2007-08-13

Egy kis játék: találd ki, ki vagyok!

Régóta szerettem volna megírni ezt a posztot, de talán a guargumi botrány időszakában nem is lehetne aktuálisabb a téma. Összeszedtem néhány, az átlagos fogyasztó által gyakran vásárolt terméket, és összeírtam, miből is készülnek. Ehhez szerencsére nekem közértbe kellett mennem, papírral és tollal, nem tudtam ezeket az ipari szemeteket a spájzpolcról leemelni, mivel mi nem eszünk semmilyen feldolgozot terméket (erről már írtam). És egyre jobban igazolva érzem a döntésünket: azt hiszem, nekünk van igazunk, mégsem vagyunk bolond csodabogarak.
Az igazamért, amely ez esetben mások egészsége, harcolok is. Éveken keresztül piszkáltam pl szüleimet, hogy miket képesek venni és enni, és még náluk is elég kevés foganatja van a dolognak. De most örömmel láttam a közértben, hogy az emberek elkezdték olvasni az “apróbetűs részt”. Olyat is hallottam többször, ha nem is E412-t találtak, végre kezdenek talán bizalmatlanok lenni a többi mesterséges összetevővel szemben is. Mert teganap aszpartám, ma guargumi, holnap és holnap után ki tudja, mit találnak az egészségre ártalmasnak a kb 1500-féle hivatalosan engedélyezett élelmiszeradalékanyag közül. A kezét rörném le annak, aki ezeket engedélyezi.
És akkor jöjjön a játék: találjátok, ki, melyik (ugye így már nem is annyira vonzó termék) leírás mit takar. A válaszokat péntekig várom.
A leggyorsabb helyes megfejtőnek valami jutalmat majd kitalálok. : )

1. Növényi olajok és zsírok, víz, 1,4 % só, savópor, tejpor, emulgeálószerek (zsírsavak mono- és trigliceridjei, szójalecitin, étkezési sav (citromsav), tartósítószer (kálium-szorbát), természetazonos aroma, színezék (béta-karotin, vitaminok (A, D)

2. zsírszegény tehéntúró, kakaós étbevonómassza, cukor, hidrogénezett növényi zsír, kakaópor, emulgálószerek: szójalecitin, természetazaonos vaniliaaroma, cukor, vaj, módosított kukoricakeményítő, természetes citrom aroma, tartósítószer: kálium-szorbát

3. Édesítőszerek: szorbit, maltit, mannit, aszpartám, acefszulfám K, gumi alapanyag (szójalecitint tartalmaz), nedvesítőszer: glicerin, sűrítő anyag: gumi arábikum, étkezési sav: citromsav, színezék E171, fényezőanyag: karnauba viasz, antioxidáns: BHA

4. víz, sovány tejpor, édesítőszer (E953), növényi zsír, élelmi rost, módosított kukoricakeményítő (E1442), zsírszegény kakaópor, stabilizátor (E471, E412, E466, E407), vaníliaa aroma, édesítőszer (E959, E954), L-karotin, színezék (E160a), vanília paszta

5. Pulykamell (58%), víz, szójafehérje, glükóz szirup, só, szőlőcukor, fűszerek, emulgeálószerek (E450, E451), sűrítőanyag (E407, E407a, E410), füstaroma, antioxidáns (E316, E330), savanyúságot szabályozó (E262), tartósítószer (E250), színezék (E120)

6. Libamáj (26%), víz, sertészsír, sertésmáj (4%), sertéshús, sertésbőrke, sókeverék (só, konzerválóanyag E250: nátrium nitrit), stabilizátor (E410: karubin, E407: karagenát euchem gumi, E508: kálium-klorid) cukor, fűszer, aroma, ízkiemelő E621: nátriumglutamin

7. Víz, fruktóz-glükózszirup, narancslé 5%, szén-dioxid, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, aromák, tartósítószer: nátrium benzoát, antioxidáns: aszkorbinsav, színezék: béta-karotin és kinolinsárga, stabilizátor: guargumi

8. Jódozott só, növényi zsír, ízfokozók: nátrium-glutamát, dinátrium-guanilát, dinátrium-inozinát, élesztőkivonat, szárított zöldségek (4,6%): hagyma, sárgarépa, póréhagyma, petrezselyem változó arányban, szárított zellermag, aromák (mustárral), fűszerek

12 megjegyzés:

tamara írta...

