű állatja nem tudja, hogy az étel. Pont annyira gerjed rá a margarinra, mint egy műanyag tollra. Biztos kevés reklámot néznek.

2. Ezt is mindenki eltalálta (gondolom, sokan azonnal tudták is ellenőrizni a hűtőből), ez a túró rudi. Mégpedig a sima pöttyös. A hamisítványok között szerintem találtam volna durvábbakat is. Nagy csalódás ez, régen rengeteget tudtam belőle enni. Volt, hogy egyszerre akár hármat is. Ma már nyugodtan mondhatom, tényleg teljesen hidegen hagy. (ez hoszú tudatos leszoktató munka eredménye)

3. Ezt a terméket, amelyben semmi természetes anyag nincs, már nem találta el mindenki. Persze jó helyen, a nemzedékeket mérgező, édességipar háza táján keresgélt mindenki. Elárulom, ez volt a grapefiut ízesítésű Orbit rágó. Tetszik, hogy ötféle édesítőszert használnak hozzá. Fincsi, nem? Illetve a karnauba viasz a kedvencem még az összetevők közül. Férjem mondta, hogy a festők ezt kenik a festményre, hogy az szép fényes legyen.

4. És jöjjön a mumus, a megfejtehetetlen rejtély. Ez pedig a Ledo (Norbi update logóval megfejelt) tejes csoki-vanília jégkrém (1l 799 Ft). Külön pofátlanság tejes jégkrémnek nevezni, hiszen csak tejpor van benne, míg találtam olyan fagyikat is, amelyekben tényleg volt tej. Sokan pudingnak gondolták. Ha kiolvad, gondolom, annak is eladható akár. Megoldás: fagyit tessék otthon gyártani. Még akkor is ha nincs gép!

5. Az ötös versenyző a Kaiser arany pulykamell sonka, (3112 ft/kg) Ha azt nézem, hogy 58% a hústartalom, akkor húsárban 5365 Ft-re jön ki ez a finomság. Biztos, hogy a pármai sonka a drága? És az is biztos, hogy a magar fogyasztó árérzékeny? Ha nagyon számítana az ár, akkor az átlag magyar fogyazstó venne egy kiló pulykamellet (1000 Ft?), lesütné azt, vékony szeletekre vágná, és akkor ötöde áron ehetne olyan felvágottat, amiben nincs kétféle cukor(!), meg füstaroma.

6. Hamé libamáj pástétom volt a következő húskészítmény, ennek a libamájtartalma 26%. Itt nem tudok kiló árat, de valószínű, hogy ez is jobban kijön, ha libamájból elkészítjük otthon, és még egy kis hízott is belefér a költségvetésbe.

7. Igen a Fanta narancsra gondoltam. Meglepő ugye, hogy van benne narancs is. Mindenkinek üzenem, aki ezzel mérgezi kiskorú gyermekét, egyszer olvassa már el mit is iszik az a gyerek víz helyett. És a kalóriatartalomról ne is beszéljünk. Csodálkozunk, hogy ennyi elhízott gyerek van? Ne a számítógépet hibáztassuk ezért, hanem azt vegyük észre, hogy a gyerek a napi kalóriaszükségletét az üdítővel már bevitte.

8. Az utolsó pedig a Star, zöldséges leveskocka. Kicsit becsapós, mert a leírás olvasásakor úgy tűnhet, „hát ez tele van zöldséggel”. Tényleg szép hosszasan sorolja a cédula a zöldségeket, csak a zárójelben vegyük már észre azt a 4,6%-ot!

Az ígért ajándékkal gondban vagyok. A jégkrém mindenkit megtréfált, így teljesen helyes megfejtés nem született. Ha ezt nem nézzük, akkor 2 olyan megfejtő van, akik a többit eltalálták. Zsuzsa és Zsuzsa (N. Zsuzsa, aki mailben küldte a megfejtést, mert vmiért nem engedte őt a rendszer kommnetelni). Időben nem tudom, kié érkezett korábban (aug 14. mindkettő). Úgyhogy mindkettőjükhöz megpróbálok eljutattni egy-egy bazsalikomos paradicsomszószt. Gratula!

7 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

De örülök a paradicsomszósznak! Bár talán tisztességtelen előnyhöz juttatott az, hogy két táplálékallergiás gyerekem is van. Mindenesetre nem gondoltam volna, hogy több éves szorgalmas cimkeolvasói tevékenységem egyszer konkrét tárgyi jutalomhoz vezet! :)
A jégkrém valóban fogós kérdés volt, bár most, hogy tudom mi, látom, hogy a vízről, mint első összetevőről gyanút foghattam volna. Fantáéktól meg elnézést,hogy nem feltételeztem, hogy igazi narancslevet is tesznek bele. :)

Dolce Vita írta...

Zsuzsa!

Írj egy mailt, hogy egyeztessünk a csomagküldés részleteiről!

Névtelen írta...

Nagyon örülök, hogy vetted a fáradtságot erre az egészre. Évek óta elhűlve nézem, miket próbálnak megetetni velünk, és miket eszünk meg. Persze nem mindig van lehetőség kikerülni a különböző adalékokat, de tényleg érdemes egy kicsit több energiát szánni vásárláskor a cimkék elolvasására.
Jó látni, hogy másnak is fontos.

Dolce Vita írta...

Cserke!

Én azt mondom, hogy szinte mindent ki lehet kerülni, ráadásul úgy, hogy semmiről nem kell lemondani. Ez csak akarat és elhatározás kérdése. Persze vendégségben én sem dobom vissza a tányérra a ropit/chipset stb-t, amivel éppen megkínálnak. : ). De az biztos, hogy egy forintot nem adnék értük.
Ha mindenkinek, vagy legalább egy kicsit több embernek ez fontos lenne, akkor az élelmiszergyártók nem tudnák eladni a szemetüket, kénytelenek lennének ehetőbb ételeket gyártani

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

bocsi, előbb elvétettem a linkelést... no, szal kicsit hosszabra sikeredett, ezért külön bejegyzést írtam a megjegyzésből ;)
ld. itt

Névtelen írta...

Teljesen igazad van.
És abban is biztos vagyok, hogy ez a sok minden, amitől sokszor nem is tudják, mi is a hatása hosszú távon, egy csomó betegséget okoz.
Egyre kevésbé szeretek étteremben enni, mert nem tudom, mit tesznek elém...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin