2007-09-02

VKF! A szicíliai zöld arany

„Vegyetek e föld válogatott gyümölcseiből a ti edényeitekbe, és vigyetek ajándékot annak a férfiúnak; egy kevés balzsamot, egy kevés mézet, fűszerszámokat, mirhát, pisztáciát, mandulát.” (Ter 43.11) Utasította fiait Jákob 4000 évvel ezelőtt, hogy ezzel kedveskedjenek a fáraó jobbkezének és látnokának, Józsefnek, ki Benjámint „túszul ejtette”.
Avicenna, aki egyszemélyben az arab filozófia Hipokrátésze és Arisztotelésze, fő művében a Gyógyítás könyvében, afrodiziákumként és a máj tisztítószereként említi a pisztáciát. A pisztácia a mai napig ismert gyógyhatásáról és vágykeltő erejéről, a népi bölcsesség szerint napi 7 szemnél többet nem is tanácsos belőle fogyasztani.
Az igazán kifinomult ízlésűek tudják, a világ legjobb pisztáciáját Szicíliában találják, ezen belül is az Etna lábánál, a 20 ezer lakosú Brontéban. A brontei pisztácia igen különleges, csak minden második, páratlan évben szüretelik, és ekkor is csak a nőnemű fák termését, hiszen az igazi pisztácia kétlaki. A brontei verzió gyümölcse kifejezetten nagy, hosszúkás alakú, igen intenzív az illatta és erőteljes smaragzöld a színe. Édes aromája és puha húsa a maga nemében ugyanannyira egyedülálló, mint a szicíliai gasztronómia más büszkeségéé, pl. az usticai lencséé vagy a pantelleriai kapribogyóé. A pisztácia perzsiából került a legnagyobb olasz szigetre, mindez nagyjából a 800-as évek arab inváziója idején történt.
Az Etna lábánál termesztett ősi mag mára az egész világra exportált luxus hozzávaló lett. A brontei „zöld arany” néhány kitűnő szicíliai séfnek köszönhetően, a cukrászatokon túl, a csúcskonyhákba is bettete a lábát. Elég csak azt megemlíteni, hogy a katalán mágus, Ferran Adriá 2006-os menüsorának megalkotásakor egyik desszertjében brontei pisztácia szívet használt.
Mi teszi ennyire egyedivé ezt a gyümölcsöt? Mindenekelőtt az, hogy a brontei pisztácia se nem pörkölt, se nem sózott, mint az üzletekben általában kapható iráni vagy amerikai fajta. Corrado Essenza, a világhírű noto-i Caffé Sicilia tulajdonosa és motorja, szerint maga a terroir teszi ezt a pisztáciát ennyire kiemelkedővé. Az Etna lábánál teraszos műveléssel termesztett pisztácia szilíciumban gazdag talajon fejlődik, ettől lesz az aromája egyedülálló. Emellett a termőterület klímájának köszönheti különleges ízét. A tengerszint feletti akár 800 méteres magasságnak köszönhetően a nappali meleget, hűvös éjszaka váltja. Ennek a hőmérsékletingadozásnak következtében a gyümölcs nedvességtartalma csökken, így koncentráltabban jelennek meg benne az aromák.
Brontéban napjainkban 3000 hektáron, mitegy 1000 kistermelő foglalkozik pisztáciatermeléssel. A tudás apáról fiúra száll, annak ellenére, hogy ma sokan már más, kiegészítő tevékenységet is kénytelenek végezni a zöld arany termesztése mellett. A pisztáciából évi 18 millió euró bevétele származik a helyieknek, ez a világ pisztáciatermelésének 1%-át jelenti. A termés 20%-a marad helyben, 80 %-a főleg Európába kerül. Az Olaszországban maradó mennyiség legnagyobb részét a húsipar, majd az édességipar és harmadsorban a csúcsgasztronómia hasznosítja.
A brontei pisztácia nagyon érzékeny a hőmérséklet és fényérzékeny. Ezért a betakarításnál különös gonddal kezelik, 2-3 nap napon történt szárítás után, héjastul hűtőkamrákban tárolják, (csak közvetlenül az értékesítés előtt pucolják, a megrendelő kérésére) így akár két évis is megőrzi minőségét, a következő szüretig.
A 30-as éveinek közepén járó Ciccio Sultano, miután Európa mellett, New York és Los Angeles legjelentősebb konyháiban tanult és dolgozott, hazatért Szicíliába, hogy Ragusában megnyissa saját éttermét, a legendás Duomót. (http://www.ristoranteduomo.it/) Az uralkodói névű fitalaember tavaly szerezte meg második Michlein csillagát, és mára ő lett szicília legismertebb gasztronómiai személyisége. A szicíliai konyhához mindig hű szakács előszeretettel használja ételeiben a brontei pisztáciát. Szerinte a kicsit édeskés, semmiképp nem sózott mag kitűnően használható morzsa helyett panírozáshoz, zamata nagyon jól kiegészíti a különböző halakat, legyen az nyers vagy füstölt. Halszelet panírozásához késsel vágjuk durvára a pisztáciát, szórjuk tepsibe, majd forgassuk meg benne a halat. 180 fokra előmelegített sütőben, a hal méretétől függően, 10-15 percig süssük, soha ne pirítsuk olajban.