1./ valamilyen „vitaminnal dúsított „ margarinszerűség lehet
2./ Túró Rudi – ebben szinte biztos vagyok
3./ passz
4./ diabetikus csokipuding esetleg
5./ ez egy, magát „füstölt pulykamellnek” nevező felvágott – dereng, mintha a Ságának lenne ilyesmije
6./ „libamájkrém”, ugye?
7./ Fanta narancs talán – vagy más „narancsízű” lötty
8./ valamilyen grillpác??? Ha nem lenne ott a végén a mustár-aroma, azt hinném, Vegeta, de így csak valamilyen mű-pácra, netán „ízbombára” tudok tippelni

Biztosabbat nem tudok, egy ideje én sem engedek be margarint, kész pudingot, E-ket, Na-glutamátot és társaikat a konyhába...:)

Nagyon jó írás, gratulálok!

dolcevita írta...

Tamara!

Alakul. Ennél többet most nem mondhatok. Viszont kettő van, amelyiken kicsit még csiszolni kellene, mert csak langyos

me írta...

1. Tejízű margarin?
3. Cukormentes cukorka?
8. Leves- vagy fűszerkocka?

Rossamela írta...

1. margarin
2. túró rudi, ebben nincs kétségem
3. valami cukorkaszerűség, esetleg gumicukor?
4. puding?
5. valami pulykafelvágott, ebben teljesen fű vagyok, még a választékot sem ismerem
6. libamájkrém
7. narancs ízű üdítőital
8. valami zacskós félkészétel, levesporvagy vadasmártás-por

Szerencsére egyiket sem tudom megnézni itthon! Jó kis írás, bár ezek mind-+mind hozzáférhető információk, de az emberek mégsem foglalkoznak vele, mit esznek. és már az ízlelésük is annyira elsatnyult, hogy ezeket a műanyagokat tartják finomnak. A halálom, mikor egy női portálon valaki topikot indít a "gyorsan, finomat" témában és dögivel jönnek az ötletek: bolognai, lasagna ilyen-olyan fixekkel.
Úúúú, lehetne még írni a témában...
(Pl. gyerekkoromban a narancsbőr sem volt ilyen probléma, meggyőződésem, hogy ennek is van köze hozzá.)

Zsuzsa írta...

Jaj, ez borzalmas.
Az első tuti valami margarin, a második túró rudi lehet.
3. rágógumi??
4. szerintem is vmi csokipuding.
5. pulykasonka
6. Orsi libamájas akármi?
7. narancsos szénsavas üdítő, szerintem nem fanta, mert mintha abban semennyi narancs sem lenne
8. leveskocka

dolcevita írta...

Ügyesek vagytok! Nagyjából összeraktátok így közösen, igaz van, ami még mindig nem az igazi. Akár az is lehetne, amit többen is írtatok, de mégsem az! Ez vicces nem? Mert elolvasva csak az összetevőket simán lehetne az is.
Rossamela!
szerintem a narancsbőrön túl ennek még rengeteg következménye van, és lesz az elkövetkezendő 20 évben.
Zsuzsa
borzalmas, de ez az igazság. : (((

dolcevita írta...

Me!
A tejízű margarin nagyon tetszik! : ))))))

t3v írta...

Ma jelent meg az indexen:

http://index.hu/velemeny/jegyzet/guar8394/

A lényeg kb., hogy a minőségi alapanyagok ára az e-anyagok marketingjére megy el.

Névtelen írta...

A cikket én is ide akartam másolni, de látom, hogy tv3 megelőzött. Az tetszik a legjobban, hogy látom magam előtt, amint a reklámokban kéjesen eszik a "CsupaFrissGyümölcsből" készült joghurtokat, krémeket, vagy bármit.

LepkePillangó

Kismacs írta...

Az én tippem:
1. margarin
2. túró rudi
3. gumicukor
4. kakaósital vagy light csokipuding
5. füstölt pulykasonka
6. kenőmájas (libamájas)
7. narancsszörp vagy narancsízű üdítőital
8. leveskocka vagy vegetta

Na, na, talált? :))
Egyébként nagyon jó az írás, és nagyon furcsa így szembesülni a polcok átlagtartalmával... :( Szomorú... :(

Kismacs írta...

Ja most látom, hogy ugyanúgy tippeltem, mint a többiek... :D

Rossamela írta...

Persze, hogy nem a narancsbőr az egyetlen és legfontosabb következménye a műanyagzabálásnak, de ez szokott hatni a nőkre! ;) Ha már az összes egyéb egészségre gyakorolt hatás nem is...
Bár én legfőképpen azt nem értem, miért nincs az embereknek igényük arra, hogy igazi ételt egyenek. Nem kell megválaszolni.

Eredményhirdetés nem lesz?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin