
De ha már hideg van, akkor legalább a gyomrunkat melegítsük fel, finom, gazdag levesekkel.
Az olasz leves a “zuppa” nagyon sokféle lehet. Állagában a skála a mi fogalmaink szerinti átlátszó levesektől a lével nem rendelkező, sűrű pépekig terjed. Sűrűség tekintetében elmondhatjuk, még egy húslében is megáll a kanál. A mifelénk ismert 2 dl folyadékban úszik egy-két ez meg az, nem túl ismert Itáliában. Gondoljunk csak a közkedvelt minestronéra.
Északon van nagyobb hagyománya ennek az “első fogásnak”. Gyakori a különböző hüvelyessel (főként babbal), káposztával, árpával dúsított leves. Szintén nagyon elterjedt a kenyérrel való sűrítés, ennek fő oka a kiszáradt kenyér újrahasznosítása. Délen a halleves a nagy favorit (bár ezt már Velencében is igen jól készítik). A hallé annál finomabb, minél több-féle hal kerül bele. (mint ahogy ez a jó magyar halászlénél is igaz) Főzési ideje nem hosszú, a tenger gyümölcseinek, a polip kivételével, nem kell sok, hogy elkészüljenek. Egyik kedvencem a kagylóleves, amely a várakozások ellenére nem egy csészében úszkáló 4-5 pucolt kagyló, hanem fél kg kagyló szinte lé nélkül, amit aztán kenyérrel tunkolhatunk ki. Ez is mutatja, hogy a “zuppa” kifejezés nagyon sok mindent takarhat, ne lepődjünk hát meg, ha Olaszországban, étteremben nem azt hozják ki, amit vártunk.
Hozzávalók: 30 dkg sütőtök felkockázva, 30 dkg póréhagyma, 1,5 liter hús v. zöldséglé, só, bors, olivaolaj, majoránna, kenyér, parmezán
1. A felkarikázott póréhagymát olajon kicsit pirítsuk meg, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük 30 percig
2. Adjuk hozzá a tököt, sózzuk, borsozzuk, majorannával ízesítsük. Főzzük kb 15-20 percig, amíg a tök meg nem fő.
3. A kenyeret vaslapon (vagy teflonban, nagy lángon, minimális olajja) pirítsuk meg, és amíg forró reszeljük rá a sajtot, hogy kicsit ráolvadjon. Locsoljuk meg enyhén olivaolajjal. A levessel tálaljuk
12 megjegyzés:
baj van!
egy dolog, amit nem eszek meg: a sütötök.
Syerintem hamarosan lesz több finom leves. Sütőtök nélkül
Fú, a sütőtök az egyik kedvencem, biztos mert gyerekkoromban minden télen szinte napi eledel volt. Simán megsütve, pennén tejszínnel, parmezánnal, levesként, akárhogy! :)
Azért erre "A mifelénk ismert 2 dl folyadékban úszik egy-két ez meg az..." kitételre csendesen azért ennyit mondanék: gulyásleves, palócleves, csirkeaprólék leves, Újházy tyúkhúsleves, frankfurti leves, Jókai bableves, gyümölcsleves, halászlé, és az összes többi zöldségleves, úgymint karfiol, zöldborsó, zöldbab, valamint a ragulevesek.
Fakanál
az olasz levesek még az általad felsorolt, valóban tartalmas leveseknél is sokkal sűrűbbek szoktak lenni
nem volt ebben semmi pejoratív
De ha már egy kis élcelődés. : ) hogy is van ez a lisztes és rántásos dolog? (a kivételektől persze eltekintve) olasz leves ilyet nem látott még. : )
amúgy a borsóleves az egyik kedvencem, liszttel és kis cukorral.
Nem arról volt szó, hogyan készülnek a magyar levesek, hanem arról, hogy 2 deci folyadékban úszik egy kis ez-meg-az.
Ha már itt tartunk. Miért jobb, ha két szelet kenyérrel "sűrítik be" a levest, mint a rántás. Egészségesebb? Finomabb? Vagy csak olasz?
Fakanál!
miért ez a fajta leves ismeretlen a magyar konyhában?
Névtelen!
Azért mert a kenyér nem homogenizál mint a rántás, habarás. Az olasz leves a sűrűségét a zöldségektől kapja, a kenyértől a laktatósságot, tehát nem ezzel sűrítenek be.
Fontosnak tartom megemlíteni, anyukám aranyló marhahúslevesét (nem 10 dkg csontból, de nem ám!) halom májgombóccal, vagy akárcsak cérnametélttel.
És a rántásnak is van helye, nagyon is. Akár a rántott levesnek is. (hajábansült krumplival és levesbeáztatott száraz kenyérrel - gyerekkoromban a kedvencem volt; és jelzi, hogy apámék milyen szegények voltak. Mármint amikor még apám volt gyerek.)
szuszka
DV, melyikre gondolsz? Arra, amiben úszkál valami kevéske izé? Nem ismeretlen. A menzákon. De hát csak nem az az etalon tán? Mindegy, távol álljon tőlem a vitatkozás szándéka.
Fakanál!
Főleg azért lenne felesleges ezen vitatkozni, mert én semmi olyat nem állítottam, hogy az egyik jobb vagy rossazbb lenne, mint a másik. Tényként leírtam, hogy ott nincs leve a levesnek, ennek az oka gondolom abból az egyszerű okból fakad, hogy arrafelé gyakran van meleg, olyankor meg kinek van kedve forró levet kortyolgatni? Én ennél többet nem írtam. : )
Megjegyzés küldése