Zöldpisztáciás semi-freddo, brontei recept
Hozzávalók: 10 dkg zöld pisztácia (Culinaris, Ázsia bolt-Nagycsarnok), 3 tojás, fél liter tej, 10 dkg cukor, csipet só, 1 rúd vanília

1. A cukrot a tojássárgájával habosra keverem, felöntöm a 4,5 dl tejjel, hozzáadom a vanília magokat, lassú tángon (vízfürdő fölött) melegíteni kezdem. Folyton kevergetem, amíg be nem sűrűsödik.
2. A maradék tej segítségével botmixerrel pürésítem a pisztáciát, hozzáadom a főzött krémhez
3. Csipet sóval kemény habbá verem a tojásfehérjéket
4. Ha kihűlt a főzött krém óvatosan elkeverem a tojásfehérjével, és a mélyhűtőbe teszem.


Töltött nyelvhal, pisztácia kéregben, vaníliás, mentás szósszal, Ciccio Sultano receptje
Hozzávalók 2 főre: 2 szelet friss, vékonyra szelt nyelvhal filé, 10 dkg zöld pisztácia, Töltelékhez: 1 db közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 articsókaszív, 10 dkg csicsóka, olivaolaj. Szószhoz: 5 dkg zöld pisztácia, 2 evőkanál olivaolaj, fél evőkanál méz, 1 rúd vanília kikapart magja, 2 evőkanál szénsavas ásványvíz, 2 jégkocka, 5-6 mentalevél só

1. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olivaolajon pirítsük meg, adjuk hozzá a megtisztított, 8 felé vágott articsókaszíveket és a 2 cm-s kockákra vágott csicsókát. (ha nem kapunk friss articsókát, olyan konzervet válasszunk, amelyben a lehető legkevesebb adalék van, illetve alaposan mossuk meg, hogy a savanyítószer íze szűnjön meg)
2. Kis vízzel öntsük fel, fedjük le, és 10-15 percig pároljuk. Enyhén sózzuk, borsozzuk
3. A halszeleteket szintén enyhén sózzuk, borsozzuk, a közepére halmozzuk az articsókás-csicsókás tölteléket, feltekerjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük (hal méretétől függően)
4. A szószt közvetlenül a tálalás előtt készítjük. A hozzávalókat mixerrel pürésítjük, utoljára a jégkocka és a menta kerüljön bele. A legvégén enyhén sózzuk.
(halkan, játékon kívül jegyzem meg, ilyen finomat még nem nagyon ettem)

Az írás a VKF! VIII. fordulójára készült, Fűszer és Lélek játékkiírása alapján. Hogy kinek a bőrébe próbáltam belebújni (remélem, azért némileg felismerhetően. Nem egyszerű feladat, hiszen ilyet csak kevesen tudnak, minden tiszteletem az utánozni próbált munkásságé), legyen feladvány.
Szöveg: Case e country, 2006 márciusi szám, www.bronteinsieme.it, www.comune.bronte.ct.it nyomán

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

mm, bűvösszakács?

Zsófi írta...

Én is a bűvös szakácsra tippelek (ha nem, akkor meg ugyanaz, mint az én áldozatom :))

Névtelen írta...

Minden szentnek...? :)

Piszke írta...

Nem nem!! Ez az alaposság szerintem csakis Chili&Vanilia!! Különben is a Bűvös Szakács szerint a spagetthi carbonara tejszínes!!!!

Névtelen írta...

Szerintem is Chili.

Névtelen írta...

Lehet tipp nélkül is kommentezni?:-))
Óriási. Minden részét szeretem, így együtt pedig fergeteges lehet. Ahogy elgördül minden akadály a megvalósítása elől, elkészítem!
Köszönjük (a fantomnak is:-)

Dolce Vita írta...

Látom, azért megoszlanak a vélemények. Így még nem mondok semmit, majd az összefoglalóból kiderül.
mamma! A hal vagy a semifreddo? (gondolom, a hal) Tényleg zseniálisan összeálltak az ízek. Illetve érdekes felfedezést tettünk: az articsóka és a zsenge csicsóka íze, nagyon hasonló. Lehet, hogy nem véletlen a ....csóka név egybeesés??????? Valaki????

Dolce Vita írta...

Piszke!

Megnéztem, ....ténylef tejszínes: (((((((((((((((( Ilyen az, mikor a bálványok szobrai ledőlnek. : (( Rádásul az említett cikkben (Az etruszk tészta) az összes általuk ősinek nevezett szószrecept tévesen szerepel. :((((((((((((( Írok is majd kommentet

Névtelen írta...

Ez a hal baromi finom lehet, megcsinálhatná nekem valaki. Sajnos, én csak enni tudok, főzni nem...
A pályázati írás bőven beférne MBTBD munkásságába! Amúgy ilyen széles és mély merítés mellett kizárt, hogy ne hibázzanak, akár komolyakat is. Ettől még a cikkeik igen szórakoztatóak és színvonalasak. Bár örülnék, ha ott is látnám a felsorolt forrásokat.

Dolce Vita írta...

Hapci!

Lépésről-lépésre le van írva, mit kell csinálni. : ) ehhez nem kell tudni főzni. :)
A forrásmegjelölést én is hiányolom náluk, nem hinném, hogy mindezen aprólékos információk az agyban rejtőznének, illetve minden, a világ eldugott részén élő, pl kakaóbab ültetvényessel személyesen találkoztak volna.

Névtelen írta...

Kedves Dolce vita!
Egyáltalán nincsenek főzési ambícióim, de megkérdem a párom... Lehet, hogy csak nekem tűnik bonyolultnak.
Szerintem a bálványszobor nem dőlt le, viszont egyszerűen túlzottnak érzem MBTBD elvárásait szegény vendéglőseinkkel szemben (pl. legutóbb MN: Toscana szapulás). Ha így szidnak egy olyan helyet, ahol józan mércével elfogadható a kaja, nehezen tudom elképzelni, hogy egy tényleg gagyi vendéglős komolyan eltöpreng az írásaikon. Pedig a szar helyeknek kellene emelkedni, azokból van túl sok.

Dolce Vita írta...

Persze, persze nem dőltek le azok a szobrok. : ) A Toszkánás cikkükben meg sztem teljesen igazuk volt. Főleg a ráktatár ügyében, a fagyasztott gomba miatti cikizés tényleg túlzás volt. És azért volt igazuk, meret a Toscana árai olyannyira elszálltak, hogy épeszű ember nem megy oda étkezni. Ilyen árakért teljesen jogosan várhatjuk el, hogy 100%-os minőséget adjanak. Régen sokat jártunk ide, de miután egy ebédért (két pizza, 2 víz, 2 kávé, 1 leves, 1 desszert) 10 ezer Ft-t fizettünk, nálam bezárult a dolog. Az Osteria Faustóban szívesen kifizetek 20 ezret egy vacsoráért (ebbe a csúcsételek bőven beleférnek),mert tudom, milyen minőséget kapok.

Névtelen írta...

Hát, árügyben igazad van. Pár napja elcsodálkoztam, mikor megjött a számla Toscanáéknál (kb. 2 éve voltam utoljára). Pont ezt gondoltam: normális vagyok-e, ha kifizetek egy pizza + tiramisu + rostos lé kombinációért több, mint 4 ezret. Ráadásul ez azért inkább pizzéria, mint csúcsétterem.
Másrészt: a környéken levő gyengébb olasz helyek is aranyárban adják a pizzát, ha már van rajta többféle feltét.

Unknown írta...

megtaláltam a bejegyzést, köszi a tippet ;) ekkor épp otthon voltam, s lecsúsztam erről a fordulóról - valószínűleg ezért is maradt ki nekem ez a bejegyzésed :(
lehet nem nyelvhallal fogom készíteni, de hamarosan kipróbálom ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin